Слідом за борщем. Гуцульську овечу бриндзю хочуть внести до списку ЮНЕСКО

новини / Новини України
853
0
Слідом за борщем. Гуцульську овечу бриндзю хочуть внести до списку ЮНЕСКО

Гуцульську овечу бриндзю пропонують занести до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Це питання обговорювалося у Рахові під час інформаційно-комунікативної платформи з питань охорони нематеріальної культурної спадщини та підтримки приватно-державного партнерства, повідомили в Закарпатській ОДА.



“Гуцульську овечу бриндзю пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО — слідом за борщем. Відповідний лист-згоду громадськості про передачу елемента для внесення його до регіонального переліку НКС з подальшим просуванням до Національного реєстру та Міжнародних списків підписав голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів Анатолій Павлюк" - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, основним результатом зустрічі стало підписання документу, що розпочинає процес включення гуцульської бриндзі до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Ініціативу рахівчан підтримали й іноземні дипломати. Консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль побажав закарпатцям успіху на шляху до втілення цього амбіційного задуму, щоб гуцульську бриндзю внесли у Нацперелік України та у відповідні реєстри ЄС.

Як повідомлялося, минулого року Мінекономіки закріпило за продуктом "Гуцульська бриндзя" брендову назву. Відтоді гуцульською овечою бриндзею може називатися тільки сир виготовлений у гірських районах України, де випасають овець на висоті не менше 700 метрів над рівнем моря. Це перший продукт в Україні, що отримав свідоцтво, яке відповідає усім європейським вимогам щодо реєстрації і має право на визнання в ЄС.

6 жовтня 2020 року експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України рада рекомендувала МКІП включити "Культуру приготування українського борщу" до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Це є кроком до включення борщу до номінаційного досьє Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
38 248
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
21 274
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
15 122
Проїхав понад 11 тисяч кілометрів на мотоциклі: у Чернівцях зустріли лікаря-мандрівника
11 395
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
8 019
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
6 446
Назвали громади Буковини, які найбільше коштів виділяють на ЗСУ
5 986
Замість спортивного об’єкта - житло: як ділянка під спорт у центрі Чернівців перетворилася на багатоповерхівку
5 560
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 331
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
4 086


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.