Чи любите ви пельмені і вареники? Якщо так, то вам обов’язково потрібно спробувати манти. Ця страва має азіатське походження, а від знайомих нам пельменів його відрізняє багате розмаїття начинок і великий розмір.
Замішуємо тісто правильно
Яку б начинку для мантів ви не вибрали, рецепт тіста залишається незмінним. Розглянемо класичний варіант його приготування. Від замішування основи для пельменів він відрізняється тривалістю процесу. Отже, тісто для мантів: покроковий рецепт з фото.
1 кг просіяного борошна;
2 яйця;
2 ст. відфільтрованої води;
2 ст. л. кухонної солі.
Приготування:
У глибоку ємність вливаємо 1,5 ст. відфільтрованої води. Нам потрібна тепла, але не занадто гаряча рідина, оскільки яйця можуть згорнутися.
Вбиваємо яйця і додаємо сіль.
Ретельно перемішуємо всі компоненти, сіль повинна розчинитися повністю.
Борошно обов’язково просіваємо, можна зробити це два рази. Таким способом ми наситимо тісто киснем.
Просіяне борошно висипаємо в глибоку миску і посередині робимо ямку. Вливаємо в неї яєчну суміш.
Дерев’яною лопаткою не поспішаючи і акуратно вимішуємо тісто, при цьому невеликими порціями вводимо воду, що залишилася.
Основу вимішуємо, поки вона не стане настільки густою, що її складно буде перевернути лопаткою.
Чисту і суху робочу поверхню злегка присипаємо просіяним борошном і викладаємо на неї тісто. Вимішуємо основу руками.
Щоб отримати необхідної гладкості і густоти тіста, його слід ретельно вимішувати не менше 20 хвилин.
Коли основа перестане липнути до рук і робочої поверхні і придбає еластичну консистенцію, формуємо з тіста кулю.
Загорнути тісто харчовою плівкою, покласти в пакет і залишаємо його на годинку, як кажуть, відпочити. Після закінчення цього часу можна приступати до пригоування мантів.
Вчимося ліпити і варити манти
Якщо ви вирішили зробити манти, вам знадобиться не тільки рецепт їх приготування з фото, але і покрокова інструкція, як зліпити красиві заготовки. В принципі, в цьому немає нічого складного, і зараз ви в цьому переконаєтеся.
Отже, процес формування заготовок для мантів виглядає наступним чином:
Кулю тіста ділимо на 5-6 частин, кожну з них скачуємо у валик і нарізаємо приблизно однаковими шматочками.
Тепер розгортаємо шматочки тіста так, щоб кожен пласт був завтовшки не більше 1,5 мм.
Потім нарізаємо з пластів квадратики розміром приблизно 10 на 10 см
Рівно посередині квадрата викладаємо начинку.
З’єднуємо всі куточки заготовки разом.
Ще раз з’єднуємо куточки, які у нас вийшли, і формуємо ось такі красиві манти.
Звичайно, з першого разу мало кому вдається зліпити красиві й рівні манти, але не впадайте у відчай, адже майстерність прийде з досвідом, і ви навчитеся робити справжні шедеври.
Як же правильно відварити манти? В ідеалі потрібна спеціальна каструля, яку називають мантоваркою. Але якщо її у вас немає, можна сміливо скористатися звичайною пароваркою. Весь процес займе 40-45 хвилин, головне, злегка змастіть грати маслом , щоб манти не прилипли до неї.
Смачні манти з рубаним м’ясом
Мабуть, найпопулярнішими вважаються манти з рубаним м’ясом. І це не дивно, адже вони виходять дуже смачними і соковитими. Як вимішувати тісто, ми вже з вами знаємо, тому зупинятися на цьому не будемо.
Склад:
1 кг тіста;
500 г яловичини;
300 г свинячого сала;
2-3 цибулини;
суміш спецій і кухонна сіль.
Приготування:
Замісимо тісто і залишимо його "відпочивати".
А в цей час займемося приготуванням начинки. М’ясо промиваємо й обсушуємо. Рубаємо яловичину та сало дрібно ножем.
Цибулю чистимо і подрібнюємо. З’єднуємо м’ясо і сало з цибулею, приправляємо спеціями і сіллю.
Ліпимо манти описаним вище способом і готуємо в пароварці протягом 40 хвилин. А деякі господині їх відварюють в каструлі, як пельмені.
Ніжні манти з кабачками
Дуже смачними і ароматними виходять манти з фаршем і кабачками. Спробуйте, і вам обов’язково сподобається така страва.
Склад:
1 кг тіста;
0,5 кг фаршу;
2 головки цибулі;
кабачок;
суміш спецій і кухонна сіль.
Приготування:
Тісто підготували, займемося начинкою.
Цибулини чистимо, з кабачка знімаємо шкірку. Подрібнюємо овочі в кухонному комбайні або блендером.
Фарш краще використовувати змішаний: з яловичини і свинини. Навіть якщо у вас готова фаршевая суміш, все одно краще пропустити її через м’ясорубку.
У фарш додаємо цибулю, кабачок, спеції і сіль. Гарненько вимішуємо його.
Ліпимо манти і готуємо їх на пару.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram