RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Яка їжа пришвидшує ваше старіння

Згідно з новим дослідженням, люди, які їдять багато шкідливої їжі, швидше старіють.

У міру старіння людини, теломери (кінцівки хромосом) стають коротшими. Тому втрата їхньої довжини визначена маркером біологічного віку, пише 24tv.ua.



Тому три або більше порції "ультраобробленої їжі" в день подвоюють шанси того, що нитки ДНК і теломери (кінцівки хромосом) скоротяться більше, ніж потрібно.

Втім, автори роботи попереджають, що попри сильну кореляцію, причинний зв'язок між вживанням продуктів з високим ступенем обробки та зменшенням теломерів залишається спекулятивною темою.

Що таке ультраоброблені продукти

Ультраоброблені харчові продукти – це речовини, які виробляють промисловим способом. Такі продукти не містять цільних продуктів, складаються з суміші масел, жирів, цукрів, крохмалю та білків. До них часто додають штучні ароматизатори, барвники, емульгатори, консерванти та інші добавки, які збільшують термін зберігання і розмір прибутку.

Як проводилось дослідження

Вчені з Університету Наварри, що в Іспанії, хотіли вивчити ймовірний зв'язок між регулярним споживанням високотехнологічної нездорової їжі та скороченням теломерів. Для цього вони проаналізували дані про стан здоров'я майже 900 людей віком старше 55 років. Учасники дослідження у 2008 році надали зразки ДНК, після чого щодва роки описували свої харчові звички.

645 чоловіків і 241 жінку порівну розділили на чотири групи в залежності від того, скільки вони споживали ультраоброблених харчових продуктів.

Ті люди, які споживали їх найчастіше, з більшою ймовірністю мали сімейний анамнез серцево-судинних захворювань, діабету і аномальних жирів в крові. Також ця група менше споживала клітковини, оливкової олії, фруктів, овочів і горіхів.

У порівнянні з групою, яка їла найменшу кількість ультраоброблених продуктів, у трьох інших була підвищена ймовірність скорочених теломерів – 29%, 40% і 82%.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Аліна Книжник
4-09-2020, 01:50
Коментарів 0 Переглядів 1 098



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.