У соцмережах активно обговорюють пост виконуючого обов'язки голови МОЗ України Уляни Супрун.
Вона рекомендує українцям не налягати на дорогу чорну ікру – тому що, по-перше, такі ж корисні речовини можна знайти і в інших продуктах, а по-друге, виловом осетрових, які, до речі, занесені до Червоної книги, часто промишляють браконьєри.
Статусна і з багатим смаком. Продавець Сергій розповідає, чому чорна ікра за смаком краща за червону.
"Червона ікра має яскраво виражену оболонку, яка лопається, коли ви придавлює її язиком до піднебіння. Чорна ікра має маслянистішу консистенцію", – пояснює чоловік.
Покупці погоджуються. Справжню чорну в Україні купити можна, але просять за неї дорого. Якщо ви хочете поласувати чорною ікрою, готуйтеся викласти дві тисячі гривень за 100 грамів.
Висока вартість обумовлена тим, що осетрові дають першу ікру тільки в 6-10 років від роду. Тому чимало любителів делікатесу вірять, що він багатий вітамінами. Однак лікарі стверджують інше. Є продукти, які за вмістом поживних мікроелементів не поступаються чорній ікрі.
"За своїм змістом нуклеїнових кислот чорна ікра не набагато перевершує дешевші варіанти. Мінтаєву ікру, щучу ікру, ікру тріски можна купити за цілком помірні гроші", – радить дієтолог Олександр Кущ.
Головне в пошуках ікри – не купити фальсифікат.
"В кращому разі, вживання фальсифікату – це втрачені гроші. А в гіршому випадку – можна дійсно отруїтися", – говорить фахівець з харчування.
Один з найважливіших ознак неякісної ікри – її рідка консистенція. Звертайте також увагу на виробника. Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала: слід вибирати ікру перевірених виробників – з відповідною відміткою на упаковці.
"Стерлядь, білуга, російський осетер і інші занесені до Червоної книги. Головною загрозою для осетра є браконьєрський вилов цієї риби, головним чином заради ікри", – написала Уляна Супрун.
Джерело: Сегодня
25-01-2019, 01:45
0
2 779