Гречаний пиріг на Галичині називають яворівським. Він надзвичайно смачний та ситний.
Під час посту його готують зі смаженою цибулькою, а в святкові дні додають ще шкварки та рясно поливають сметаною.
Інгредієнти
для тіста:
Свіжі дріжджі 30 г
Олія соняшникова 2 ст. л.
Борошно пшеничне 500 г
Цукор, сіль за смаком
Тепла вода 250 мл
Яєчний жовток 2 шт.
для начинки:
Гречка 1 склянка
Картопля 6 шт.
Цибуля ріпчаста 2 шт.
Олія соняшникова для смаження
Часник
1. Для приготування дріжджового тіста посипте дріжджі цукром, дайте розійтися. З борошна, теплої води, дріжджів, дрібки солі, цукру і 1 жовтка замісіть некруте тісто, додайте олію та ще раз ретельно вимісіть тісто, щоб воно ввібрало жир. Покладіть готове тісто в миску, накрийте харчовою плівкою та поставте в тепле місце, щоб воно підросло.
2. Поки тісто підростає, готуємо начинку для пирога. Помийте та почистіть картоплю від шкірки, відваріть в соленій воді до готовності та охолодіть.
3. Промийте та відваріть гречку в підсоленій воді до готовності. Почистіть цибулю від лушпиння, розріжте на дві половини та наріжте дрібним кубиком. На розігрітій сковорідці з олією підсмажте цибулю до золотистої скоринки.
4. З’єднайте підсмажену цибулю з картоплею та гречкою, додайте подрібнений часник та ретельно перемішайте масу. За бажанням можна додати спецій.
5. Розкатайте тісто, викладіть в форму для випікання пирога, додайте начинку та розрівняйте силіконовою лопаткою або ложкою. Загорніть краї тіста, щоб вони вкрили всю начинку та защипіть краї пирога.
6. Збийте виделкою жовток з водою та змастіть ним тісто. Випікайте пісний гречаний пиріг в духовці розігрітій до 200 градусів 60-65 хвилин. Смачного!
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram