RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Морський трибунал: Представник України розбив аргументи російської сторони

Представник юридичної компанії Covington & Burling LLP Джонатан Гімблет під час слухань у у "морському" трибуналі вщент розгромив аргументи російської сторони, яка намагалася виправдати власні агресивні дії проти українських військових кораблів.

Про це повідомляє "Укрінформ".



"В меморандумі від 7-го травня Росія висунула низку звинувачень щодо подій, які передували захопленню та арешту кораблів. Справа, яку Україна винесла на розгляд Арбітражу, і нині представила цьому Трибуналу, стосується лише застосування Росією власної юрисдикції над трьома українськими кораблями, незважаючи на їх повний імунітет. Це включає захоплення та затримання цих кораблів та цивільні правові процедури, які після цього були порушені проти кораблів та тих, хто перебував на борту", - зазначив адвокат.

Він зауважив: російська версія того, що відбулося до моменту захоплення, не має відношення до статусу імунітету українських кораблів. Водночас, щоб надати точну інформацію, він виклав суть висунутих Росією звинувачень та аргументи проти російської версії.

Перше – в меморандумі від 7 травня Росія описала місію трьох українських кораблів як "таємну операцію" в російських територіальних водах. Це просто не відповідає дійсності. Завдання кораблів було перейти з українського порту Одеси до українського порту Бердянськ на північному узбережжі Азовського моря, де вони мали постійно дислокуватися. Інші українські військові кораблі успішно виконали таку функцію у вересні 2018 року, за два місяці до цього.

Адвокат зауважив, що російська сторона посилається на документ, знайдений на українських кораблях, який, за російським трактуванням, наказує українським кораблям таємно проникнути у російські територіальні води та у зону відповідальності прикордонної служби ФСБ Росії.

"Віце-адмірал ВМС України Тарасов підтвердив, що насправді мета цих інструкцій була уникнути провокування непотрібних інцидентів з кораблями російського уряду протягом дводенного переходу з Одеси до Керченської протоки. Нічого у цих документах не наказувало кораблям перетнути Керченську протоку таємно. Це неможливо фізично, враховуючи особливості навігації через Керченську протоку", - зауважив юрист.

Більш того, під час наближення до Керченської протоки український корабель "Бердянськ" по радіо повідомив постам російської прикордонної служби та портовій адміністрації в Керчі про намір трьох кораблів пройти Керченською протокою.

Друге – у цьому меморандумі від 7 травня Росія посилається на нібито велике скупчення кораблів навколо Керченської протоки 25 листопада, з метою виправдати дії власної берегової охорони. Російська версія містить багато "дірок" і не може вважатися достовірною.

За російською версією, берегова охорона попередила українські військові кораблі вночі 24 листопада про тимчасове призупинення права проходження військових суден в напрямку Керченської протоки, через очікування шторму. За повідомленням ВМС України та свідченням віце-адмірала Тарасова, неможливо було знайти документальні підтвердження такого роду обмежень, хоча зазвичай такі попередження мають передаватися он-лайн.

За словами Гімблета, через Керченську протоку регулярно здійснюється рух великої кількості комерційних суден. Але російська версія подій не містить інформації, яка була широко висвітлена у повідомленнях ЗМІ про події 25 листопада та підтверджена численними фотографіями, що між прольотами мосту через Керченську протоку 25 листопада був встановлений танкер, що заблокувало весь рух через протоку, а не лише для військових кораблів.

Адвокат зауважив – якщо дійсно протока була заповнена кораблями, які перевозили "небезпечні вантажі", як заявляє російська сторона, не було б можливим для російських кораблів берегової охорони застосувати високошвидкісний маневр та відкрити вогонь у напрямку українських кораблів без ризику завдати поранення або смерть цивільним людям.

Третє. Росія звинуватила українські кораблі, як вона це визначає, у "провокативних діях". Це включає припущення, що українські кораблі "Нікополь" та "Бердянськ" були приведені в стан бойової готовності, та їхні гармати були розчохлені та підняті. Припущення, що ці два малих та легкоозброєних українських кораблі могли становити бодай будь-яку загрозу для великої кількості російських урядових кораблів у цьому районі, не витримує жодної критики.

За повідомленням українських ВМС і свідченням віце-адмірала Тарасова, кораблі отримали наказ прослідувати мирно та утримуватися від будь-яких агресивних дій. Немає жодних ознак того, що вони діяли навпаки.

Проходження військових кораблів із розчохленими гарматами повністю відповідає українським стандартним операційним процедурам, - точно так, як це міститься у російських стандартних операційних процедурах. Враховуючи дистанцію до російських кораблів берегової охорони, підняття українськими кораблями гармат під кутом 45 градусів мало сприйматися як ознака відсутності будь-яких агресивних намірів, оскільки під таким кутом, якщо б були здійснені постріли, снаряди летіли б набагато вище російських кораблів, які знаходилися поблизу.

Адвокат зазначив, що жоден із наведених Росією фактичних аргументів не відповідає дійсності. Події у Керченській протоці 25 листопада 2018 року, за висновком адвоката, навіть за умови наявності таких претензій з боку Росії, є кричущим порушенням міжнародного морського права, що і міститься у позові української сторони до Росії, який розглядає Міжнародний трибунал з морського права.

Нагадаємо, російська сторона на слухання Міжнародного трибуналу з морського права не з’явилася.
Редактор: Юрій Коверзнєв
10-05-2019, 14:02
Коментарів 0 Переглядів 1 565

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.