При захворюванні на коронавірус чи застуді лікарі рекомендують вітаміни С, D та цинк.
Та через ажіотаж у більшості аптек вітамінів С, D та цинку не знайти, йдеться у публікації "МБ".
Є можливість організм "підживити" вітамінами за допомогою продуктів.
Вітамін С. Продукти, що містять вітамін С, особливо корисні в осінній період. Адже ця речовина має потужну антиоксидантну дію і сприяє зміцненню імунної системи. Найкращими джерелами вітаміну С є різні види овочів і фруктів, а також фруктові соки та смузі. Їх дуже багато у соку обліпихи та чорної смородини.
Лимони, апельсини, грейпфрут, мандарини – все це містить не тільки велику кількість вітаміну групи С, а й інших корисних сполук, наприклад, пектину і калію. Ці речовини запобігають виникненню багатьох захворювань організму.
Варто також включити у раціон ківі. Цей фрукт є цінним джерелом вітамінів різних груп, включаючи і вітамін С.
А ще багата на вітамін С традиційна зимова страва – квашена капуста.
Вітамін D. Вітамін міститься в небагатьох продуктах, але може синтезуватися в шкірі під дією сонячних променів. Протягом сонячних місяців вітамін D накопичувався в організмі для того, щоб бути використаним під час похмурої пори року. Його дефіцит призводить до остеопорозу і порушення функціонування імунної системи. При скороченні часу перебування свіжому повітрі необхідно поповнювати запаси цього вітаміну завдяки харчуванню.
Споживання вітаміну D сприяє правильному функціонуванню імунної системи. Але, на відміну від інших вітамінів, є лише небагато продуктів, які постачають вітамін D. Жирна риба, така як лосось, оселедець і скумбрія, печінка тріски містять його найбільше. Також він є в печінці, яєчному жовтку і деяких їстівних грибах.
Міститься цинк у рибах, які постачають так званий вітамін D2 або ергокальциферол. Корисно вживати вершкове масла та яйце від домашньої курки, зварене так, щоб жовток був рідким.
Цинк. Цей мікроелемент допомагає підвищити імунітет, запобігти запаленню і скоротити тривалість застуди. Тому багаті на цинк продукти особливо корисні в сезон підвищеної захворюваності вірусними інфекціями – їх споживання посилює здатність організму опиратися хворобам. Цинк є популярним компонентом ліків від застуди та грипу. Продукти, багаті на цинк, допоможуть підтримати імунну.
Яловичина, баранина, свинина, курка – відмінні джерела цинку. 100 грамів сирого фаршу із цих видів м’яса містять 4,8 мг цинку (44% добової норми). 100 грамів курячого темного м’яса дають 16%. Бобові є найкращим вегетаріанським джерелом цинку.
Жменя в 30-40 грамів гарбузових зернят може забезпечити до 15% добової норми цинку. Крім цього, продукт дає організму клітковину, білок, магній, антиоксиданти-речовини, які також ефективно допомагають підвищити імунітет.
Одне велике куряче яйце містить близько 5% добової норми важливого мікроелементу. Молочні продукти є важливим харчовим джерелом цинку. У йогурті його найбільше – до 11% в одній склянці. Інша його перевага – це пробіотики, що поліпшують стан кишкової мікрофлори.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
28-11-2020, 11:13
0
2 538