RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сім порад, як зняти тривожність під час карантину


Коронавірус, карантин і заборона гуляти діє на нашу психіку і емоційне здоров'я.

Дитячий сімейний психолог Світлана Ройз поділилася сімома простими порадами як досягнути "тілесного усвідомлення" і "протитривожность" для дітей (і дорослих), пише НВ.



"Я почала помічати, що мені дедалі частіше доводиться нагадувати шестирічній доньці (якій зараз, як і багатьом дітям, бракує звичної активності, і є, звичайно, певне тло загальної тривоги): "Мені здається, ти давно не пила води? А в туалеті коли була? Відчуття, що тобі зараз прохолодно. Мені здається, ти сидиш незручно", - пише вона.

"Тілесне усвідомлення" — це те, що дозволяє і нам, дорослим, знизити тривожність, повернути відчуття "справжнього" і контролю над побутовістю. "Усвідомлення" — активність "мережі оперативного спокою" нашого мозку — зараз допомагає впоратися з карантинним напруженням. І це те, чого було б добре навчити дітей. Чим більше тривоги і напруження, тим більше ми "розділяємося" з тілесністю.

Поради для зняття тривоності:

1.Щогодини ми зупиняємося і "дослухаємося" до тіла. Де є напруження, холод, тепло, чого тіло "хоче"? Чи не час поїсти? Чи потрібно піти в туалет? Побігати, потягнутися, обійнятися? Обов’язкова програма — зробити ковток води.

Іноді, коли нам потрібно уникнути небезпеки, ми, мов ті стрижі, стаємо стрімкими й активними — але довго в такому стані "літати" не можна.

2. "Ми уявляємо, що моя долоня — це сонячний промінь. Я торкаюся до різних частин тіла доньки своєї долонькою, а дочка відчуває, як тепло і сонячне світло наповнюють і розслаблюють це місце. Я повільно торкаюся до чола, живота, плеча, дупки, пальчиків на руці, проходжу "врозкид" по всьому тілу. А малюк уявляє, як тепло і світло наповнюють і зігрівають його."

3.Граємо в "пластилін": знаходимо місце, де в тілі відчувається напруження, і "розминаємо" його, як розминають долоньками трохи затверділий пластилін (можна уявити крижинку або замішувати тісто).

4. Малюємо "пряникову людину" і просимо, щоб діти позначила будь-якими знаками (хрестиком, каляками-маляками), де в цій людині "живе" смуток, або радість, чи злість — залежно від емоції, яку вона проживає.

5. Практика — Стрижі й Орли. Перереміщаємося з дітьми по кімнаті, "перетворюючись" на стрижів — швидко "летіли", часто змахуючи крилами.

"Я попросила її відчути, як б'ється серце, коли вона "стриж", що відбувається з диханням. Які — швидкі чи повільні — у неї думки. Запитала, що відбувається із зором, що змінюється (зір стає тунельним). Розповіла їй, що іноді, коли нам потрібно швидко виконати дію, уникнути небезпеки, коли нам тривожно, ми, мов ті стрижі, стаємо стрімкими і активними. Але довго в такому стані "літати" не можна. Ми дуже стомлюємося, наше серце, наша нервова система не витримають. І ми не побачимо, куди далі "летіти".

А потім ми перетворюємося на Орлів. Орел ловить хвилю. Майже не змахуючи крилами "летить", не поспішаючи. Велично, на повний розмах своїх крил. Я питала у дочки: "А якою ти зараз себе почуваєш? Відчуваєш, як глибоко і повільно, спокійно дихаєш, як почувається твоє тіло, як б'ється серце? А що змінилося в погляді? (Зір може бути більш периферійним, ми можемо звертати увагу на більшу кількість деталей)". Іноді нам важливо бути стрижами. Іноді — Орлами. Стан Орла став нашою "тілесною медитацією" для спокійного усвідомленого уповільнення.

6. Доторкнутися долонькою до різних поверхонь — до теплої батареї (зупинитися, дослухатися до відчуттів), до щоки, до скла, до мокрої поверхні, до чогось дерев’яного, пухнастого. Робити це повільно. "Сканувати", як змінюється настрій.

7. Робимо "барометр" настрою — час від часу запитуємо у дітей: "Ти як?". І дитина має показати великий палець: вгору означає радість, донизу — смуток, вбік — злість. Це дає їй можливість відрефлексувати, усвідомити власний стан, щонайменше — назвати його.

"І залежно від того, що вона "показує", я питаю: "Тебе обійняти, хочеш води, хочеш побути на самоті?". Часом вона самотужки переводить положення пальця з "нижньої" позиції у "верхню". І починає посміхатися, ніби "важіль настрою" сама повернула."

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
11-04-2020, 00:40
Коментарів 0 Переглядів 1 274

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.