Вчені прийшли до висновку, що через неминучі зміни в кліматі планети кілька звичних продуктів можуть зникнути, і не тільки з нашого продуктового кошика, а й взагалі з полів.
Кава – перший продукт, який страждає від змін клімату. Вчені прогнозують, що вже через 50 років виробництво кави зменшиться на 70-80%. Зараз кожен день в світі випивають більше ніж півтора мільярда чашок кави, але скоро людству доведеться шукати улюбленому напою альтернативу.
Вино. Можливо, в недалекому майбутньому знамениті виноградники в Італії, Іспанії та Франції зникнуть. Під загрозою – сорти Совіньйон і Мерло . Якщо планета буде далі нагріватися, ці пляшки можна буде побачити тільки в музеях вина. Але хороша новина для Німеччини та Нової Зеландії – їх зміни майже не торкнуться, що дасть їм можливість посунути винних мастодонтів з п'єдесталу.
Шоколад. Погана новина для ласунів усього світу. Уже в 2020 році какао-бобів дуже жарко, а через 40 років вони і можуть і зовсім зникнути.
Арахіс любить стабільність. Недостатня зволоженість грунту може зупинити процес проростання насіння, а посуха і високі температури – знищити. А якщо занадто багато дощів, з'являється пліснява, небезпечна для людини.
Банани теж під загрозою зникнення. До 2050 року збір врожаю може зменшитися до півтори тонни з гектара, а зараз фермери можуть збирати 10-40 тонн бананів з гектара.
Але вчені не опускають руки і шукають способи зберегти звичні продукти. Вивчають, як збільшити витривалість продуктів і де знайти нові території для полів.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram