Страви з м’яса для більшості людей у нашій країні – це основа раціону. Без них неможливо уявити ані повсякденне, ані святкове меню.
Вишукані м’ясні страви і справжні делікатеси можна покуштувати не тільки у модних ресторанах. Із хорошими рецептами і правильно підібраними продуктами ви й самі відчуєте себе професійним шеф-кухарем. Приготувати святкові м’ясні страви, легку вечерю або ситний обід із м’яса до снаги навіть не найдосвідченішому кулінару. Не бійтеся експериментувати, фантазуйте і творіть!
Бефстроганов із яловичиниІнгредієнти:500 г філе яловичини,
1 цибулина,
2 ст. л. борошна,
3 ст. л. сметани,
5 ст. л. олії,
пучок кропу,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.Яловичину помийте, почистіть від плівок і поріжте на тонкі шматочки поперек волокон. Відбийте м'ясо з двох боків. Поріжте м'ясо вздовж волокон на шматочки приблизно 4-5 см, посоліть, поперчіть і перемішайте. Цибулю дрібно покришіть. Обсмажте її на олії до золотистого кольору. Викладіть у цибулю м'ясо і смажте на великому вогні 5-7 хв. Додайте борошно і перемішайте. Потім додайте у бефстроганов сметану. Перемішайте, зменште вогонь і тушкуйте 5-7 хв. Наприкінці посипте подрібненим кропом.
Пряна рулька Інгредієнти:1 кг свинячої рульки,
1 цибулина,
1 морква,
1 білий корінь (петрушка, пастернак або селера),
1 л світлого пива,
2 ст. л. гострої аджики,
2 ст. л. гірчиці,
1 ч. л. меду,
2 лаврові листки,
2 горошини духмяного перцю,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.Свинячу рульку очистіть, помийте, шкіру при цьому не зрізуйте. Змішайте пиво з аджикою, додайте сіль і замаринуйте рульку на 6-12 годин (на ніч) у холодильнику. Влийте у маринад стільки води або бульйону, щоб рідина покривала рульку на 2-3 см (в процесі приготування бульйон википатиме), і покладіть на вогонь. Доведіть до кипіння і зніміть піну. Додайте у бульйон цибулю, моркву, білий корінь, спеції і варіть на повільному вогні 1 годину. Потім переверніть рульку на інший бік і варіть ще приблизно 1 годину до готовності. Дістаньте рульку з бульйону і трохи остудіть. Змастіть гірчицею, змішаною з медом і чорним перцем і покладіть рульку в духовку, розігріту до 200°С.Запікайте рульку 30-40 хвилин, періодично поливаючи бульйоном, розведеним з пивом, до утворення золотистої скоринки.
Шашлик у духовці Інгредієнти:1 кг свинини,
1 кг цибулі,
4-5 ст. л. 9%-го оцту,
дрібка цукру,
коріандр мелений за смаком,
паприка мелена за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.Перед тим, як замаринувати шашлик, м'ясо поріжте шматочками, накрийте харчовою плівкою і відбийте. Потім зніміть плівку, посоліть, поперчіть, додайте спеції і перемішайте.
Цибулю поріжте невеликими шматочками, додайте до м'яса і залиште маринуватися приблизно на 2 години. За годину до приготування решту цибулі поріжте кільцями, залийте окропом, додайте цукор, сіль, оцет і залиште маринуватися.
У рукав для випікання викладіть мариновану цибулю і рівномірно розподіліть її по всій площині. Зверху на цибулю викладіть м'ясо. Зв'яжіть кінці рукава і зверху зробіть кілька проколів. Викладіть рукав із м'ясом на деко у розігріту до 250°С духовку. Щоб смак був "із димком", можна покласти в рукав шматочок вугілля для гриля. Шашлик у духовці має готуватися приблизно 1-1,5 години. Коли м'ясо трохи підрум'яниться, можна його діставати.
