RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сюрприз від коронавірусу: антитіл немає, але імунітет є

Коронавірус 2020 року SARS-CoV-2 підніс ще один сюрприз. Цього разу, схоже, зі знаком плюс. У вашій крові не виявили захисних антитіл після перенесеної коронавірусної інфекції? Не хвилюйтеся — це не означає відсутності імунітету до вірусу з короною. Впевнені, що ГРВІ, яка незвично протікала кілька місяців тому, — це "воно", та ось тест на антитіла до COVID-19 з вами не згоден? Скоріш за все, лабораторний тест каже правду — антитіла просто не брали участі у вашому захисті, але з цього не випливає, що ви не хворіли на коронавірусну інфекцію.



Попри всі вищевказані труднощі, шведські вчені провели непрості випробування і перевірили пацієнтів з коронавірусом COVID-19. Це були люди з важкими симптомами, середньою тяжкістю хвороби і безсимптомні, а також члени їхніх сімей. Досліджувалася також кров донорів, зібрана у травні 2020 року. Донори, до слова, були певні, що ні на що підозріле не хворіли, в тому числі і на коронавірусну інфекцію. Як виявилося, T-клітинна відповідь була в усіх перехворілих і приблизно у третини донорів. А ось антитіла знайшли лише у тих, хто хворів на COVID-19 з явно вираженою симптоматикою.

Що дають нам нові дані про коронавірус 2020?

Результати дослідження свідчать про те, що насправді в популяції може бути набагато більше людей, які перенесли новий коронавірус 2020 року, ніж виявляється за допомогою ПЛР-тестів, КТ (комп'ютерної томографії) або ІФА-тестів на антитіла. Це чудова новина, яка наближає заповітні цифри захисту колективного імунітету. Але одразу ж виникають запитання щодо популяційних досліджень на антитіла, покликані з'ясувати, скільки людей у популяції реально перенесли хворобу і яким є стан колективного імунітету. Ці результати з огляду на нові дані можуть бути, м'яко кажучи, далекі від реальності.

Є ще одне "але": наявність сильної T-клітинної відповіді при коронавірусі COVID-19 потребує ретельнішого підходу до розробки вакцин, ефективність яких сьогодні визначається здатністю стимулювати вироблення антитіл. В іншому разі може статися так, що вакцина, яка дає високий титр антитіл, але не підстьобує клітинну ланку, захищатиме недостатньо добре.

Для того щоб зробити остаточні висновки, потрібен час і відповіді на багато запитань. Експерти звертають увагу ще на один момент: невідомо, з чим пов'язана наявність тільки T-клітинної відповіді. Можливо, ці люди просто спочатку отримали невелику дозу вірусу і тому змогли впоратися з непроханим гостем малими силами. Не виключено, що при більшому вірусному навантаженні їм все ж не уникнути коронавірусної інфекції. Проте, скоріш за все, перебіг захворювання не буде тяжким, адже "тренований" клітинний імунітет вдруге активується ще швидше.

До речі, якщо говорити про "старшого брата" нинішнього коронавірусу 2020 року — SARS-CoV, ідентифікованому у 2002 році, то антитіла при цьому важкому гострому респіраторному синдромі довго не зберігаються. Навпаки, T-клітини пам'яті можуть зберігатися протягом багатьох років.

Все вищесказане буде актуальним, якщо висновки вчених підтвердяться. Поки наукова стаття вийшла як препринт на відомому в наукових колах порталі bioRxiv — сайті, на який завантажуються роботи до публікації в рецензованих наукових журналах. Безумовно, кількість досліджень, присвячених коронованому вірусу, сьогодні зашкалює, і серед них чимало сумнівних. Проте саме цій науковій групі з шановного університету вчені-колеги схильні довіряти.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
12-07-2020, 11:05
Коментарів 0 Переглядів 6 010

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.