Вегетаріанство, суть якого полягає в тому, щоб харчуватися тільки рослинною і молочною їжею з відмовою від м'яса, дуже популярне.
Скільки існує вегетаріанство, стільки ведеться суперечок про те, наскільки правильним є відмова від м'яса. Ми розібралися, в чому користь і шкода вегетаріанства.
Основи вегетаріанстваКрім того, що вегетаріанці не споживають м'ясо ні в якому вигляді, у них також є ряд правил, які, до слова, дуже перегукуються з принципами здорового харчування.
Вони максимально використовують різноманітність рослинної їжі.
Вони вживають тільки "правильні" жири, які повинні бути поліненасиченими, щоб із користю засвоюватися організмом.
Вони завжди намагаються споживати свіжоприготовану їжу.
У них в раціоні багато продуктів із вітамінами і мінеральними речовинами, якими багаті сирі овочі і фрукти.
Вони їдять фрукти окремо від прийому їжі і роблять це не як десерт, як багато хто звик, а перед прийомом їжі.
Потрібно пити багато рідини протягом дня.
Страви, які їдять вегетаріанці, повинні бути ні холодними, ні гарячими – обов'язково теплими.
Види вегетаріанстваПримітно, що немає одного виду вегетаріанства. У вегетаріанців є цілих п'ять поділів:
Лакто-вегетаріанці – допускають в їжу молоко і мед, яйця під забороною.
Ово-вегетаріанці – не їдять ніякої молочної їжі.
Лакто-ово-вегетаріанці – допускають в їжу молоко, яйця і бджолиний мед.
Вегани – не споживають жодних продуктів тваринного походження.
Сироїдіння – тут дозволена обробка продуктів рослинного походження тільки при температурі не вище 40 градусів.
Користь вегетаріанстваУ тому, щоб відмовитися від вживання м'яса, є свої плюси.
Проблема із зайвою вагою для вегетаріанців – це рідкість. Все пояснюється тим, що рослинна їжа, багата клітковиною, досить швидко заповнює шлунок, і з'являється відчуття ситості. Ви не їсте більше, ніж належить.
Крім того, серед вегетаріанців дуже мало людей із серцево-судинними захворюваннями. Це все тому, що в рослинній їжі немає холестерину, який відкладається на судинах і провокує розвиток інфаркту, атеросклерозу та інсульту.
Разом із тим вегетаріанці набагато рідше хворіють на онкологію. Це пов'язано з тим, що в фруктах і овочах багато вітамінів і антиоксидантів, які блокують процеси старіння і переродження клітин.
Недоліки вегетаріанстваРазом з перевагами відмова від м'яса несе в собі і недоліки.
Мабуть, основний недолік вегетаріанства є обмеження споживаного білка тваринного походження. Саме він є матеріалом для побудови тканин, імунних тіл і формених елементів крові.
Вегетаріанці помиляються, що такі білки можна замінити рослинними білками, такими як квасоля, горох, соя і боби. Але важливою відмінністю між ними є амінокислотний склад, який набагато гірше засвоюється організмом.
Крім того, у вегетаріанців не вистачає в організмі вітаміну А, якого багато в м'ясі.
Разом із тим вегетаріанці часто скаржаться на важку форму анемії. Все тому, що у них в організмі не вистачає легкозасвоюваного заліза, якого багато в червоному м'ясі.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
7-10-2019, 00:40
0
2 500