RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Аби бути здоровими та почуватись чудово: що їсти та пити у спеку

Аби бути здоровими та почуватись чудово: що їсти та пити у спеку

Фахівці розповіли, що варто їсти та пити у спеку, аби почуватися комфортно.

Про це пише “Обозреватель”.



Змістіть режим харчування та перерозподіліть калорії

Під час спеки дієтологи рекомендують перенести основні прийоми їжі на прохолодну пору доби. Якщо поснідати о 7 ранку, то обідати можна об 11:00 – 11:30, а ось вечеряти в спекотний період найкраще після 18:00, а потім зробити перекус близько 21:00.

Найкалорійнішим повинен бути сніданок (35% від усього денного раціону): він дасть вам енергію на цілий день. На обід і вечерю рекомендується з’їдати по 25% від добового обсягу їжі, а 15% бажано залишити на вечірній перекус.

Охолоджуйте організм гарячими напоями

У спеку рекомендується перейняти досвід країн Сходу і випивати кілька чашок гарячого зеленого або чорного чаю. Піт, що з”явиться завдяки дії такого чаю, починає активно випаровуватися з поверхні шкіри, і ми відчуваємо довгоочікувану прохолоду.

Крім того, для втамування спраги можна використовувати трав’яні настої, мінеральну воду без газу, айран, несолодкий компот або напій із шипшини.

Їжте картоплю, банани та кунжут

У жаркий період наше серце і судини відчувають підвищене навантаження. Для їх підтримки будуть корисними продукти з високим вмістом калію. В першу чергу, це картопля. Не випадково одним з найпопулярнішою літньою стравою є молода картопля з зеленню.

Багато калію (а ще кальцій, магній і багато інших корисних вітамінів) містять банани, кунжут, брокколі та шпинат.

Замініть м'ясом кефіром і йогуртом

Під час вживання м’яса в організмі на 40 відсотків підвищується обмін речовин. Коли на вулиці холодно, це допомагає зігрітися, а ось в спеку викликає втрату калорій, загальну слабкість і млявість.

Тому в спеку краще замінити м’ясо на кисломолочні продукти. Вони містять необхідні нам амінокислоти, фтор, кальцій і калій. Ще одним джерелом білка в спеку можуть стати курячі яйця (важливо тільки стежити за тим, щоб вони були свіжими і зберігалися за всіма правилами).

З'їжте тарілку каші перед походом у спортзал

Зернові крупи – це високоенергетичні продукти, що містять повільні вуглеводи. Вони довго перетравлюються, тому після такого перекусу людина відчуває себе ситою довгий час. Це особливо важливо влітку, під час великої перерви між обідом і вечерею. Каша на сніданок дасть вам необхідні сили та енергію для фізичних активностей.

Крім того, в крупах містяться всілякі вітаміни та мікроелементи, а в гречці ще й корисний для серця калій

Обмежте вживання морозива та крижаних напоїв

Багато хто з нас в спеку звили їсти морозиво і пити сильно охолоджену воду. Однак довгоочікувану прохолоду це людині не принесе.

Морозиво, як і будь-яка солодка їжа, збільшує в’язкість крові, довго перетравлюється, а цукор та добавки, що містяться в ньому, тільки підсилюють спрагу. Небезпека полягає також в крижаній воді: вона охолоджує стравохід і трахею, знижуючи імунітет, що може привести до захворювання горла та простуд.

Виключіть продукти з високим вмістом йоду та всі харчові стимулятори

Медики не рекомендують влітку їсти морську капусту та використовувати при приготуванні їжі йодовану сіль, оскільки в спеку йод уповільнює процеси розщеплення їжі, завдяки чому шлунок “важчає”.

Не рекомендуються також всі біологічно активні добавки. Вони здатні підвищувати температуру тіла. Те ж саме і з кавою: в спеку цей напій не підбадьорить людину, а, навпаки, відніме дорогоцінні сили і, крім того, дасть зайве навантаження на серце.

Додавайте у воду лимонний сік або кухонну сіль

Влітку багато хто з нас боїться набряків, тому намагаються менше пити. На жаль, це не вихід із ситуації: спрагу в спеку терпіти ні в якому разі не можна. Найкраще налагодити правильний питний режим.

Добова норма споживання води становить 30 мл на 1 кг маси тіла. При цьому всі газовані солодкі напої та пакетовані соки водою не вважаються: ці рідини тільки дають зайве навантаження на ослаблений спекою організм і підсилюють спрагу. Необхідно пити якісну воду, бажано злегка підкислену лимонним соком. При посиленому потовиділенні можна додати в питну воду трохи солі: цією порадою часто користуються в походах досвідчені туристи.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
9-06-2020, 01:20
Коментарів 0 Переглядів 1 668

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.