Втрата нюху і смаку - частий симптом коронавірусної інфекції, який зустрічається у багатьох заражених COVID-19. Однак розпізнати небезпечну хворобу можна ще до того моменту, як ці ознаки коронавірусу проявляться.
Іспанські вчені з'ясували, що сухість і неприємні відчуття в носі виникають у заражених коронавірусом ще до того, як вони втратять нюх і смак. Результати дослідження опубліковані на сайті препринтів medRxiv.
Про зміну або повну втрату запаху і смаку розповідають приблизно 80 відсотків хворих на COVID-19. Учені це пов'язують з тим, що вірус вражає епітелій носоглотки, клітини якого несуть ACE2 - рецептор, з яким з'єднується спайковий білок вірусу SARS-CoV-2, щоби проникнути в здорові клітини і почати реплікацію.
Мішенями для коронавірусу служать келихоподібні клітини, розкидані по епітелію дихального і кишкового трактів, оскільки вони експресують ACE2. У носоглотці ці клітини продукують муцини - головний компонент слизу, що виділяється, щоби захистити дихальні шляхи від проникнення вірусів.
Дослідники з барселонського університету припустили, що втрата нюху при COVID-19 пов'язана з тим, що уражені вірусом келихоподібні клітини перестають виділяти слиз, що необхідний молекулам одорантів — речовин, що відповідають за запахи, — щоби прилипати до відповідних рецепторів.
У дослідженні взяли участь 35 пацієнтів з легкою формою COVID-19, у яких спостерігалася втрата нюху. Близько 70 відсотків пацієнтів заявили, що у них є "дивне відчуття" і сухість у носі, а половина учасників сказали, що у них таке відчуття, ніби їм зробили промивання носа. Такі симптоми тривали в середньому 12 днів і за часом збігалися або передували втраті нюху і смаку.
Учені вважають, що результати їхнього дослідження дуже важливі для раннього виявлення інфекції, особливо у тих людей, у кого вона протікає в легкій або безсимптомній формі, і це слід враховувати в протоколах моніторингу поширення COVID-19.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
25-11-2020, 10:58
0
1 873