Мітітеї Інгредієнти:500 г свинячої м'якоті,
500 г яловичої м'якоті,
200 мл молока (води, або бульйону),
1 цибулина,
2 зубки часнику,
2 ст. л. крохмалю,
сода на кінчик ножа,
2 ст. л. олії,
чебрець за смаком,
хмелі-сунелі за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.Для соусу:200 мл води (або бульйону),
2 цибулини,
2 лаврові листки,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.М'ясо двічі пропустіть через м'ясорубку разом із часником і 1 цибулиною. Фарш посоліть, поперчіть, додайте хмелі-сунелі, соду, крохмаль, перемішайте і поступово влийте молоко. Молоко можна замінити бульйоном або простою водою.
Потім фарш відбийте, накрийте плівкою і покладіть у холодильник на 1 годину.
З охолодженого фаршу сформуй мітітеї. Для цього простіше скористатися м'ясорубкою з насадкою для ковбаси. Також їх можна скачати руками, змоченими в олії. Отримані ковбаски обсмажте з усіх боків на великому вогні, викладаючи по кілька штук на сковороду в розігріту олію, до утворення рум'яної скоринки.
Обсмажені мітітеї покладіть у товстостінну каструлю. Зверху викладіть нарізану кільцями цибулю, додайте спеції і сіль і налийте гарячий бульйон або воду.
Доведіть мітітеї до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте під кришкою до готовності приблизно 30 хвилин. Подавайте мітітеї гарячими.
Куряче філе в беконіІнгредієнти:1 кг курячого філе,
20 смужок бекону,
2 ст. л. гірчиці зернами,
2 ст. л. меду,
4 ст. л. соку лимона.Духовку розігрійте до 200°С. Куряче філе обсушіть, нарізати смужками товщиною 1,5-2 см завдовжки 7-8 см. Кожен шматочок загорніть в бекон і викладіть в деко в один шар. В окремій чашці змішайте гірчицю, мед і лимонний сік. Перемішайте і змастіть курку маринадом. Запікайте в духовці 20-30 хвилин до повної готовності. Коли бекон підрум'яниться, вийміть деко з духовки і розкладіть рулетики по тарілках.
Курятина в лимонному соусіІнгредієнти: 4 великих філе курячої грудки,
1 лимон,
1 ст. л. каперсів,
2/3 скл курячого бульйону,
1/3 скл борошна,
1 ст. л. вершкового масла,
2 ст. л. оливкової олії,
3-4 гілочки петрушки,
сіль, мелений чорний перець.Всипте борошно з сіллю і перцем в поліетиленовий пакет. Покладіть шматки філе в цю суміш, потрясіть, вийміть філе. У сковороді з товстим дном розігрійте оливкову олію, покладіть філе, смажте на середньому вогні до рум'яної скоринки, приблизно по 4 хвилини з кожного боку. Покладіть готові шматки на тарілки, накрийте фольгою (щоб вони швидко не охололи).
Зніміть з лимона трохи цедри. Вичавте з лимона сік. Петрушку і приблизно 1/3 каперсів дуже дрібно наріжте. У сковороду, де смажилася курка, влийте бульйон і лимонний сік, додайте цедру. Готуйте на середньому вогні поки соус не загусне (3-4 хвилини). Додайте каперси (подрібнені й цілі) і петрушку.
Готуйте ще приблизно хвилину. Зніміть з вогню, покладіть вершкове масло і перемішайте. Щойно масло розтане, полийте соусом готові шматочки курки і подавайте.
Рулет з індички в листковому тістіІнгредієнти: 600 г філе індички,
450 г листкового тіста,
2 сирі яйця,
4 варені яйця,
500 г шпинату,
1 ст. л. негострої гірчиці,
50 г мелених сухарів, сіль, перець за смаком.Листя шпинату помити й бланшувати в киплячій воді протягом кількох хвилин. Відкинути на друшляк.
Приготувати з м’яса фарш, змішати його з яйцями, меленими сухарями й гірчицею. Посолити й поперчити за смаком.
Деко застелити пергаментом і викласти зверху розморожений шар листкового тіста. Зверху рівномірно викласти фарш, шпинат і варені вкруту яйця. Згорнути в рулет і перевернути його швом униз.
Змастити тісто молоком і відправити в розігріту до 180 °С духовку на 30-40 хвилин. Готовий рулет остудити, нарізати на порційні шматки й подавати.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-11-2019, 22:30
0
2 657