RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Як позбутися від мишей в квартирі


Серед 38 видів гризунів, поширених на території України найвідомішими є польова, хатня і лісова миші. Відповідно, в "голодний і холодний" сезон – а це з початку вересня до листопада – вони вриваються в оселі людей, доставляючи його мешканцям чималий дискомфорт. Крім псування меблів та інших предметів інтер’єру, поїдання всього, що зустрінуть на своєму шляху – від шпалер до одягу, деяким ці гризуни вселяють первісний страх. Крім того, якщо миші проіснували в приміщенні досить тривалий час, в ньому з’являється характерний кислуватий неприємний запах, від якого досить складно позбутися.

Про це пише УКР.Здоров'я.



Чим небезпечні миші?

В цілому, "сусідство" з гризунами може і зовсім обернутися тяжкими інфекціями для людини – це джерела сказу, лептоспірозу, токсоплазмозу, паразитарних захворювань, геморагічної лихоманки, туляремії, чуми, тифу, холери та інших інфекційних захворювань, які при несвоєчасній діагностиці можуть закінчитися летально. Крім цього, миші можуть стати джерелом бліх і заразити ваших вихованців.

Переносять вони цю інфекцію на лапах, при цьому будучи резервуаром, самі миші цими інфекціями не страждають. Зараження можливе контактним шляхом – укуси, контакт з трупом, вдихання повітря і пилу в приміщенні, де є висока чисельність гризунів – в них містяться частинки шерсті і мишачого посліду, які можуть стати причиною не лише інфекції, але і алергічних реакцій.

Також є великий ризик заразитися інфекцією при вживанні води, що містить в собі фекалії мишей. Аліментарний шлях (через рот) може виникнути і при вживанні їжі, по якій походили гризуни – так вони принесуть інфекцію на лапах.

Ознаки появи мишей в будинку

Основні шляхи, звідки непрохані гості можуть проникнути в ваше житло-підвал, каналізація, вентиляційні труби, сміттєпровід. Існують прямі ознаки того, що миші прийшли у ваш будинок:

- Дірки в стінах і підлогах-це ходи, які необхідні гризунам для вільного переміщення по квартирі;
- Мишачий послід – дрібні чорні довгасті фекалії;
- Запах – кислий і затхлий, легко впізнаваний;
- Звуки-якщо вдень миші можуть видавати невелике шарудіння при переміщенні, то вночі, особливо при великому їх скупченні, під підлогою і за стінами можуть виникати досить гучні звуки, що супроводжуються характерним мишачим високим писком;
- Насторожена поведінка кішки – якщо вихованець то і справа постійно щось винюхує і видивляється, подовгу застигає на одному місці – можливо, він веде полювання за мишами, про присутність яких ви і не підозрюєте.

Чого бояться миші?

Це питання не покидає людей багато століть – миші та щури завжди трималися ближче до людських сіл, стаючи причиною псування майна і розносячи смертельні хвороби. Однак тим часом еволюціонували і методи боротьби з гризунами – люди поступово навчилися ліквідувати непроханих гостей, а разом з ними і ті неприємності, які вони можуть принести.

Вище вже говорилося, що найактивнішими миші стають восени, коли спостерігається їх масова міграція ближче до сіл і міст у пошуках їжі і даху над головою. Щоб не допустити тривалого перебування мишей у вашому домі важливо ретельно дотримуватися правил гігієни. Там, де на столах не залишається їжі, на підлозі немає крихт, а вся їжа герметично упакована в пакети або захована в холодильнику, миші довго не затримуються. Крім цього, необхідно стежити за посудом, яка залишається після трапези – мити її потрібно відразу, не залишати на ніч або довше в мийці. Існують і природні фактори і умови, які стають несприятливими для проживання гризунів. Серед них:

- Відсутність води. Вода для гризунів – обов’язкова умова для проживання. Якщо по одній з причин доступу до води немає, гризуни гинуть протягом 4-5 днів;
- Відсутність їжі-чисельність колонії скорочується триваліше, ніж від зневоднення-гризуни при відсутності їжі гинуть протягом місяця;
- Холод. На самих тварин цей фактор впливає мало. А ось на цикл розмноження – безпосередньо. У житлі людини гризуни здатні розмножитися 10 разів на рік, тоді як в природних умовах проживання – всього 2-3 рази;
- Кіт – здатний ліквідувати до 1-3 мишей за одну ніч. Відомо, що миші бояться навіть котячого запаху (сечі), тому таких будинків намагаються уникати.

Яких звуків бояться миші?

Відповідь однозначна – високочастотних. Все, що вище нормального діапазону мишачого слуху-30-110 кГЦ-діє на гризунів дратівливо. На цьому науковому факт заснована робота ультразвукових відлякувачів, хвилі яких здатні назавжди позбавити ваше житло від гризунів – воно стає просто непридатне для їх подальшого проживання.

Які запахи відлякують мишей?

Запахи – один з народних методів боротьби з мишами, який є ще й самим натуральним – рослини можна використовувати як в свіжому, так і у висушеному вигляді. Досить декількох гілочок м’яти або лаврового листа – і гризуни покинуть житло. Хорошою профілактикою є насадження і кущиків м’яти, які стають живоплотом для гризунів.

Також їм такі неприємні запахи, які виходять від оцтової есенції і нашатирного спирту – їх наносять на ватяні кульки і розташовують в передбачуваних місцях проживання шкідників.

Як позбутися від мишей в квартирі назавжди?

