RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Подорожчають паспорти і перерахують пенсії: на які зміни  очікувати з першого липня


Із першого липня зросте розмір прожиткового мінімуму. Він становитиме 1936 гривень. До цього розмір прожиткового мінімуму змінювався першого січня – до 1853 гривень.

Відповідно зміниться прожитковий мінімум для основних соціальних і демографічних груп.

Прожитковий мінімум для дітей до 6 років: з 1 липня – 1699 грн (із 1 січня – 1626 грн.), для дітей від 6 до 18 років з 1 липня – 2118 грн. (з 1 січня – 2027 грн.), для працездатних осіб з 1 липня – 2007 грн (з 1 січня 2019 року – 1921 грн), для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня – 1564 грн (з 1 січня 2019 року – 1497 грн).
Також новий розмір прожиткового мінімуму враховуватимуть при проведенні індексації грошових доходів населення. Тобто з 1 липня 2019 року індексація заробітної плати проводиться в межах доходу 2007 грн.
Наступне збільшення прожиткового мінімуму заплановане на 1 грудня 2019 року.

Зміняться соціальні виплати

Подорожчають паспорти і перерахують пенсії: на які зміни  очікувати з першого липня


Новий прожитковий мінімум впливатиме на різноманітні соціальні виплати. Зокрема, максимальний розмір допомоги по безробіттю становитиме 8028 грн; розмір декретних безробітним жінкам у розрахунку на місяць – не менше 501,75 грн.
Також зміниться максимальний розмір допомоги одиноким матерям для дітей віком: до 6 років – 1699 грн; від 6 до 18 років – 2118 грн; від 18 до 23 років (якщо дитина навчається на стаціонарі у ВНЗ) – 2007 грн.

Зростуть аліменти

Новий розмір прожиткового мінімуму буде враховуватися при утриманні аліментів. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У зв’язку з цим, розмір аліментів з 1 липня 2019 р складає: для дітей у віці до 6 років – не менше 849,50 грн (1699 грн × 50 %); для дітей у віці від 6 до 18 років – не менше 1059,00 грн (2118 грн × 50 %).

Друге перерахування пенсій

Із першого липня буде перераховано пенсії. Це друге перерахування для пенсіонерів нинішнього року. Перший раз пенсію перераховували у березні. Перерахунок здійснять у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Прожитковий мінімум зросте з 1497 грн до 1564 грн.
У Головному управлінні Пенсійного фонду в області повідомили, що зростуть мінімальні розміри пенсійного забезпечення для різних категорій громадян, надбавки, підвищення, інші доплати, залежні від цього показника.
Зважаючи на новий розмір прожиткового мінімуму, збільшаться мінімальні та максимальні розміри пенсійних виплат.
Також очікувати підвищення пенсій можуть жінки, які мають стаж роботи понад 30 років, і чоловіки зі стажем понад 35 років.
Зростуть надбавки за понаднормовий стаж для непрацюючих пенсіонерів, встановлені до пенсії підвищення та доплати, передбачені законодавством, зокрема для інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників війни, членів загиблих військовослужбовців, жертв нацистських переслідувань, осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС та інших категорій громадян.
Перерахунки пенсій із першого липня відбуватимуться автоматично, без подання пенсіонерами заяв та будь-яких додаткових документів. Виплата пенсій у перерахованих розмірах здійснюватиметься в липні.


Паспорти подорожчають майже на сто гривень

Подорожчають паспорти і перерахують пенсії: на які зміни  очікувати з першого липня


Зросте вартість виготовлення закордонного паспорта для українців та ID-картки.
Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки, оформлений у звичайному режимі за 20 днів, коштуватиме 345 гривень. Досі його вартість становила 279 гривень. Вартість термінового виготовлення ID-картки за 10 робочих днів становитиме 471 гривню, до 1 липня – 366 гривень.
Вартість виготовлення біометричного закордонного паспорта за 20 робочих днів складатиме 682 (до 1 липня 557,32 гривні). Закордонний паспорт за сім робочих днів обійдеться у 1034 гривні, попередня вартість – 810,32 гривні.
Востаннє оформлення документів підвищувалося у 2016 році, наголосили в ДМС.

Починається подача заявок у вузи

Подорожчають паспорти і перерахують пенсії: на які зміни  очікувати з першого липня


З 1 липня розпочнеться реєстрація онлайн-кабінетів випускників і вони можуть подавати заяви до вступну у ВУЗи. Під час введення даних вступникам потрібно вказувати адресу електронної пошти, до якої вони мають постійний доступ.
У консультаційному відділі приймальної комісії ЧНУ імені Юрія Федьковича розповіли, що вступна кампанія розпочнеться згідно зазначених МОН дат: 1 липня стартує реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, 10 липня – початок вступної кампанії, 10-16 липня – прийом документів вступників, які будуть проходити творчий конкурс, вступні іспити та співбесіди.
10-22 липня – вступ для осіб, які вступають тільки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. 17-22 липня – проведення вступних іспитів, 21-23 липня – проведення співбесід.

На парковках – місця із зарядками для електромобілів

Подорожчають паспорти і перерахують пенсії: на які зміни  очікувати з першого липня


В Україні 1 липня вступає в силу нова будівельна норма, відповідно до якої місця із зарядками для електромобілів на парковках стануть обов’язковими. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства ЛЕВ ПАРЦХАЛАДЗЕ.
Такі зміни стосуватимуться нових парковок та тих, що збираються реконструювати. В Україні близько 13 тис. електромобілів, а навесні попит на них зріс на 67%. Відповідно до норми на парковках будуть обов’язковими щонайменше 5% місць з електрозарядками. Норми ДБН є обов’язковими до виконання.

На енергоринок має прийти конкуренція

Подорожчають паспорти і перерахують пенсії: на які зміни  очікувати з першого липня

З 1 липня стартує новий енергоринок в Україні. Закон про ринок електроенергії парламент ухвалив ще у квітні 2017 року. Нині він переходить на нову модель.
На енергоринок має прийти конкуренція. Тож українці зможуть обирати постачальника енергії за привабливими для себе тарифами. І не тільки для будинку, а навіть для однієї квартири. Відповідне рішення ухвалив Кабмін. Так держава втратить статус монополіста. Водночас уряд вирішив затвердити проведення аукціонів із продажу електроенергії через спеціальний майданчик.

Оподатковуватимуться міжнародні посилки

З 1 липня 2019 року набирають чинності зміни до Податкового кодексу України в частині встановлення межі оподаткування податком на додану вартість для товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро, для одного одержувача фізичної особи, в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях. Усі товари, що перевищуватимуть еквівалент 100 євро, будуть оподатковуватись у другій половині 2019 року та протягом усього 2020 року.
Тобто якщо вартість посилки перевищить еквівалент 100 євро, потрібно буде сплатити 20% ПДВ. Посилка для фізичної особи також оподатковуватиметься 10-відсотковим митом від суми, що перевищує еквівалент у 150 євро.
30-06-2019, 19:06
Коментарів 0 Переглядів 2 276

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.