Кількість жертв гіпертонії в Україні варіюється в межах від 20% до 30% від усього дорослого населення.
На жаль, коли у людини розвивається гіпертонія, тобто стійко підвищений артеріальний тиск, ймовірність повного позбавлення від неї невелика. Це довічний стан, при якому людина повинна постійно приймати ліки для зниження тиску, вести правильний спосіб життя і не забувати в день хоча б два рази вимірювати тиск для того, щоб мати уявлення про стан свого здоров’я.
Тим більше що гіпертонія часто розвивається без всяких симптомів, і людина просто не знає, що тепер її ймовірність зіткнутися з інсультом або інфарктом набагато вища.
Всі ми добре знаємо класичні рекомендації лікарів при гіпертонії – зменшити вміст солі і збільшити рівень фруктів та овочів у раціоні. Також важливо підтримувати здорову масу тіла, регулярно займатися спортом, обмежити вживання алкоголю та уникати куріння.
Але які продукти харчування потрібно обов’язково додати в раціон для того, щоб знизити ризик розвитку гіпертонії? Експерти вважають, що ними повинні стати зелені листові овочі, які містять багато калію, який допомагає ниркам виводити сіль із сечею. Саме це знижує артеріальний тиск.
До числа таких продуктів відносяться салат-латук, капуста кале, броколі, ріпа, шпинат, рукола, листова капуста, а також мангольд. Додавайте якомога частіше зелені листові овочі у вашу дієту, робіть їх гарніром до основних страв або робіть на їх основі смузі. Не забувайте про такі важливі компоненти харчування, як риба і ягоди чорниці. Ягоди насичені антоціанінами, знижують артеріальний тиск, а жирні кислоти в рибі також ефективно борються з симптомами гіпертонії.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-12-2018, 01:15
0
1 739