RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Українцям перерахували тарифи на газ: скільки платитимуть буковинці

Після підвищення ціни на природний газ для промислових споживачів, НАК "Нафтогаз України" анонсував чергове збільшення ціни на блакитне паливо у листопаді для населення та інших споживачів на 14,7%.

Чи буде воно остаточним в опалювальному сезоні 2019-2020 рр., і як вплине на комуналку, йдеться у публікації сайту Обозреватель.



Ціна зросте

Як повідомляє пресслужба компанії, у порівнянні з минулим місяцем ціна на газ для населення зросте на 626,24 грн – до 4,899 тис. грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ і вартості транспортування).

При цьому наголошується, що зазначена ціна газу для населення є найнижчою листопадовою ціною з 2016 року.

За даними Всеукраїнського галузевого об'єднання "Федерації роботодавців нафтогазової галузі", в зв'язку з листопадовим підвищенням, роздрібні ціни на природний газ по регіонах також виросли в середньому на 12,57%.

Втім, кінцеві роздрібні ціни на газ відрізняються в залежності від регіону. Це обумовлено тарифом на розподіл, який встановлює НКРЕКП, а також від націнки, яку встановлює кожен газзбут самостійно.

Таким чином, жителі Чернівецької області заплатять 7082,84 грн за тисячу кубометрів газу.

Але, як зазначають енергетичні експерти, на цьому підвищення цін не зупиниться.

Українцям перерахували тарифи на газ: скільки платитимуть буковинці


"Так, вартість виросте, і вона має вирости. Нам треба розуміти, що сезонне коливання цін відбуватиметься відповідно до того, як це є на європейському ринку. Взимку газ дорожчий, а влітку дешевий. Але тут треба дивитися залежно від коливання ціни на спотовому ринку у Європі. Не думаю, що будуть якісь серйозні цінові стрибки, оскільки блакитного палива в європейських і українських газосховищах під зав'язку", – сказав у коментарі "Обозревателю" президент Центру глобалістики "Стратегія ХХ" Михайло Гончар.

Такий самий прогноз дає і співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич зазначаючи, що зростання цін неминуче.

"За оцінками "Нафтогазу" ціна може підвищитися ще приблизно на 15-20%", – заявив енергетичний експерт.

Що ще вплине на підвищення ціни на газ

Як пояснює Гончарук, вартість газу на українському ринку формується у кореляції з цінами на європейському ринку, але за останній рік європейський ринок був перенасичений газом, і ми стали свідками зниження цін на блакитне паливо.

Ще один момент, чому ціна впала, – це популізм у ході президентських і парламентських виборів: "У результаті "Нафтогаз" відчув на собі тиск із боку уряду, і минулого, і чинного з тим, щоб тарифи падали. Але така політика не допомагає. Не треба ламати закони ринку під "хотілки", бо, коли таке робили у Венесуелі, то ми бачимо, чим усе закінчилося", – каже енергетичний експерт.

У полюванні за дешевими тарифами українцям доведеться заплатити двічі, вважає Гончарук, пояснюючи, що такі дії призведуть до ще більшого подорожчання.

"Лунають пропозиції продавати газ власного видобутку для населення за собівартістю. У такому разі ми знищимо газовидобувну галузь в Україні, і повністю перейдемо на імпорт. Зараз ми споживаємо дві третини українського газу, а одну третину імпортуємо. Але це не означає, що свій газ ми повинні купувати за безцінь, навпаки, ми повинні підтримувати свій ринок, щоб не платити більше за імпорт", – сказав він.

Ще однією серйозною проблемою для України є переговори щодо укладання "транзитного" контракту з РФ, зазначає Марунич.

"Рішення суперечки про транзит російського газу є істотним чинником вірогідного підвищення ціни на газ в Україні. Якщо ми будемо мати сценарій переривання транзиту, а можливо тривалого переривання, то тут вкрай складно прогнозувати, як підвищаться тарифи. Котирування на міжнародних біржах можуть змінитися дуже істотно в бік збільшення з усіма подальшими наслідками", – заявив він.