Зробити це швидко – не завжди виходить. Миші і щури – хитрі і спритні гризуни, тому, щоб впоратися з ними, потрібно запастися терпінням. До того ж, чисельність однієї колонії іноді досягає 120-150-ти особин – впоратися з такою кількістю гризунів швидко – досить складне завдання.

Можна вдатися до народних методів, про які ми розповімо в подальшому, а можна скористатися сучасними способами – як кажуть, на свій смак.

Професійна дератизація

Сьогодні тотальне винищення гризунів у приміщеннях можна зробити за допомогою спеціальних служб, які застосовують професійні засоби, максимально ефективні для боротьби з гризунами і мінімально токсичні для людини.

Допомога професіоналів – за нею звертаються, коли інші способи не виявилися ефективними, або займатися питаннями ліквідації мишей просто немає часу. Метод платний – по різних регіонах ціна може досягати від 500 грн за невелике приміщення. Але найчастіше він виправдовує себе-дератизацію проводять спеціально навчені люди, які точно знають, куди і як розпорошувати склад. Дератизація може профілактичною, а може бути необхідним заходом. Після такої обробки гризуни гарантовано залишають приміщення терміном до 1-го року-лише в 2% випадків потрібна повторна обробка.

Мінусами такої обробки є висока токсичність для інших тварин, обов’язковість застосування засобів індивідуального захисту, а також безконтрольна смерть тварин, трупи яких можуть стати причиною різких запахів в оброблених приміщеннях.

Послуги дератизації пропонує компанія Dez Master. Компанія виконує роботи будь-якої складності у приміщеннях, незалежно від типу та розміру.

Ультразвукові відлякувачі

Це те, що не чутно людським вухам, гризунам може принести сильне занепокоєння-аж до того, що вони залишають місце, де є такого роду подразник. Сховатися від нього ніде – невидимі хвилі заповнюють весь простір, будучи "головним болем" для мишей, порушують їх життєвий цикл та розмноження. Для тварин це стає вагомою причиною покинути приміщення, в яке вони більше не повернуться – миші володіють довгостроковою пам’яттю і жити там, де їм постійно заважав ультразвук, навряд чи захочуть в майбутньому.

Моделі приладів передбачені і для великих приміщень і кімнат поменше – зазвичай виробник заявляє ефективність для максимальної площі – реально вона може відрізнятися на 20%. Для повної ліквідації гризунів необхідно, щоб пристрій працював безперервно близько 7-ми днів.

Ними можна користуватися і для вигнання гризунів з квартири, і для профілактики їх небажаної появи. Виділяють:

• Ультразвуковий;

• Електромагнітний;

• Комбінований.

Народні засоби

Серед народних методів боротьби виділяють гіпс, який змішують з борошном у рівних частках і поміщають в різні ємності, які потім розміщують у місцях скупчення гризунів або біля їх норок. Біля цих ємностей необхідно залишити мишам воду, так як з’їдена суміш з борошна і алебастру неминуче викличе спрагу у тварин. Вода змусить гіпс застигнути, ставши причиною загибелі шкідника. Метод має велику перевагу перед хімічними сумішами – він не викличе отруєння, потрапивши випадковим чином на продукти харчування, і не отруять вихованців, які можуть з’їсти суміш або отруєну миша.

Також ефективним засобом від мишей є зола – точніше, що міститься в ній луг, яка здатна викликати запальні процеси на лапах, а потім – в ротовій порожнині гризуна. Пошкоджуючим ефектом володіє також бите скло – головне-щоб осколки були дрібними.

Пастки і мишоловки

Мишоловки – метод, який давно отримав народне покликання. Однак якщо гризунів у приміщенні занадто багато, однієї такої пастки може бути недостатньо, тому краще встановити кілька мишоловок в різних кімнатах. Для кращої ефективності застосовують шматочки їжі, яка виділяє запахи, що притягнуть гризунів – ковбаса, хліб, сало. На сьогоднішній день розроблені електричні мишоловки – високовольтний розряд яких миттєво вбиває тварину.

Хімічні склади – спеціальні речовини, які розміщують уздовж стін і в місцях великого скупчення мишей. Розмішана з цукром або зернами, вона стає привабливим місцем, де тварини знаходять собі прожиток, а згодом – смерть. Краще, якщо отрута буде періодично змінюватися – це необхідно, щоб гризуни з плином часу не виробили імунітет до одних і тих же речовин. В іншому випадку вона втратить свою ефективність, і комахи продовжать жити і процвітати" у вашому домі.

Клей – суть його роботи полягає в знерухомленні тварини, яка потрапляє на картонку або фанеру з нанесеним на неї складом. Приклеєна тварина не може піти, а іноді в цю пастку потрапляють відразу кілька гризунів. Невеликим недоліком такої боротьби можна назвати писк і "метушню", що тварина може видавати в спробі відклеїтися і втекти.

Підсумок

Методи боротьби з гризунами багато в чому залежать від приміщення і чисельності колонії. Якщо один з методів виявився неефективним, їх можна успішно комбінувати – в такому разі необхідно враховувати присутність домашніх вихованців – якщо отруєну миша з’їсть кіт або собака, вихованець отримує отруєння, в результаті якого може загинути.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
30-11-2019, 00:14
Коментарів 0 Переглядів 34 595


Після короткого відпочинку вони знову поїдуть на бойові позиції
Ярослав Іванов разом із колегами та пацієнтами пережив жахливу ракетну атаку і був поранений під час операції.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.