Дослідниками з Університету Суррея було встановлено, що високий рівень забруднювачів у будинках багатьох людей може бути причиною їх захворювань.
Про це пише УКР.Здоров'я.
"Коли ми чуємо термін "забруднення повітря", ми думаємо про автомобільні або промислових викидах, але існують інші джерела забруднення, які чинять негативний вплив на якість повітря, і багато з них перебувають безпосередньо у нас вдома чи в офісах, де ми проводимо багато годин кожен день", – зазначають фахівці.
За їх словами, повітря в приміщенні часто виявляється для організму більш шкідливим, ніж повітря на вулиці. У такому повітрі можуть міститися пари їжі, виділення фарб і різноманітних пластикових покриттів, бактерії і віруси, а також спори цвілі.
Цвіль в квартирах: смертельна загроза для організму. У Центрі медичних наук Техаського технічного університету був представлений огляд всіх досліджень, проведених з 2004 року на тему синдрому цвілі в приміщенні. Дослідники стверджують, що деякі гриби (наприклад, Stachybotrys chartarum і Penicillium chrysogenum) мають здатність поширюватися в приміщенні, навіть якщо у них відсутнє будь-яке джерело вологи. Експерти попереджають, що вдихання токсинів цвілі може призводити до сильних алергічних запальних реакцій. Наприклад, токсини грибка Stachybotrys chartarum можуть проникати в організм через шкіру, а також через дихальні шляхи і послаблювати імунітет, провокувати ушкодження шкіри і слизових оболонок.
“Якщо гриб висихає, він стає ще небезпечнішим, тому що так його спори швидше потрапляють в повітря. Вдихання може призвести до різних проблем зі здоров’ям: наприклад, викликати запаморочення, нудоту, втому, випадання волосся, проблеми з диханням і зором, грипоподібні симптоми, кровотечі з носа і багато іншого", – попереджають мікробіологи.
Сьогодні вчені вважають, що забруднення повітря в приміщеннях може бути значним фактором, що підвищує ризик порушення здоров’я, а також смерті.
Кухонні пари. Дослідники з Меморіального онкологічного центру Слоан-Кеттерінг стверджують, що в кухонних парах присутні канцерогенні речовини, які особливо шкідливі для тих, хто багато часу проводить на кухні. Зокрема, кухонні пари (особливо дим від розігрітих олій) тісно пов’язані з розвитком раку легенів.
Найбрудніше повітря в приміщеннях в жвавих районах. Звичайний міський житель може проводити до 90 відсотків свого часу в приміщенні – будинку, в офісі, в школі і т. д. За даними дослідників, особливо сильно ризикують своїм здоров’ям люди, які багато часу проводять в приміщеннях в жвавих районах, в яких вище рівень вихлопних газів від транспорту і промисловості. Проблеми, пов’язані із забрудненням повітря в приміщенні, можуть варіюватися від частих респіраторних захворювань до обмежених когнітивних функцій.
"Сигаретний дим, викиди будівельних матеріалів, меблів, текстилю, транспортні та промислові випаровування, спори цвілі, – все це залишкові токсини, які можуть бути відповідальні за мільйони смертей щорічно. Вдихання токсинів може провокувати запальні реакції в легенях. Токсини цвілі можна виявити навіть в крові", – доповнюють наукові фахівці.
Резюмуючи, експерти вказують на необхідність термінових заходів щодо зниження токсичності в житлових приміщеннях.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
18-11-2019, 00:25
0
2 288