Формування ринкової ціни на газ

Така формула розрахунку вартості газу є вимогою МВФ у переговорах про надання чергового траншу Україні. Цей пункт неодноразово піддавався критиці з боку експертів, українців і окремих політиків, оскільки встановлення ринкової ціни – це ще один фактор, який істотно підвищить вартість природного газу для населення.

І насправді, як нагадав Дмитро Марунич, в Україні вже ухвалений закон про ринок природного газу, в якому написано, що з 1 січня 2020 року має бути введений принцип ринкового ціноутворення на газ.

Про це також говорив і директор "Газопостачальні компанії "Нафтогаз України" Максим Рабинович: "Як буде з січня. Ціна буде ринковою. Вона визначається як середнє арифметичне за ціною для промисловості. А там у нас абсолютно ринкові ціни".

Він пояснив, що наразі "Нафтогаз" ціну блакитного палива для українців не визначає – НАК лише вибирає найменший із запропонованих йому чотирьох показників. А ось ціна на газ для населення з 1 січня 2020 року в Україні зміниться у бік збільшення. Це написано в законі, що скасовує з 1 січня спеціальні зобов'язання "Нафтогазу".

Якщо уряд не внесе жодних змін, то з нового року ціна формуватиметься на базі біржових торгів всередині нашої держави.

При цьому Михайло Гончар стверджує, що з МВФ можна домовиться.

"Попередня влада не змогла довести Фонду, що ми не можемо встановлювати ціни виключно у прив'язці з орієнтацією тільки на спотовий ринок, бо у нас споживається дві третини газу власного видобутку", – каже він.

"Це має використовуватися, хоча сама вимога МВФ цілком справедлива. Просто нам не треба вестися, коли вони рекомендують закласти підвищення ціни у півтора рази. Тут потрібно довести, що це занадто, з огляду на недостатню платоспроможність споживача, і наявність свого газу. Однак тут питання полягає в тому, що МВФ хоче, щоб Україна все ж могла віддавати ці запозичення. І найпростішим шляхом для них виявилося підвищення ціни на газ", – зазначив енергетичний експерт.

Зростуть тарифи на опалення

Це буде логічним наслідком підвищення ціни на газ для населення, кажуть енергетичні експерти. І очікувати нових цифр у платіжках українці можуть уже взимку 2019/2020 рр.

"Гадаю, що тарифи переглядатимуться вже з нового року, безумовно, оскільки в ціні на послуги опалення закладається вартість газу та вугілля. І тут треба дивитися, бо постачальники тепла намагатимуться непропорційно високо підняти вартість послуг опалення", – сказав Гончар, висловивши сумнів, що НКРЕКП впорається зі своєю функцією, як регулятора і швидко відреагує на бажання постачальників спустошити кишені споживачів.

За словами Марунича, насправді у обласних теплокомуненерго (ТКЕ) немає підстав для перегляду свого тарифу, враховуючи, що вони і так постачають тепло споживачам за завищеними цінами.

"У минулому опалювальному сезоні тариф у нас був 8,55 грн за тис. куб. м. газу, зараз же ціна нижча, навіть після останнього підвищення. І зараз ТКЕ розраховують ціни на тепло виходячи з тієї ціни, хоча вхідна ціна газу зараз у них близько 6 грн за тис. куб. м газу. Однак це не завадило окремим ТКЕ, зокрема Київському, посилаючись на певні прогнози "Нафтогазу" про зростання ціни європейського газу поточної зими приблизно на 30%, ставити питання про підвищення тарифу на опалення ще на 29%. І його узгоджують", – заявляє експерт з енергетики.

Але навіть з таким розкладом цілком можливо, що обласні теплокомуненерго знайдуть причину для додаткового підвищення тарифів на опалення.

"Ймовірно, рано чи пізно підстави для підвищення у них з'являться, наприклад, зростання цін імпортного газу, яке напевно відбудеться, і місцеві держоргани їм навряд чи відмовлять. Швидше за все тарифи на опалення і гарячу воду підвищать вже у поточному опалювальному сезоні 2019/2020 рр.", – спрогнозував Марунич.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
15-11-2019, 20:32
Коментарів 0 Переглядів 3 855

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.