"Якщо вас змусили повірити, що сніданок - це найважливіша їжа дня, тоді ви, можливо, стали жертвою одного з багатьох міфів про дієту", - говорить професор Тім Спектор.
Експерт з харчування, який є епідеміологом Королівського коледжу і фахівцем з мікробіому (здоров'я кишечника) і дієті, розкрив безліч брехливих фактів, пов'язаних з дієтою, повідомляє ГЛАВРЕД.
Він поділився серією "основних істин", що лежать в основі міфів про дієту, показуючи, чому контроль калорій не працює і чому вправи не є ключем до схуднення.
Чому сніданок не є найважливішою їжею дня?
Професор Спектор сказав:
"Я люблю сніданок, але у багатьох від нього дійсно додається вага. Виробники сніданків розповіли нам міф про те, що сніданок - це найважливіша їжа дня за останні сто років. Однак це просто неправда. І дослідження показали, що якщо у вас така ж кількість їжі, але вона вкладається в два прийоми їжі замість трьох, більшості людей насправді стане краще, вони стануть здоровішими і трохи схуднуть".
Британський експерт з харчування додає, що відпочинок кишечника за допомогою техніки, так званої "обмежений час їжі", може привести до оздоровлення кишечника і загального поліпшення здоров'я.
Він додає: "Це (обмеження за часом харчування) можна робити щодня або навіть один раз в тиждень - непогано голодувати протягом 14 годин, щоб кишечник і кишкові мікроби могли відпочити на ніч.
"Це означає, що ми не повинні їсти весь час, і, очевидно, це йде врозріз з тим, чого хочуть від нас продовольчі компанії - вони хочуть, щоб ми їли весь час. Але наукові дані показують, що нам слід скоротити час прийому їжі, тому починати пізніше і закінчувати раніше - відмінне рішення", - говорить він.
Чому підрахунок калорій не працює?
З етикетками на продуктах харчування, які показують кількість калорій з точністю до 20 відсотків, і ресторанами, які показують меню з підрахунком калорій для страв, які насправді можуть становити на 50 відсотків більше або менше калорій, ніж заявлено, професор Спектор сказав, що не дивно, що підрахунок калорій не працює.
"Це найбільший перепродаж калорій в історії.
Дієта з контрольованим споживанням калорій ніколи не працювала довго, ви не можете її точно виміряти. Кількість калорій не дорівнює кількості калорій, і все, що ви їсте, залежить від того, як ви готуєте", - говорить він.
На питання, чому люди худнуть при обмеженні калорій, професор Спектор відповів:
"Так, очевидно, ми знаємо, що якщо ви голодуєте, у вас немає калорій, тому ви втрачаєте вагу, але ідея про те, що ви можете точно виміряти його - це неправда. Причина, по якій це не працює, полягає в тому, що їх дуже важко порахувати, і у всіх різні вимоги", - додає він.
Фахівець також вважає, що обмеження на споживання калорій для чоловіків і жінок невірні: "Ідея про те, що у жінок всього 2000 калорій, - повна нісенітниця, тому що наші недавні дослідження показали, що всі люди різні.
Кожна людина унікальна в тому, скільки калорій йому потрібно і скільки калорій вони спалюють. Так що ідея керівництва, яка підходить всім, теж нонсенс", - говорить він.
Чіпси - це більше калорій ніж шпинат. Але засновувати свій вибір на калорійності продуктів, а не на якості і інгредієнтах, в основному безглуздо.
"Ми одержимі тим, щоб дивитися на етикетки з низькокалорійними продуктами з низьким вмістом жиру і цукру. Ми повинні забути про все це і почати правильно харчуватися. І якщо ми це зробимо, тоді ми всі зможемо стати набагато здоровіше і схуднути ", - вважає професор.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram