RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні відзначають Стрітення: що не можна робити в цей день

15 лютого християни східного обряду відзначають одне з дванадцяти центральних свят - Стрітення Господнє. З року в рік це свято випадає на 40-й день після Різдва.

Християни в цей день освячують церковні свічки. Вважається, що такі свічки захищають будинок від блискавки й грому. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу).



Стрітення Господнє: історія свята

Стрітення святкують на 40 день після народження Ісуса Христа. В цей день Діва Марія вперше принесла малого Христа в Єрусалимський храм, де він повинен був пройти обряд посвячення. Там його вперше побачив проповідник Симеон, який відразу визнав у дитині спасителя.

Свято почали активно відзначати в кінці IV століття як завершення 40-денного циклу після Богоявлення. Пізніше Стрітення стали розглядати як самостійне свято, що символізує зустріч немовляти Ісуса з людьми. У народній традиції цей день вважають днем зустрічі зими з весною. Про значення свята говорить і його назва. Слово "стрітення" означає "зустріч".

Православні відзначають свято 15 лютого, католики - на 13 днів раніше, 2 лютого.

Як святкують Стрітення
У свято Стрітення Господнього в храмах проводяться богослужіння. Християни в цей день освячують церковні свічки. Вважається, що такі свічки захищають будинок від блискавки й грому.

Також на Стрітення освячують воду, яка має цілющі властивості. Стрітенською водою можна натерти хворе місце - вона допоможе.

Багато людей в цей день влаштовують святкові обіди, звуть на них членів сім'ї для спільної молитви. На Стрітення радять прощати образи і проявляти до оточуючих максимальну увагу, розуміння і тепло.

Заборони на Стрітення
Як і на будь-який інше велике християнське свято, на Стрітення не можна прибирати, прати, займатися рукоділлям і колоти дрова.

Також потрібно дотримувати чистоту духовну: не конфліктувати, не лаятися.

Народна традиція також забороняє митися в лазні, тому що затопити лазню – це великі приготування, яких теж потрібно уникати.

На Стрітення не рекомендували вирушати в подорож: погода в цей день зазвичай мінлива, і в далеку дорогу краще відправляти в інший час.

Прикмети на Стрітення

У народі кажуть, що на це свято зустрічаються зима і весна. Зима відправляється туди, де була весна, а весна - туди, де була зима. По дорозі вони зустрічаються і сперечаються між собою.Хто перемагає в суперечці, той залишиться на цих землях хазяйнувати якийсь час. За повір'ям, якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро прийде тепло. Якщо ввечері похолодає, то зима на деякий час затримається.

Якщо на Стрітення сонце визирає з-за хмар, то весна не забариться, а якщо цього дня не буде видно сонця, то 24 лютого вдарять морози.
Цього дня відлига – на ранню й теплу весну, сніг – на дощову, тривалу, а коли хурделиця – весна буде пізня і холодна.

На Стрітення уважно стежать за погодою: якщо день буде сонячним – слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози – весна буде пізньою, дощовою і холодною.

День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.

Якщо на Стрітення дорогу замітає – весна буде пізньою і холодною.

Вітер на Стрітення – до врожаю плодових дерев.

Як сонце ясне на Громницю буде, то снігу випаде більше, ніж раніше.

Як на Стрітення зі стріх капає, весна переможе зиму.

Якщо в цей день сніжок – весною буде дощик, тобто весна буде затяжною і дощовою.

Якщо в цей день не видно сонечка – чекай суворих морозів.

Передбачити погоду могла і курка: якщо нап'ється біля порога води – весна буде теплою і ранньою.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
15-02-2020, 09:20
Коментарів 0 Переглядів 5 676

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.