RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Супрун не радить смажити шашлик топлес

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун визнає, що “заборонити” шашлики не можна, але радить замінити більшу частину м’яса овочами.

Поради для пікніка Супрун розмістила у Facebook.



Серед іншого чиновниця радить почистити гриль чи мангал перед тим, як розвести багаття. Тоді “копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл”.

М’ясо вона радить брати нежирне, або зрізати весь жир, що можна зрізати. “Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах. Виокремити саме вплив “шашличків” на здоров’я людей — складно”, - пише Супрун.

Маринувати м’ясо, на її думку, краще з пряними травами та спеціями, бо “розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти”. А для маринаду використовувати томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез і не олію.

Інша порада — половину м’яса, а то й більше замінити овочами. “М’яса багато їсти не варто — порція має бути не більше, ніж середина долоні”, - наполягає Супрун.

Також, на її думку, варто приготувати м’ясо попередньо в мікрохвилівці чи духовці, щоб на пікніку “залишиться лише знову нагріти”. А там, для кого цей метод не підходить, очільниця МОЗ пропонує спробувати готувати на різній температурі. “Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгоряла, а потім додайте жару. Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне”, - пише Супрун.

Також вона радить “пити лише воду” та дбати про гігієну. “Те, що впало, їсти уже не можна”, - підкреслює чиновниця.

До цього вона додала, що “смажити шашлики топлес — погана традиція” та підкреслила, що перебування під відкритим сонцем призводить до фотостаріння, а “поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин”, - написала Супрун.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
25-08-2019, 15:53
Коментарів 0 Переглядів 2 590

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.