Свіжа домашня випічка – це завжди дуже смачно та затишно.
Солодкі пироги, торти, кекси, булочки, а також піцу ласуни можуть вживати у великих кількостях. Приготувати всі ці смаколики можна з "кефірного" тіста, пише
Уніан.
Випічка на кефірі добре піднімається і виходить дуже пишною й ніжною. А різні ягоди, фрукти, овочі, сир і зелень допоможуть урізноманітнити частування.
Пиріг "Зебра" на кефірі
- Борошно - 300 г
- Кефір - 250 мл
- Курячі яйця - 3 шт.
- Цукор - 200 г
- Какао-порошок - 45 г
- Сода харчова - 1 ч.л.
- Ванілін - 0,2 г
- Рослинна олія - 1 ч.л.
Кефір повинен бути кімнатної температури. Відразу слід увімкнути грітися духовку на 180°С.
Збити яйця з ваніліном. Всипати тонкою цівкою цукор, продовжуючи збивати. Далі влити кефір і продовжувати збивати на невеликих оборотах.
Просіяти борошно через дрібне сито. Відібрати від загального обсягу борошна 20 грамів. Більшу частину борошна змішати з содою. Додавати його до кефірної маси невеликими порціями, акуратно вмішуючи в тісто за допомогою лопатки.
Розділити тісто на дві рівні частини.
В одну додати залишені 20 грамів борошна. В іншу частину – какао. Обидва тіста добре перемішати.
Змастити форму рослинною олією. У центр форми вилити 2 ложки світлого тіста, потім зверху додати 2 ложки темного тіста. Таким чином перелити все тісто в форму. В результаті мають вийти смужки.
Відправити пиріг у розігріту духовку на 30-40 хвилин. Готовність перевіряти шпажкою: якщо з пирога вона виходить сухою – пиріг готовий.
Вийняти пиріг з форми й остудити на решітці. Нарізати його на порції та можна пригощатися з чаєм або молоком – кому як більше смакує.
Пиріжки з сиром і кропом
Для тіста
- Борошно - 2,5 ст.
- Яйце - 1 шт.
- Олія - 0,5 ст.
- Сіль - 0,5 ч.л.
- Розпушувач тіста - 10 г
- Кефір (йогурт) - 0,5 ст.
- Кріп - 1 пучок
Для начинки
- Сир - 70 г
- Бринза - 70 г
Для змащення і посипання
- Жовток - 1 шт.
- Кунжут - за смаком
У глибокій мисці з'єднати кефір з яйцем та рослинною олією. Додати сіль і порізаний кріп, перемішати. Всипте борошно з розпушувачем. Замісити некруте, пластичне тісто.
Для начинки натерти бринзу на дрібній тертці й з'єднати з сиром. Начинка повинна бути в міру солоною, приємною на смак.
Розділити тісто на однакові кульки, приблизно 12-16 штук. Взяти в руки кульку тіста, розплющити і покласти начинку. Зліпити краї та покласти на бочок.
Викласти пиріжки на пергамент. Змастити добре жовтком. Зверху посипати кунжутом. Відправити у розігріту до 180°С духовку на 30 хвилин.
Простий кекс на кефірі
- Борошно - 430 г
- Кефір - 250 мл
- Курячі яйця - 2 шт.
- Рослинна олія - 100 мл
- Цукор - 170 г
-Ванільний цукор - 1 г
-Розпушувач - 7 г
- Сіль - 1 г
- Суміш сухофруктів - 70 г
Всі продукти повинні бути кімнатної температури. У глибоку миску вбити яйця, всипати цукор, влити кефір, додати дрібку солі, а також ванілін.
Збити інгредієнти міксером або вінчиком до отримання однорідної суміші. Влити олію, знову перемішати.
Всипати невеликими партіями просіяне борошно, з'єднане з розпушувачем. При цьому тісто слід помішувати ложкою, щоб борошно не зібралося в грудочки.
Тісто має вийти за консистенцією як густа сметана, але текучим. Борошна може знадобитися трохи більше або менше – орієнтуватися треба на консистенцію тіста.
Далі можна додати в тісто, наприклад, подрібнений шоколад, рубані горіхи, курагу, чорнослив, родзинки. Сухофрукти попередньо промити, розмочити в гарячій воді, просушити й обваляти у борошні, лише потім додати в тісто.
Тісто вилити в застелену пергаментом і змащену олією форму для випічки кексу. Відправити в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин. Готовність кексу перевіряти дерев'яною шпажкою – на виході вона повинна бути сухою.
Вийняти кекс з форми, дати йому охолонути, посипати цукровою пудрою (полити цукровою глазур'ю або розтопленим шоколадом, прикрасити свіжими ягодами) і подавати до столу з чаєм, кавою або молоком.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і TelegramЧитайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
28-10-2020, 01:30
0
1 512