RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Учені визначили ранній симптом COVID-19

Втрата нюху і смаку - частий симптом коронавірусної інфекції, який зустрічається у багатьох заражених COVID-19. Однак розпізнати небезпечну хворобу можна ще до того моменту, як ці ознаки коронавірусу проявляться.

Іспанські вчені з'ясували, що сухість і неприємні відчуття в носі виникають у заражених коронавірусом ще до того, як вони втратять нюх і смак. Результати дослідження опубліковані на сайті препринтів medRxiv.



Про зміну або повну втрату запаху і смаку розповідають приблизно 80 відсотків хворих на COVID-19. Учені це пов'язують з тим, що вірус вражає епітелій носоглотки, клітини якого несуть ACE2 - рецептор, з яким з'єднується спайковий білок вірусу SARS-CoV-2, щоби проникнути в здорові клітини і почати реплікацію.

Мішенями для коронавірусу служать келихоподібні клітини, розкидані по епітелію дихального і кишкового трактів, оскільки вони експресують ACE2. У носоглотці ці клітини продукують муцини - головний компонент слизу, що виділяється, щоби захистити дихальні шляхи від проникнення вірусів.

Дослідники з барселонського університету припустили, що втрата нюху при COVID-19 пов'язана з тим, що уражені вірусом келихоподібні клітини перестають виділяти слиз, що необхідний молекулам одорантів — речовин, що відповідають за запахи, — щоби прилипати до відповідних рецепторів.

У дослідженні взяли участь 35 пацієнтів з легкою формою COVID-19, у яких спостерігалася втрата нюху. Близько 70 відсотків пацієнтів заявили, що у них є "дивне відчуття" і сухість у носі, а половина учасників сказали, що у них таке відчуття, ніби їм зробили промивання носа. Такі симптоми тривали в середньому 12 днів і за часом збігалися або передували втраті нюху і смаку.

Учені вважають, що результати їхнього дослідження дуже важливі для раннього виявлення інфекції, особливо у тих людей, у кого вона протікає в легкій або безсимптомній формі, і це слід враховувати в протоколах моніторингу поширення COVID-19.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
25-11-2020, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 1 890

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.