RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Лікар пояснила, як наша сексуальність змінюється з віком

Сексологи та ендокринологи стверджують: жіночий настрій і сексуальність багато в чому залежать від коливань гормонального фону протягом циклу і протягом життя.

Як саме, розповіла ТСН Вікторія Сосніна, гінеколог-ендокринолог.



Юні та безстрашні

З 12 до 18 в юних тілах активно виробляються статеві гормони: жіночі – естрогени, чоловічі – андрогени, у цьому віці їхня робота в основному спрямована на перетворення дівчинки на жінку. Нестійкість і коливання гормонального фону в пубертаті – звичайна справа: власне, це і є головна причина перепадів настрою, підвищеної чутливості і агресивності цього віку. На хвилі підйому гормонального фону досить одного погляду або дотику об'єкта любові, аби в організмі дівчини стався справжній ендорфіновий вибух. Але як би зухвало не поводилася дівчина, у цьому віці домінує потреба в романтичних стосунках. Прагнення до сексуальної близькості – скоріше данина моді на розкутість, бажання показати себе сміливою і досвідченою. За статистикою, після першого сексуального досвіду у багатьох дівчат настає тривала перерва в інтимному спілкуванні. Задовольнивши цікавість і додавши собі "плюс" в скарбничку досвіду, дівчина вже не прагне до тілесної близькості, скоріше, шукає людину для спілкування та дружби. Читайте також Лікар розповіла, як безпечно займатися сексом напідпитку

Вік розквіту
З 18 до 35 років жіночою чуттєвістю диригує цілий оркестр гормонів. За інтерес до протилежної статі й чутливість відповідає чоловічий гормон тестостерон. Паралельно з цим гормоном яєчники та кора наднирників продукують естрадіол – найсильніший гормон з класу естрогенів. Від його концентрації залежить жіноча привабливість в очах чоловіків: округлість форм, гладкість, блиск очей, палкість, оптимізм і сексуальна активність. Власне, баланс естрогену і тестостерону робить нас стабільними в сексуальних бажаннях. У моменти оргазму клітини гіпоталамуса викидають у кров окситоцин – чудовий гормон, за умови, що партнер – надійний чоловік. Річ у тому, що окситоцин відповідає за почуття прихильності: потрійні його порції виділяються в процесі лактації – так природа подбала, щоб мати з перших днів прив'язалася до дитини. Ось і до чоловіка під час сексу жінка теж прив'язується, навіть якщо розуміє, що з ним у неї мало спільного. Втім, природні впорскування окситоцину в кров під час сексуального спілкування – гарна річ, оскільки цей гормон знижує тривожність і страх, підвищує настрій і покращує здатність до комунікації.

На гребені хвилі
Після сорока – у когось раніше, у когось пізніше – стартує дестабілізація гормонального фону: баланс естрогенів-андрогенів починає зміщуватися у бік андрогенів. Бажання скаче: від божевільного прагнення до сексу до повного байдужості до цієї теми.

"Часто шалену сексуальну активність я спостерігаю у сорокап'ятирічних: на тлі сплесків естрогену і тестостерону жінки закохуються, як підлітки, кидають сім'ї, йдуть до партнерів набагато молодших, – ділиться Вікторія Сосніна. – Додає гостроти потягу низький рівень прогестерону, який відповідає за спокій і умиротворений стан. Німфоманія, між іншим, частіше за все проявляється саме в менопаузі, коли тестостерон продовжує вироблятися в колишніх кількостях, а запаси естрогенів вичерпуються".

Але трапляється навпаки: в період між 47 і 50 роками на жінок хвилями накочує страх старіння. "Деякі через нього починають вважати своє тіло позбавленим будь-якої привабливості, – пише у своїй книзі "Щоденник сексолога: чого хочуть жінки" Ален Ериль, французький психоаналітик і сексолог. – А це може призвести до втрати сексуального потягу, який вельми символічно змінюється розширенням соціальних зв'язків – жінки стають дуже активними, вступають в асоціації, розвивають творчі здібності. Така відмова від сексуальності може тривати довго. Але переживши ностальгію за минулим, жінка може відчути неабияку жагу до життя і насолоди. Цей вибух почуттів приголомшує її партнера та змушує бажати її з новою силою. Цей момент обіцяє двом багато щасливих годин в майбутньому...".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
18-01-2020, 01:20
Коментарів 0 Переглядів 1 951

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!