RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Сьогодні розпочався Успенський піст: як харчуватись і що не можна робити

Сьогодні розпочався Успенський піст: як харчуватись і що не можна робити

Успенський піст встановлений православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Релігійний сенс Успенського посту – шанування і наслідування Божої Матері, котра, готуючись відійти у вічне життя, постійно постилася та молилася.

Відповідно до церковного та народного календарів, Успенський піст – не літній, а осінній піст. Саме цей піст завершує церковний рік і відкриває дорогу осені. У народі він знаний ще як Богородичний, Спасо-Богородичний або просто Спасівка.



Дата початку та тривалість Успенського посту

Триває Успенський піст усього два тижні – він є найкоротшим із чотирьох християнських багатоденних постів. Початок і закінчення цього посту мають фіксовані дати.

У 2019 році, як і зазвичай, Успенський піст починається 14 серпня. Цього дня церква шанує Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. У народі ж це свято має назву Медовий Спас, або свято Маковія, адже віруючі в цей день святять у храмах мед, макові головки та фрукти, печуть пряники та пироги з медом і маком.

Завершується Успенський піст 27 серпня. Вже 28 серпня всі обмеження в їжі знімаються – цього дня віруючі відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Правила харчування на час посту

Незважаючи на те, що Успенський піст – найкоротший у році, він вважається одним із найсуворіших, поступаючись за суворістю лише Великому посту.

Під час посту церква рекомендує помірне вживання їжі та питва, і при цьому страв не скоромних, а пісних. Меню Успенського посту виключає м’ясо та м’ясні вироби, рибу, морепродукти, яйця і молочні продукти.

Основу пісного столу складають багаті вітамінами овочі та фрукти, котрими такий багатий серпень, а також хліб, крупи, гриби, горіхи та мед. Тому цей піст вважається найлегшим і найприємнішим. Навіть існує приказка: "Петрівка - голодування, Спасівка – ласування".

Хоч піст і вважається безрибним, є один день, коли допускається їсти рибу та морепродукти, а також випити трохи вина. Таке послаблення посту дозволяється 19 серпня – у свято Преображення Господнього (в народі – Яблучний Спас).

Меню Успенського посту: тижневий раціон

У понеділок, середу і п’ятницю церковний устав передбачає сухоїдіння. Це означає, що можна вживати сиру їжу, тобто страви без термічної обробки. В ці дні люди, які дотримуються посту, повинні харчуватися хлібом, сіллю, сирими овочами та фруктами, медом. При цьому чай, кава, компоти, киселі, відвари замінюються водою та соками.

По вівторках і четвергах дозволяється споживати варену їжу. Але використовувати олію для приготування страв заборонено. У суботу та неділю можна відварювати крупи та овочі, додаючи до страв олію. Також дозволяється випити трохи вина.



Що потрібно робити в період посту

Успенський піст – заклик до чистоти, непорочності, цнотливості та стриманості, прикладом чого є Діва Марія. Дні цього посту варто проводити в молитві, не допускати злих думок, не сваритися з близькими, не гніватися на оточуючих і не робити поганих учинків.

Під час Успенського посту, як заповідує церква, потрібно регулярно відвідувати храм і хоча б раз сповідатися та причаститися. Слід примиритися із тими, з ким трапилася сварка чи непорозуміння. Загалом на час посту варто проявляти милосердя і поблажливість. І звісно ж, треба дотримуватися встановлених церковними канонами обмежень у харчуванні.

В цей піст бажано робити маленькі добрі справи: допомогти сусідам, відвідати хворих або сиріт, підтримати нужденних, нагодувати бездомних тварин.

Чого не слід робити в Успенський піст

Дотримуючись усіх приписів щодо харчування, не варто забувати, що головним у період Успенського посту має залишатися утримання від гріха. Так, церквою на час посту забороняються різні розгульні веселощі, пияцтво. Не можна лаятися, лихословити й ображати людей. Рекомендується відволіктися від телевізора, від зайвої музики та світської літератури.

У період Успенського посту заборонено гуляти весілля. Церква рекомендує обмежитися лише розписом, а гучне святкування та вінчання перенести на дні після завершення посту. Стосовно ж того, чи можна хрестити дитину під час посту, то сказати однозначно, що існує така заборона – не можна. Але священнослужителі відмовляються проводити обряд через сильну завантаженість у цей період.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
14-08-2019, 07:21
Коментарів 0 Переглядів 2 160

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.