RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні розпочався Успенський піст: як харчуватись і що не можна робити

Успенський піст встановлений православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Релігійний сенс Успенського посту – шанування і наслідування Божої Матері, котра, готуючись відійти у вічне життя, постійно постилася та молилася.

Відповідно до церковного та народного календарів, Успенський піст – не літній, а осінній піст. Саме цей піст завершує церковний рік і відкриває дорогу осені. У народі він знаний ще як Богородичний, Спасо-Богородичний або просто Спасівка.



Дата початку та тривалість Успенського посту

Триває Успенський піст усього два тижні – він є найкоротшим із чотирьох християнських багатоденних постів. Початок і закінчення цього посту мають фіксовані дати.

У 2019 році, як і зазвичай, Успенський піст починається 14 серпня. Цього дня церква шанує Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. У народі ж це свято має назву Медовий Спас, або свято Маковія, адже віруючі в цей день святять у храмах мед, макові головки та фрукти, печуть пряники та пироги з медом і маком.

Завершується Успенський піст 27 серпня. Вже 28 серпня всі обмеження в їжі знімаються – цього дня віруючі відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Правила харчування на час посту

Незважаючи на те, що Успенський піст – найкоротший у році, він вважається одним із найсуворіших, поступаючись за суворістю лише Великому посту.

Під час посту церква рекомендує помірне вживання їжі та питва, і при цьому страв не скоромних, а пісних. Меню Успенського посту виключає м’ясо та м’ясні вироби, рибу, морепродукти, яйця і молочні продукти.

Основу пісного столу складають багаті вітамінами овочі та фрукти, котрими такий багатий серпень, а також хліб, крупи, гриби, горіхи та мед. Тому цей піст вважається найлегшим і найприємнішим. Навіть існує приказка: "Петрівка - голодування, Спасівка – ласування".

Хоч піст і вважається безрибним, є один день, коли допускається їсти рибу та морепродукти, а також випити трохи вина. Таке послаблення посту дозволяється 19 серпня – у свято Преображення Господнього (в народі – Яблучний Спас).

Меню Успенського посту: тижневий раціон

У понеділок, середу і п’ятницю церковний устав передбачає сухоїдіння. Це означає, що можна вживати сиру їжу, тобто страви без термічної обробки. В ці дні люди, які дотримуються посту, повинні харчуватися хлібом, сіллю, сирими овочами та фруктами, медом. При цьому чай, кава, компоти, киселі, відвари замінюються водою та соками.

По вівторках і четвергах дозволяється споживати варену їжу. Але використовувати олію для приготування страв заборонено. У суботу та неділю можна відварювати крупи та овочі, додаючи до страв олію. Також дозволяється випити трохи вина.



Що потрібно робити в період посту

Успенський піст – заклик до чистоти, непорочності, цнотливості та стриманості, прикладом чого є Діва Марія. Дні цього посту варто проводити в молитві, не допускати злих думок, не сваритися з близькими, не гніватися на оточуючих і не робити поганих учинків.

Під час Успенського посту, як заповідує церква, потрібно регулярно відвідувати храм і хоча б раз сповідатися та причаститися. Слід примиритися із тими, з ким трапилася сварка чи непорозуміння. Загалом на час посту варто проявляти милосердя і поблажливість. І звісно ж, треба дотримуватися встановлених церковними канонами обмежень у харчуванні.

В цей піст бажано робити маленькі добрі справи: допомогти сусідам, відвідати хворих або сиріт, підтримати нужденних, нагодувати бездомних тварин.

Чого не слід робити в Успенський піст

Дотримуючись усіх приписів щодо харчування, не варто забувати, що головним у період Успенського посту має залишатися утримання від гріха. Так, церквою на час посту забороняються різні розгульні веселощі, пияцтво. Не можна лаятися, лихословити й ображати людей. Рекомендується відволіктися від телевізора, від зайвої музики та світської літератури.

У період Успенського посту заборонено гуляти весілля. Церква рекомендує обмежитися лише розписом, а гучне святкування та вінчання перенести на дні після завершення посту. Стосовно ж того, чи можна хрестити дитину під час посту, то сказати однозначно, що існує така заборона – не можна. Але священнослужителі відмовляються проводити обряд через сильну завантаженість у цей період.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
14-08-2019, 07:21
Коментарів 0 Переглядів 2 051

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.