RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Масло підробляють у кожній області України: чим небезпечне та як вибрати

Масло підробляють у кожній області України: чим небезпечне та як вибрати

В Україні близько 70% масла – фальсифікат. Його продають на ринках, у супермаркетах і навіть подають школярам і пацієнтам лікарень в їдальнях. Підроблений продукт містить трансжири, які можуть нашкодити здоров'ю.

Про це йдеться у публікації Обозревателя.



Скільки в Україні фальшивого масла?

В Україні ситуація з фальсифікатом масла плачевна, розповідають експерти. Згідно із законом і всіма стандартами якості воно повністю повинно складатися з молочних жирів. Але щоб заощадити, виробники додають у нього суміш рослинних жирів, унаслідок з'являються "неправильні молекули" – трансжири. У випадку з маргаринами їх нормалізують, а ось у маслі цей показник у підробках може зашкалювати.

Такі жири призводять до хвороб серцево-судинної системи, ожиріння і навіть до онкологічних захворювань. Як розповіла OBOZREVATEL керівниця відділу тестувань Центру Експертиз ТЕСТ Ніна Кальдій, частка фальсифікату на ринку становить близько 70%.

"Ми проводили багато тестування масла. На жаль, ситуація не дуже хороша. Якщо брати велику вибірку різної за ціною продукції, близько 50-70% – фальсифікат. На ринках, у переходах відсоток фальсифікату вищий. Серед дорогого масла в супермаркетах підробок менше", – розповідає Кальдій.

Фальшиве масло виробляється в усіх областях, розповів виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, завод, у якому в маслі використовують 98% рослинних жирів (а повинно бути 0%) є і в Київської області. "Заходиш на ринок "Лісовий", там є точки, де це масло продається по 22 гривні за пачку", – пояснив Несміянов.

Чому так відбувається?

Підроблене масло приносить мільярдний прибуток щорічно. Займатися порушенням повинен і Антимонопольний комітет, і служби із захисту прав споживачів. Однак унаслідок усе закінчується тим, що експерти проводять тестування, звітують про порушення і розводять руками.

АМКУ регулярно штрафує порушників. Але з урахуванням надприбутків, навіть мільйонні штрафи не зупиняють від "сірого бізнесу". Наприклад, днями комітет оштрафував на 4,4 млн грн Малороганський молочний завод. А разом із ним ще чотирьох дрібних виробників.

Фальсифікатом годують навіть у школах і лікарнях. "Подібне "немасло", крім продажу в магазинах і на оптових ринках, поставлялося через систему державних закупівель у школи, дитсадки, інтернати, лікарні", – йдеться в заяві комітету.

Як правильно вибрати масло?

Масло не може бути дешевим. На виробництво одного кілограма масла йде приблизно 20 літрів молока. Тому воно не може бути дешевим, розповідає Кальдій, яка вже понад 10 років займається перевіркою молочної продукції.

"Масло технічно не може коштувати дешево. На кг потрібно 20 літрів молока. Аномальна ціна повинна насторожувати. Особливо білоруське дешеве масло, якщо по 20 грн, це однозначно підробка. Імпортна продукція не може коштувати менше, ніж українська", – пояснила експертка.

Масло має бути твердим. Молочні жири швидко застигають і повільно плавляться. Якщо масло м'яке вже в магазині, наймовірініше, у ньому використовують рослинні жири.

"По-перше, будь-яка добавка – це фальсифікація. Чим можуть замінювати молочний жир – це суміші жирів, гідрогенізовані жири, пальмове, какосовое масло. Роблять твердий жир. Він швидше плавиться", – пояснюють у лабораторії.

Масло підробляють у кожній області України: чим небезпечне та як вибрати


За кольором можна визначити свіжість масла. Залежно від сезону, колір масла може змінюватися. Взимку воно біліше, а влітку, коли корови їдять свіжу траву, воно має жовте забарвлення. Насторожити повинен яскравий помаранчевий колір (найімовірніше, використовували добавки). Крім того, якщо розрізати масло, можна помітити більш жовтий колір по краях, це означає, що жир уже окислився: або продукт неправильно зберігали, або термін придатності продукту добігає кінця.

Масло має особливий смак. Якщо після масла в роті залишається відчуття нальоту жиру, воно має запах або смак маргарину, імовірно, це фальсифікат. На смак недосвідченому споживачеві визначити якісне масло складно, проте порівнявши нинішнє та підробку, можна легко помітити різницю.

Зверніть увагу на упаковку. Головне – на ній обов'язково повинно бути написано "масло вершкове". Такий напис зобов'язує споживача відповідати ДСТУ 4399: 2005: у ньому повинні бути виключно молочні жири. Крім того, експерти радять купувати продукцію відомих великих виробників, водночас ціна за пачку має коштувати щонайменше близько 40 грн.

Постійне використання фальсифікованого масла може завдати шкоди здоров'ю. І поки держава не взяла під контроль якість його виробництва, а порушників карають тільки штрафами, єдиний вихід – ретельно вибирати продукт і відмовитися від дешевого масла сумнівного походження.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-11-2020, 21:35
Коментарів 0 Переглядів 1 951

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.