Не всі продукти корисні для організму людини, а є й такі, які й зовсім небезпечні. Причому це те, що ми купуємо в магазині мало не кожного дня.
Про те, які продукти варто виключити з раціону вже зараз, розповіли іспанські дієтологи, пише La Vanguardia.
Ковбасні вироби
І тут йдеться не тільки про ковбасу, а й шинку і грудку індички. "У більшості випадків ці ковбаси містять близько 50% шинки, а решта – це добавки, крохмалі та інші божевільні начинки", тому ви повинні замінити їх в бутербродах на більш здорові варіанти, такі як хумус, гуакамоле, яйце пашот, овочевий паштет, горіхові вершки, тахини", – пояснює дієтолог Марія Меріно.
Перероблене м'ясо
Нещодавно ВООЗ включила ковбаси, гамбургери та інше оброблене м'ясо до групи "агентів, що викликають рак у людей", тому краще повністю викорінити їх споживання. Тим часом, червоне м'ясо було включене ВООЗ до групи 2А "ймовірно канцерогенних" продуктів, тому Меріно рекомендує обмежити його споживання до максимуму і вживати його не частіше одного разу на тиждень.
Рафіноване борошно
За словами дієтолога, рафіноване борошно та вироби з нього завдають серйозної шкоди здоров'ю, викликаючи раптові злети і падіння рівня глюкози. Це в свою чергу виснажує підшлункову залозу і може спричинити появу діабету.
Дієтологи рекомендують замінити рафіноване борошно на цільнозернове.
"Легкі" продукти
Є багато причин не брати їжу, яка продається як легка, вона ж знежирена і не містить цукру.
"У тих, хто говорить, що у них немає цукру, зазвичай є жир, у тих, де мало жиру, є цукор, і в більшості випадків вони залишаються висококалорійними, хоча насправді у них менше калорій, ніж в оригіналі", – пояснює Меріно. Дієтолог рекомендує не вживати підсолоджених продуктів, оскільки вони занадто солодкі.
Крім того, все більше і більше дієтологів призначають помірне споживання цільних і таких, що не містять цукру молочних продуктів.
Алкоголь
За словами дієтологів, головна проблема алкоголю не тільки в так званих порожніх калоріях, тобто в тих калоріях, які споживаються більше і які не дають ніяких поживних речовин.
"Хоча в Іспанії основною причиною смерті є серцево-судинний нещасний випадок, алкоголь викликає пов'язані з цим смерті, які зазвичай не враховуються: від дорожньо-транспортних подій до ситуацій насильства над близькими", – пояснює Меріно.
При цьому інший дієтолог Пілар Ескер наполягає на тому, що заборона на вживання алкоголю також поширюється на пиво і вино, які не слід вживати навіть час від часу.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram