Новий рік настане і без червоної ікри, і навіть без ананаса. І вам зовсім не обов'язково стояти два дні біля плити і буквально валитися з ніг до початку свята. Я із задоволенням допоможу заощадити ваш час і поділюся вишуканими рецептами страв для новорічного столу, з якими ви обов'язково впораєтеся.
Український шеф-кухар, переможець проекту "МастерШеф" Євген Клопотенко поділився цікавими та корисними рецептами.
Так уже склалося, що в нашій країні Новий рік – це більше про традиції, ніж про їжу. Зимові свята – той час, коли ми дозволяємо собі купувати дорогі і смачні продукти.
Один з головних ворогів у новорічному меню – майонезні салати, які готуються з року рік. Саме в грудні консервовані кукурудза і ананаси змітають з магазинних полиць зі швидкістю світла. А виробники цим користуються – просто зверніть увагу, як виростуть ціни на найпопулярніші продукти напередодні Нового року.
Краще відмовтеся від них і зробіть ставку на салати з сезонних овочів і фруктів. Це буде смачніше, корисніше і набагато бюджетніше стандартного олів'є.
Якщо ж ви ну ніяк не можете відмовитися від олів'є – ну гаразд. Але поряд з ним обов'язково поставте інший салат – оригінальний, цікавий, а головне новий, який ви ніколи досі не готували. Адже Новий рік створений саме для цього – для сміливих експериментів і змін.
Наприклад, спробуйте сезонний салат з хурмою, гарбузом та йогуртовою заправкою. Це буде чудовою альтернативою будь-яким майонезним салатам.
Інгредієнти для салату з хурмою (на 2 порції):
200 г гарбуза
1 невелика хурма
сік одного апельсина
1-2 щіпки кориці
100 г натурального йогурту
1 ч. л. меду
2 ч. л. великих панірувальних сухарів
кілька листочків м'яти (для прикрашання)
Спочатку очистіть гарбуз від шкірки і наріжте його кубиками. У невеликій каструльці змішайте сік апельсина, гарбуз, корицю, поставте на маленький вогонь і варіть, поки гарбуз не стане м'яким – хвилин 15-20. Хурму теж очистіть від шкірки і теж наріжте кубиками. У невеликій ємності змішайте йогурт з медом. А потім викладіть у велику миску гарбуз, хурму, сухарі і додайте заправку – готово, можете насолоджуватися божественно смачним салатом! Щоб додати страві "святковості" прикрасьте її листям м'яти.
На основну страву можна витратити лише півгодини
В якості основної оберіть красиву і святкову страву, яке припаде до душі всій сім'ї. Один з моїх фаворитів – риба. По-перше, це дуже смачно, по-друге, її можна легко і швидко приготувати. Повірте, якщо ви відмовитеся від жирних смажених котлет на користь ніжної білої риби з вершковим маслом, лимоном і гілочкою естрагону – ви не пошкодуєте.
Інгредієнти для риби в конверті:
500 г риби (філе білої морської риби)
50 г вершкового масла
200 г цукіні
4 гілочки естрагону
½ шт. лимона
за смаком сіль і перец
Перш за все нагрійте духовку до 180 градусів. Цукіні та лимон вимийте і наріжте кружальцями. Розстеліть пергамент для запікання і розкладіть на ньому лимон та цукіні. Зверху викладіть рибу, вершкове масло і гілочки естрагону. Посоліть і поперчіть за смаком. Загорніть пергамент з обох боків, щоб вийшов закритий конверт, викладіть його і запікайте протягом 15 хвилин. Уявляєте? На основну страву можна витратити лише півгодини! А ніжний смак запеченої риби з лимонною кислинкою не залишить нікого байдужим. Крім того, розгорнутий конверт на тарілці виглядає просто чудово.
І звичайно, не можна забувати про десерт. Але готувати великий торт з масляним кремом теж зовсім не обов'язково. Ну згадайте, чи було хоч раз таке, що б після щільної трапези з горою майонезних салатів хтось по просив ще і великий шматок торта?
Тому на десерт пропоную приготувати пиріг з грушами – і займе це лише 40 хвилин.
Інгредієнти для грушевого пирога з фініками
Для тіста:
200 г в'ялених фініків без кісточок
2 ст. л. насіння льону
300 мл молока
200 мл рослинного масла
160 г цукру
200 г борошна
½ ч. л. розпушувача
1 ч. л. харчової соди
щіпка кориці
Для начинки:
6 невеликих груш
200 г цукру
2 палички кориці
5 штук. гвоздики
1 лимон
цедра одного лимона
цедра одного апельсина
Груші очистіть, але залиште хвостики. Нижню частину трохи зріжте, щоб вийшла пласка основа. Викладіть груші в каструлю, додайте 500-600 мл води, палички кориці, цукор і цитрусову цедру. Доведіть до кипіння на середньому вогні, потім зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Зніміть з вогню і дайте охолонути.
Розігрійте духовку до 180 градусів і приступайте до тіста. У мисці змішайте сухі інгредієнти, додайте подрібнені фініки, молоко і масло. Добре перемішайте, щоб вийшла однорідна маса. Форму для випічки змастіть вершковим маслом, на дно встановіть груші (рівномірно по формі). Залийте груші тістом так, щоб хвостики залишилися зверху. Випікайте 30-40 хвилин. Подавати такий пиріг рекомендую з морозивом. По-перше, морозиво – це краще доповнення до гарячого десерту, а по-друге, хто посмів стверджувати, що морозиво можна їсти тільки влітку? Давайте руйнувати стереотипи і розширювати свій кулінарний горизонт!
І головна моя порада – не потрібно накривати стіл так, щоб він ломився від їжі, яку потім вся родина буде доїдати ще тиждень. Приготуйте стільки, скільки ви зможете з'їсти: щоб вгамувати голод і потім без зусиль пересуватися вистачить 700 грамів їжі на одну людину.
У підсумку на всі кулінарні шедеври у вас піде не більше 3-4 годин, при чому основну частину часу страви будуть готуватися без вашої участі. А час, який ви заощадите завдяки такому підходу до меню, витратьте на себе – займіться улюбленою справою, проведіть час з сім'єю або просто як слід виспіться: куди краще зустрічати Новий рік повним сил і енергії.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
14-12-2018, 00:10
0
1 789