Вживання в їжу помідорів знижує ризик розвитку жирової хвороби печінки, раку і запалення органу. До цього висновку дійшли вчені з американського Університету Тафтса.4
Все через каротиноїдний пігмент лікопен, який міститься в томатах, пише MedicalXpress, передає 24 канал.
Дослідники заражали потомство мишей печінковим канцерогеном. Після чого їх годували нездоровою їжею з високим вмістом жирів з томатним порошком, що містить лікопен або без нього.
Після чого експерти оцінили стан печінки гризунів.
Виявилося, що годування піддослідних томатним порошком запобігало надмірному росту онкоклітин у печінці. Також це сприяло зменшенню кількості бактерій, що викликають запалення.
Автори дослідження зазначають, що лікопен краще засвоюється організмом при споживанні томатів або томатного порошку, ніж речовина окремо. Це пояснили тим, що в помідорах містяться додаткові корисні речовини – вітаміни Е і C, мінерали і харчові волокна.
Для того, щоб вберегти печінку від хвороб, необхідно щодня вживати щодня 2-3 помідори або одну порцію томатного соусу.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-03-2019, 01:30
0
1 816