RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чому не можна використовувати пластикові пляшки повторно


Отже, ви купили пляшку води замість того, щоб використовувати власний багаторазовий контейнер. Звичайно, це не екологічно чистий вибір, але чого боятися? Адже коли вона спорожніє, її можна просто поповнити ще кілька разів. Зручно, правда?

Але багаторазові дослідження показують, що заповнення вже використаних одноразових пляшок водою – це ризик для здоров’я.



Небезпека пластикових пляшок
Твердження про те, що ви не повинні повторно використовувати одноразові пластикові пляшки лише тому, що вони будуть виділяти хімікати у воду, в основному необґрунтовані. У 2014 році був поширений міф, згідно з яким пластикові пляшки містять ДЕГА (діетилгідроксиламін), і що ДЕГА є потенційним канцерогеном.

Насправді, такі пляшки, а також харчові контейнери, з якими ви стикаєтеся щодня, зроблені з поліетилентерефталату (ПЕТ) і не містять ДЕГА. Навіть якщо б вони і утримували його, ДЕГА насправді не вважається канцерогеном. За даними "American Chemistry Council", ПЕТ був ретельно протестований, щоб не допустити ніяких шкідливих виділень пластику в його вміст.

Але якщо це не хімічні речовини, то в чому полягає шкода при повторному використанні одноразових пластикових пляшок? Насправді це щось набагато більш буденне – бактерії. Якщо пляшку залишити немитою, то вона може накопичувати мікроби. Дослідження 2002 року в "Canadian Journal of Public Health", показало, що 65 відсотків особистих багаторазових пляшок містять рівень бактерій, що перевищує всі рекомендації щодо охорони здоров’я.

Одноразові пляшки з водою особливо схильні до появи в них бактерій. І все тому, що в той час як багаторазові пляшки призначені для повторного заповнення, одноразові пляшки, як правило, ламаються – і будь-яка дрібна тріщина на них є ідеальним місцем для існування бактерій. Як відзначають автори статті 2007 року в "Практичній гастроентерології", "…щоденне повторне використання одноразових пляшок може призвести до фізичної деформації пляшки, через що виникає помітне витончення і тріщини. Бактерії можуть затримуватися в цих тріщинах, що є великим ризиком для здоров’я".

В яких пляшках потрібно купувати воду?
Чи означає це, що прийшов час купити багаторазову пластикову пляшку з водою? Не так швидко. Є одна сумнівна хімічна речовина в багаторазових пластикових пляшках. Цей хімікат являє собою бісфенол А, також відомий як BPA. Він вважається ендокринним руйнівником, перешкоджає гормональній регуляції в нашому організмі.

Національний інститут наук про здоров’я навколишнього середовища зазначає, що в 2008 році була виражена "певна стурбованість з приводу впливу бісфенолу А на мозок, поведінку і передміхурову залозу у плоду, немовлят і дітей". Звичайно, необхідно більше досліджень, але на даний момент краще уникати BPA. Цей хімікат має тенденцію ховатися в полікарбонатному пластику, який зазвичай знаходять в більш міцних пластикових пляшках.

Так в чому ж відповідь?
Ви можете взагалі відмовитися від пластикових пляшок з водою і перейти на інший матеріал. Наприклад, скляні пляшки не надають запах воді, як металеві або пластикові, вони досить міцні, щоб протистояти подряпинам і тріщинам (і, отже, протистояти бактеріальному росту), і їх можна мити в посудомийній машині без пошкоджень. Якщо ви хочете залишатися здоровим, то пити багато води – це відмінний спосіб, але набагато краще, якщо ця вода не повна шкідливих бактерій.
27-12-2018, 00:10
Коментарів 0 Переглядів 5 683

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.