RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

ОПОРА виступила проти розпуску ЦВК

В ОПОРІ виступили проти розпуску Центральної виборчої комісії, оскільки це може дискредитувати її як інституцію.

Про це повідомила громадська мережа "Опора".



“ОПОРА констатує, що вищий орган адміністрування виборів протягом останніх 15 років, коли відбулись чергові та позачергові ротації комісії, перетворюється на заручника політичної кон’юнктури, не залежно від наявності чи відсутності підстав для визнання системних грубих порушень, чи протиправних дій з його боку. Така практика є неприйнятною та може системно і назавжди дискредитувати Комісію як інституцію, а разом з нею і перебіг будь-яких виборів, чи ставити під сумнів їх результат”, - йдеться в заяві.

Поза тим, експерти наголошують, що 7-річний термін повноважень для членів ЦВК закладався у закон за логікою забезпечення безсторонності цього органу, і це відповідає Кодексу належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії.

“Належні практики визначають, що члени виборчих комісій не можуть бути відкликані на власний розсуд органами, які їх призначають. Президент або парламентська більшість не повинні формувати склад комісій під поточну політичну конфігурацію. Наближення практики скорочення чи, навпаки, пролонгації без належних на те підстав каденції членів комісії ставить під сумнів її нейтральність та можливість діяти виключно в межах закону, а не партійних інтересів”, - заявляють в ОПОРІ.

Зазначається, що експерти організації дослідили подання президента щодо дострокового припинення повноважень ЦВК, обраної Верховною Радою України 8 скликання менше року тому, і дійшли висновку, що "він містить розширену мотиваційну складову з посиланням на факти скасування в судовому порядку рішень Комісії щодо відмови в реєстрації кандидатів”.

"У той же час ОПОРА встановила, що і рішення судів є неоднаковими, а саме Шостий апеляційний адміністративний суд визнавав переважно законними та обґрунтованими рішення ЦВК, тоді як Верховний Суд України скасовував рішення першої інстанції. Як наслідок, позивачі були відновлені у своїх правах. ЦВК виконала всі рішення судів щодо цієї категорії претензій з боку Президента", - зазначили в ОПОРІ.

Водночас, ОПОРА погоджується з суб’єктом подання, що при прийнятті рішення про скасування реєстрації кандидата Куницького О. О., який балотувався у 169 одномандатному виборчому окрузі, ЦВК застосувала інший підхід, ніж при розгляді скарг за схожими обставинами від 3-х інших кандидатів (Зуєва М. С., Холодова А. І., Русаліної Л. В.).

"Втім, не всі члени комісії прийняли одноголосно рішення щодо предмету скарги, що потрібно брати до уваги під час розгляду парламентом подання президента”, - додали в організації.

Щодо бездіяльності ЦВК в частині вказування неправдивої інформації в біографічних відомостях про приналежність до партії "Слуга народу" окремими кандидатами, експерти підкреслили, що в рішеннях судів вказано: чинним законодавством не передбачено обов’язку та процедури здійснення ЦВК перевірки достовірності даних.

“Претензії щодо дій ЦВК, на думку ОПОРИ, не призвели до порушення виборчих прав громадян, а вади застосування закону, який неодноразово критикувала наша організація, повинні комплексно бути виправлені парламентом на перспективу. Парад відставок та призначень нового складу Центральної виборчої комісії може здійснюватись на постійній основі, що призведе до повного знецінення цього органу та поставить у перспективі під сумнів результати будь-яких більш конфліктних виборів на будь-якому рівні”, - переконані в Громадянській мережі.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
11-09-2019, 22:06
Коментарів 0 Переглядів 844

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.