Формула "менше їсти, більше рухатися" може не спрацювати, якщо не врахувати тонкі налаштування організму. Низька самооцінка, депресія і занадто суворий підхід до схуднення безпосередньо впливають на сприйняття їжі мозком.
Низька самооцінкаЗайва строгість до себе затьмарює життя і впливає на об'єм талії. Представники індустрії схуднення заробляють на тому, що змушують людей погано себе почувати і занадто критично ставитися до свого тіла. У результаті людина, що попалася на цю хитрість, витрачає гроші на таблетки, продукти для зниження ваги, купує плани харчування, які не працюють, інформує
Ukr.Media.
Люди з низькою самооцінкою звинувачують у невдачах не шарлатанів, а себе. Розчаровуються ще більше, опускають руки і перестають себе обмежувати в їжі. А потім знову купують продукти "ля схуднення". Але це матиме "ефект йо-йо", коли після суворих харчових обмежень людина набирає більше, ніж скинула.
Як боротисяНайпростіший шлях стати менш суворими до себе — робота з психологом. Спеціаліст "полагодить" мозок, і це зробить життя простіше. Є і план Б: привести себе в форму способами, які працюють. Наприклад, почати рахувати калорії. Правда, є нюанс. Невпевнена в собі людина ніколи не буде задоволений досягнутим, а це загрожує анорексією.
Емоційне переїданняЇжа дарує відчуття комфорту, особливо якщо вона жирна або солодка. Тому багатьом властиво в будь-якій незрозумілій ситуації шукати, що пожувати. Причому дослідження показують, що жінки частіше заїдають стрес, а чоловіки намагаються замінити їжею нудьгу.
Зрештою ви переїдаєте, і зайві калорії, які зажадав мозок, а не тіло, трансформуються в жир.
Як боротисяЯкщо вам властиво емоційне переїдання, почніть вести харчовий щоденник. Причому записуйте в нього не лише що ви з'їли, але і чому. Наприклад, в обід ви приготували бутерброд, бо були голодні. А на полуденок з'їли шоколадку, бо хотіли відволіктися від роботи. Коли ви побачите істинні мотиви і виявите закономірності, стежити за харчуванням буде простіше.
ДепресіяДослідження вказують на прямий зв'язок між депресією і набором ваги. Встановлено, що цей розлад, — один з факторів, за яким можна передбачити ожиріння у людини в майбутньому. Спостерігається і зворотній зв'язок: у людей з ожирінням вищий ризик депресії.
Як боротисяДепресія — це не просто проблеми з настроєм, а серйозна хвороба, тому з нею потрібно звернутися до психіатра.
Занадто суворий підхід до схудненняВи почали рахувати калорії, ходите в спортзал і ввели для себе армійську дисципліну. Але саме такий суворий підхід може не принести бажаних результатів. Якщо ви їсте занадто мало або тренування надто виснажливі, мозок буде перешкоджати скиданню ваги.
По-перше, організм не в курсі, що ви створили йому суворі умови спеціально. Тому він перемикається на режим виживання. Дослідження показують, що клітини мозку вміють запобігати спалювання жиру в умовах жорсткого дефіциту калорій. На думку вчених, цей механізм був вироблений в давнину, коли їжа в організм надходила нерегулярно і він повинен був сам грамотно розподіляти запаси енергії між прийманнями їжі. Крім того, стрес призводить до вироблення кортизолу, який перешкоджає скиданню кілограмів.
По-друге, суворі обмеження призводять до одержимості їжею, що змушує вас об'їдатися, як тільки ви припиняєте стежити за харчуванням. І знову спрацьовує "ефект йо-йо".
Як боротисяНе женіться за швидкими результатами. Вибирайте збалансоване харчування і тренування, які роблять вас сильнішими і радіснішими, а не перетворюють на вичавлений лимон.
Неправильний підхід до їжіВолодарі підтягнутих тіл, які заробляють через соцмережі продажем програм для схуднення, часто закликають перестати сприймати їжу як задоволення і ставитися до неї як до палива. Проблема в тому, що ви не машина. І смакові рецептори дані вам не випадково.
Якщо вам говорять, наприклад, їсти більше курячих грудок, але ви їх терпіти не можете, залишається тільки гадати, як швидко ця харчова стратегія зайде в глухий кут.
Як боротисяНабагато простіше дотримуватися здорового харчування, якщо враховувати гастрономічні пристрасті. Але вибудовувати меню доведеться самостійно. Хоча б тому, що ніхто не знає ваших уподобань краще, ніж ви самі.
Сприйняття їжі як винагородиЇжа — нагорода, передбачена самою природою. Приймання їжі викликає вироблення дофаміну, який активує центри задоволення в мозку. Якщо заохочувати себе їжею за успіхи і звершення, задоволення стає ще сильнішим. У результаті формується тісний зв'язок між їжею і приємними відчуттями, що змушує їсти, навіть якщо апетиту немає.
Наприклад, в дитинстві ви їли торт тільки на свята. І зараз тістечко — найпростіший спосіб підняти настрій і зробити день особливим.
Як боротисяПідійдіть до питання усвідомлено і перед кожним прийманням їжі запитуйте себе, чи голодні ви, або вами рухають інші мотиви. Та придумайте іншу систему заохочення. Наприклад, після вдало завершеного проекту вирушайте кататися на атракціонах.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
2-08-2020, 00:01
0
789