RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не пийте надто гарячою: Супрун розповіла про користь та шкоду кави

Кава може як бути корисною, так і шкодити здоров'ю людей. Втім, якщо помірно споживати цей напій заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона може виявляти корисні властивості.

Каву внесли до списку речовин з протипухлинною дією, розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.



Чим корисна кава?

За словами Супрун, зараз каву вважають елементом здорового раціону. Зокрема, кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:

- Покращує стан вистилки кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу.
- На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.
- Зменшує прояви панкреатиту (запалення підшлункової залози, 24 канал).
- В деяких людей, кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.
- В людей, які швидко руйнують кофеїн, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.
- Ті, хто регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.
- Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі).
- Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг.
- Кава стимулює утворення фактору росту нервів BDNF (іншими стимулянтами його синтезу є біг, танці та інтервальне голодування).
- Збільшує сфокусованість, боруться з сонливістю та покращує настрій.

Чим кава може шкодити?

1. Повільне знешкодження кофеїну. Він, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Власники "повільних" цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тому він може викликати тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну. Також кава активує симпатичну нервову систему. Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон — не пийте каву. Саме вам вона шкідлива.

2. Залежність від кави. Часто якщо ми маємо мало сну, але потрібно зосередитися, ми п’ємо багато кави, яка зрештою перестає діяти. В цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічний брак сну.

3. Кава шкодить, якщо її поєднувати зі смаколиками та молоком. Таке не помітне споживання солодощів з вмістом транс-жирів і без будь-яких корисних речовин, як-то клітковина чи вітаміни — шкодить здоров’ю. Каву краще запивати водою, пити без цукру і смаколиків чи молока. Велике лате з цукром не має бути замінником вчасної і повноцінної страви.

Як визначити, скільки кави пити?

Перш за все, ви маєте спиратися на свої відчуття від кави. Якщо вона на вас "не діє", то можете пити еквівалент до 6 порцій еспресо на день. Якщо кава вас надто збуджує, то вживайте не більше порції на день.

– Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день — еквівалент 400 мг кофеїну.

– Якщо вам варто "зробити ривок", але сил немає, випийте кави і поспіть 15 хвилин. Під час сну в мозку стане менше аденозинових рецепторів, і кофеїну буде легше заблокувати решту. Такий трюк допоможе почуватися бадьоріше.

– Не пийте каву, а також інші напої, надто гарячими. Це збільшує ризик раку стравоходу.

– Атлети можуть покращити відчуття на забігу чи тренуванні, якщо вип’ють міцну велику каву та зап’ють її соком.

– Каву можна пити вагітним жінкам, але 1-2 рази на день. Під час вагітності кофеїн руйнується повільніше, і на це слід зважати. Високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидню чи народження дитини із малою вагою.

– Коли п’єте каву, зважайте не на розмір порції, а на кількість меленої кави, взятої для приготування.

– Кава може збільшувати ризик остеопорозу, але в разі, що її п’ють жінки в менопаузі в кількості близько 8 порцій на день.

– Кава у поєднанні із цигарками збільшує задоволення від того і другого, подовжує дію кави, тобто сповільнює знешкодження кофеїну, а в деяких людей покращує знешкодження бензопірену сигаретного диму.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
1-10-2019, 17:54
Коментарів 0 Переглядів 1 066

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.