Для багатьох з нас символом святкування Нового року є салат олів'є - головний і незмінний елемент святкового меню. Які б сучасні та вишукані страви не з'являлися на наших столах в новорічну ніч, все одно цьому салату відводиться особливе місце.
Хоча цей новорічний салат міцно закріпився в кухні пострадянських країн, його творцем був французький кухар Люсьєн Олів'є. Ще в 19 столітті він придумав рецепт, який тримав в секреті, щоб привабити до свого трактиру відвідувачів. За нинішніми даними, до початкового рецепту олів'є, крім традиційних картоплі, майонезу, огірків і яєць, входили також рябчики і навіть ракові шийки.
У 20 столітті дорогі інгредієнти з популярного в новорічні свята салату замінили більш звичними і доступними, і олів'є став не ресторанним, а повсякденним блюдом. Хоча і улюбленим багатьма.
Оригінальний олів'єСкладові:
2 рябчика
4 картоплини
50 г салату латук
80 г майонезу
2 свіжих огірка
8 ракових шийок
½ склянки ланспіку (застиглий жирний бульйон, холодець)
2 чайні ложки каперсів
10 оливок
2 столові ложки соусу кабуль
Приготування:
Для соусу кабуль розтопіть в сковороді 20 г вершкового масла, підсмажте на ньому 40 г борошна до золотистого кольору, додайте 40 г хрону і 40 г вершків, прогрійте й остудіть.
Відваріть або запечіть рябчиків, відокремте м'ясо від кісток і поріжте. Варену картоплю і огірки поріжте кубиками. Складіть інгредієнти в миску, додайте каперси і оливки, заправте майонезом і соусом кабуль. Прикрасьте вареними раковими шийками, салатом латук і рубаним ланспіком.
Класичний олів'єСкладові:
7 картоплин
5 морквин
6 шт маринованих огірків
1 банка зеленого горошку
6 шт курячих яєць
300 г вареної ковбаси
100 г сметани
200 г майонезу
Приготування:
Відваріть картоплю, моркву та яйця, все наріжте дрібними кубиками. Всі інгредієнти перемішайте і заправте майонезом і сметаною. Додайте сіль і перець за смаком.
Олів'є з хурмою і м'ясом крабаСкладові:
400 г хурми
300 г моркви
200 г огірків
200 г солоних огірків
300 г консервованого зеленого горошку
600 г м'яса краба
300 г майонезу
50 г зеленої цибулі
10 курячих яєць
Приготування:
М'ясо краба подрібніть, хурму й огірки поріжте на кубики. Моркву та яйця відваріть і наріжте кубиками. Всі інгредієнти перемішайте, заправте майонезом. Додайте сіль і перець за смаком.
Вегетаріанський олів'єСкладові:
5 картоплин
150 г тофу
1 солоний огірок
1 свіжий огірок
1 морква
½ банки консервованого горошку
½ банки консервованої кукурудзи
4 яйця
1 цибулина
150 г майонезу
Приготування:
Відваріть моркву, картоплю та яйця. Наріжте огірки, овочі, яйця і тофу кубиками, подрібніть цибулину. Змішайте всі компоненти, посоліть, поперчіть і заправте майонезом.
Олів'є з грушеюСкладові:
5 картоплин
2-3 моркви
1 груша
100 г консервованого зеленого горошку
150 г варено-копченої шинки
100-150 г майонезу
зелена цибуля
2 ч л лимонного соку
Приготування:
Відваріть картоплю і моркву, очистіть і наріжте кубиками. Такими ж кубиками наріжте шинку. Не змішуючи інгредієнти, злегка заправте кожен з них майонезом. Грушу очистити, нарізати і збризніть лимонним соком. Горошок розімніть в грубе пюре, посоліть і поперчіть і додайте лимонний сік. Зберіть салат шарами в кулінарному кільці в такій послідовності: картопля, шинка, груша, морква і пюре з горошку. Змастіть майонезом і посипте нарізаною зеленою цибулею.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
25-12-2018, 00:30
0
1 681