Про розвантажувальні дні найчастіше згадують після розкішного застілля в надії скинути те, що наїли за дні свят.
Насправді голодні розвантажувальні дні, так само як і монодієти (гречана, яблучна, сирна, кефірна, м'ясна тощо), не мають сенсу.
"Розвантажувальні дні скоріше навіть шкідливі, ніж корисні. Ваше харчування має бути збалансованим кожного дня і намагатися згладити переїдання голодуванням не потрібно", – написала відомий український дієтолог Світлана Фус у своєму Instagram.
Для цього є кілька причин:
Набрати зайву вагу жиром за 1-2 дня застіль досить проблематично. Щоб додати 1 кг жиру, вам потрібно з'їсти на 7 тисяч кілокалорій більше норми (це приблизно 3 кг олів'є з майонезом або 14 плиток шоколаду). Збільшення цифр на вагах – це не жир під шкірою, а рідина, що затрималася в організмі через надлишок з'їдених солі, жиру і цукру зі святковими стравами, їжа, що перетравлюється в кишечнику їжа. Якщо повернутися до звичайного нормального режиму харчування, то рідина поступово зійде. Тому "екзекуції" ні до чого.
Після дня голодування ви побачите зменшення ваги тіла, але це буде лише короткочасна втрата води. Жир таким чином і в такій кількості не зменшиться. Самообман – не найкращий товариш.
Відсутність калорій, вітамінів і мінералів буде для організму шкідливіша, ніж попереднє застілля. Якщо вас так турбує з'їдений надлишок, то розумніше компенсувати його невеликим дефіцитом калорій наступні кілька днів.
Наприклад, ви можете пару днів поїсти нежирну рибу, овочі, каші, кисломолочні продукти і невелику кількість фруктів. Розподіліть ці продукти протягом дня на 4 прийоми їжі і не голодуйте, оскільки тривале низькокалорійне харчування призводить до уповільнення обміну речовин і поступового збільшення відсотка жиру в організмі.