Гарбуз – корисний овоч, з якого можна готувати низку смачних страв. Зокрема, його можна запекти в духовці.
Приготувати цей овоч у духовці можна шматочками або цілим. Особливо популярний гарбуз запечений із цукром або медом – така страва буде чудовим ароматним десертом. Також гарбуз доповнюють прянощами, яблуками, горіхами, м'ясом, картоплею, пише
Уніан.
Гарбуз у духовці шматочками з цукром
- Гарбуз - 300 г
- Цукор - 2 ч.л.
- Кориця (за бажанням) - за смаком
Насамперед треба підготувати гарбуз і цукор для запікання, а також за бажанням корицю.
Гарбуз вимити, зняти шкірку й видалити внутрішні волокна до щільної м'якоті. Порізати його шматочками невеликого розміру. Покласти все у форму для запікання.
Посипати цукром гарбуз і відправити у духовку на 30 хвилин при температурі 180°C (час запікання можна варіювати за смаком). Готовий гарбуз можна посипати пудрою, полити сметаною з цукром або ягідним чи фруктовим сиропом.
Гарбуз запечений з картоплею
- Гарбуз - 300 г
- Картопля - 300 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Часник - 1 зубчик
- Вершкове масло - 30 г
- Соняшникова олія - 30 г
- Італійські трави - 1 ч.л.
- Сіль - за смаком
- Твердий сир - 100 г
Ретельно помити овочі, обсушити. Потім очистити від шкірки гарбуз, картоплю та цибулю.
Гарбуз нарізати плоскими прямокутниками, картоплю – тонкими кружечками, цибулю - тонкими кільцями. Скласти овочі у велику миску. Посолити їх, влити олію, насипати прованські трави. Добре все перемішати.
Увімкнути духовку для розігріву на 180°C. Змастити форму для запікання олією. Перекласти у неї овочі, чергуючи їх, щоб готова страва мала красивіший вигляд. Зверху додати шматочки вершкового масла або збризнути овочі соняшниковою олією.
Посипати все натертим на великій тертці сиром. Відправити на годину-півтори в нагріту до 180°C духовку, зверху прикривши фольгою. Щойно картопля буде готова, зняти фольгу, за бажання ще трохи продовжувати запікати страву.
Фарширований гарбуз, запечений у духовці
- Гарбузи (невеликі) - 2 шт.
- Рис відварний - 200 г
- Курка варена - 100 г
- Печериці - 150 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Помідор - 1 шт.
- Сир твердий - 40 г
- Вершки 20% - 50 мл
- Вода - 6 ст.л.
- Сіль, перець - за смаком
- Паприка мелена - 0,5 ч.л.
- Олія соняшникова - для смаження
У гарбуза зрізати верх і видалити ложкою насіння. Відварити рис. Печериці та ріпчасту цибулю нарізати кубиками.
У сковороді розігріти олію, обсмажити трохи цибулю, додати печериці й смажити, поки не випарується зайва рідина.
Відварену курку нарізати невеликими шматочками і додати в сковороду. Посолити, поперчити, додати вершки та добре перемішати.
В окрему ємність помістити варений рис, додати до нього обсмажену курку з печерицями, а також нарізаний кубиками помідор. Додати трохи меленої паприки, за бажанням також можна додати улюблені спеції.
Гарбузи зсередини натерти сіллю, наповнити начинкою і додати по 2-3 столові ложки води.
Зовні гарбузи змастити олією й загорнути у фольгу. Розігріти духовку до 200°C і запікати гарбузи 1 годину. Потім розгорнути фольгу й посипати зверху натертим сиром. Запікати ще 10 хвилин. Якщо гарбуз великий, то час запікання збільшиться. Їх готовність можна перевірити, проколів зубочисткою з краю: якщо входить легко – гарбуз запікся.
Запечені гарбузи на 10-15 хвилин залишити у вимкненій духовці, потім дістати їх та подавати на стіл.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-10-2020, 01:30
0
1 515