Супрун не радить смажити шашлик топлес

новини / Новини України
2 626
0
Супрун не радить смажити шашлик топлес

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун визнає, що “заборонити” шашлики не можна, але радить замінити більшу частину м’яса овочами.

Поради для пікніка Супрун розмістила у Facebook.



Серед іншого чиновниця радить почистити гриль чи мангал перед тим, як розвести багаття. Тоді “копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл”.

М’ясо вона радить брати нежирне, або зрізати весь жир, що можна зрізати. “Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах. Виокремити саме вплив “шашличків” на здоров’я людей — складно”, - пише Супрун.

Маринувати м’ясо, на її думку, краще з пряними травами та спеціями, бо “розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти”. А для маринаду використовувати томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез і не олію.

Інша порада — половину м’яса, а то й більше замінити овочами. “М’яса багато їсти не варто — порція має бути не більше, ніж середина долоні”, - наполягає Супрун.

Також, на її думку, варто приготувати м’ясо попередньо в мікрохвилівці чи духовці, щоб на пікніку “залишиться лише знову нагріти”. А там, для кого цей метод не підходить, очільниця МОЗ пропонує спробувати готувати на різній температурі. “Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгоряла, а потім додайте жару. Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне”, - пише Супрун.

Також вона радить “пити лише воду” та дбати про гігієну. “Те, що впало, їсти уже не можна”, - підкреслює чиновниця.

До цього вона додала, що “смажити шашлики топлес — погана традиція” та підкреслила, що перебування під відкритим сонцем призводить до фотостаріння, а “поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин”, - написала Супрун.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

11:17
Чому вага збільшується, навіть якщо ви їсте мало – лікарка дала суттєві поради
10:58
Соцдопомога 2025. Як документально підтвердити автоматичне продовження строку інвалідності
10:38
Жив театром: сьогодні - 90 років з дня народження Анатолія Литвинчука
10:19
Горіли житлові будинки: на Буковині за минулу добу рятувальники ліквідували 12 пожеж
09:59
В Україні стрімко дорожчає один із молочних продуктів
09:38
Команда Трампа впевнена, що зможе закінчити війну наступного тижня
09:17
Субсидія на оренду житла 2025. Куди звернутися за призначенням та які документи потрібні
08:55
Більшість забуває: чому потрібно замочувати рис перед приготуванням
08:37
За минулу добу на фронті - 112 боєзіткнень. ЗСУ знищили ще 1180 окупантів
08:19
Нічна атака росіян: у низці областей України оголошували повітряну тривогу через загрозу ударних БПЛА
08:00
Яке свято 23 лютого в Україні та світі: заборони, традиції, народні прикмети
07:45
Діти створюють пристрої для військових та смертельна ДТП на Руській: головні новини 22 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 23 лютого не буде світла
07:00
Погода на Буковині 23 лютого
02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм