RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В Австралії декілька терористів розстріляли людей у мечетях. Загинули щонайменше 49 осіб

У п'ятницю, 15 березня, в Новій Зеландії - одній з найбілш безпечних держав на планеті - відбулася масштабна терористична атака.

Декілька озброєних людей відкрили вогонь у двох мечетях міста Крайстчерч та розмістили в місті серію саморобних бомб.



Жертвами атаки стали щонайменше 49 осіб, десятки поранені, рівень загрози в країні піднятий до максимального.

Найважливіші факти про трагедію, яку прем'єр-міністр країни Джасінда Ардерн вже визнала терактом і назвала одним з найбільш похмурих днів в історії Нової Зеландії зібрала "НВ".

Що сталося

Новозеландський Крайстчерч - місто з населенням близько 400 тис. осіб, найбільше на Південному острові Нової Зеландії та друге за кількістю жителів у країні (після Окленда).

У п'ятницю, 15 березня, близько 13:40 за місцевим часом кілька озброєних людей увірвалися до міських мечетей Аль-Нур та Лінвуд Масджид під час денної молитви.

На той момент в обох мечетях залишалося близько 500 осіб сукупно. Нападники заблокували вхідні двері та відкрили вогонь по людях.

"Все було дуже мирно, спокійно і тихо - зазвичай, коли починається проповідь, можна почути, як голка падає. Потім раптово почалася стрілянина", - розповів один зі свідків.

При цьому один зі злочинців вів пряму трансляцію вчиненого ним розстрілу в мечеті Аль-Нур - тривалість його "ефіру" склала близько 17 хвилин.

Трансляція почалася, коли терорист під'їхав до мечеті на мінівені та припаркував його на прилеглій дорозі. На відео видно значний арсенал зброї, який злочинець прихопив із собою: вогнепальна зброя, боєприпаси, а також каністри з бензином.

В руках у чоловіка - напівавтоматична рушниця та величезний запас патронів на поясі. Першу жертву було застрелена в дверях. Опинившись всередині мечеті, чоловік почав стріляти без розбору. Вже вийшовши з будівлі мечеті, він відкрив вогонь по машинах, які проїжджали повз.

Пізніше чоловік був затриманий правоохоронцями в кількох кварталах від мечеті.

Крім того, пізніше місцева поліція повідомила про те, що їй вдалося знешкодити серію саморобних вибухових пристроїв, прикріплених до транспортних засобів.

Правоохоронці також підірвали ще два підозрілих рюкзаки, залишених на вокзалі Окленда, найбільшого міста країни.

За оцінками поліції, атака була "добре спланована".

Скільки жертв і постраждалих

Напад став однією з найбільш масштабних атак подібного роду, які відбулися за останні роки в західних країнах.

Станом на 10:30 15 березня за київським часом підтверджено інформацію про як мінімум 49 загиблих, проте це цифра може вирости. Влада країни повідомила про те, що ще щонайменше 20 людей важко поранені.

Загалом кількість поранених, доставлених у шпиталь Крайстчерча, становить близько півсотні. Серед них є маленькі діти.

Більшість загиблих - жертви розстрілу в мечеті Аль-Нур.

За попередніми даними, багато хто з жертв та постраждалих у ході атаки - біженці з інших країн, які знайшли притулок у Новій Зеландії.

Реакція влади та заходи безпеки

Місцева влада не приховують шоку в зв'язку з тим, що сталося. "Це як грім серед ясного неба. Не віриться, що подібне взагалі могло трапитися в такому місці, як Нова Зеландія", - цитує Guardian мера Крайстчерча Лайанн Далзіл.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн визнала трагедію терористичним актом.

Не віриться, що подібне взагалі могло трапитися в такому місці, як Нова Зеландія
"Це один з найбільш похмурих днів Нової Зеландії. Очевидно, що те, що тут сталося, є екстраординарним і безпрецедентним актом насильства", - сказала Ардерн. Вона також зазначила, що багато постраждалих можуть бути мігрантами та біженцями, проте "вони вирішили зробити Нову Зеландію своїм домом".

"Вони - це ми", - підкреслила Ардерн.

Прем'єр також звернулася до терористів, засудивши їхні дії: "Можливо, ви обрали нас [Нову Зеландію], але ми повністю відкидаємо і засуджуємо вас".

Рівень загрози в країні піднятий до максимального. Громадян закликали не наближатися до мечетей, в жителів Крайстчерча - по можливості залишатися вдома і не виходити на вулиці. В країні також закрили школи.

Що відомо про нападників

Поліція Нової Зеландії затримала чотирьох підозрюваних: одну жінку і трьох чоловіків. Прем'єр Джасінда Ардерн повідомила, що вони дотримувалися екстремістських поглядів, проте раніше не фігурували в жодних орієнтуваннях поліції.

Як мінімум один із затриманих - білий чоловік. Свідки трагедії розповіли, що він був одягнений у камуфляжний одяг, бронежилет та захисний шолом.

Ймовірно, саме він є автором відеозапису розстрілу в одній з мечетей (знімаючи відео, нападник у якийсь момент показав і своє обличчя). Також відомо, що напередодні атаки він написав 37-сторінковий маніфест, який описує його наміри. У ньому злочинець каже: "Це терористичний акт".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що одним з підозрюваних є громадянин Австралії - ймовірно, йдеться саме про автора маніфесту.

Йому вже пред'явлено звинувачення у вбивстві.
Редактор: Юрій Коверзнєв
15-03-2019, 13:25
Коментарів 0 Переглядів 2 389

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.