Почався темний і холодний час року. Він впливає на уподобання в їжі, і як результат, ми починаємо носити на собі набагато більше не тільки одягу, але і жиру.
Через брак світла у короткі і похмурі дні організм виробляє менше серотоніну. Між тим, мозок потребує цю субстанцію, щоб забезпечувати важливу для здоров'я психічну збалансованість і емоційну задоволеність, інформує
Ukr.Media.
Щоб заповнити необхідні запаси серотоніну, мозок може організувати самостійне виробництво "гормону щастя", наприклад, за рахунок певної їжі. Виробництво серотоніну особливо добре працює в поєднанні з жирами і швидкодіючими вуглеводами. Тому в холодну пору року підвищується потреба в жирній і солодкій їжі.
Неприємний побічний ефект такого способу отримувати серотонін — це зайві кілограми на стегнах. Щоб не потрапляти в цю жирову пастку, необхідно приймати контрзаходи: підвищувати рівень серотоніну більш здоровими способами, ніж велика кількість калорійної їжі.
Експерти радять при будь-якій можливості бувати на вулиці, на свіжому повітрі, приймати сонячні ванни (нехай навіть в похмурі дні, ультрафіолет все одно присутній). Денне світло і фізичні вправи також допомагають організму виробляти серотонін, при цьому апетит спадає, підкреслюють фахівці.
В раціон у холодну пору року вони радять вводити насичену білками їжу з низьким вмістом жиру — пісне м'ясо, рибу, цільне зерно, бобові, вівсяну крупу, сир. Крім того, важливо пити достатньо води, оскільки це активізує метаболізм.
Також експерти радять вживати темний, чорний або гіркий шоколад з як можна більш високим рівнем какао. Цей продукт допомагає організму виробляти серотонін так само, як і звичайні солодощі, але тільки він набагато корисніший для здоров'я, а крім того, допомагає контролювати апетит.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-11-2020, 01:20
0
929