RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Три рецепти для святкового столу від шеф-кухаря


Новий рік настане і без червоної ікри, і навіть без ананаса. І вам зовсім не обов'язково стояти два дні біля плити і буквально валитися з ніг до початку свята. Я із задоволенням допоможу заощадити ваш час і поділюся вишуканими рецептами страв для новорічного столу, з якими ви обов'язково впораєтеся.

Український шеф-кухар, переможець проекту "МастерШеф" Євген Клопотенко поділився цікавими та корисними рецептами.



Так уже склалося, що в нашій країні Новий рік – це більше про традиції, ніж про їжу. Зимові свята – той час, коли ми дозволяємо собі купувати дорогі і смачні продукти.

Один з головних ворогів у новорічному меню – майонезні салати, які готуються з року рік. Саме в грудні консервовані кукурудза і ананаси змітають з магазинних полиць зі швидкістю світла. А виробники цим користуються – просто зверніть увагу, як виростуть ціни на найпопулярніші продукти напередодні Нового року.

Краще відмовтеся від них і зробіть ставку на салати з сезонних овочів і фруктів. Це буде смачніше, корисніше і набагато бюджетніше стандартного олів'є.

Якщо ж ви ну ніяк не можете відмовитися від олів'є – ну гаразд. Але поряд з ним обов'язково поставте інший салат – оригінальний, цікавий, а головне новий, який ви ніколи досі не готували. Адже Новий рік створений саме для цього – для сміливих експериментів і змін.

Наприклад, спробуйте сезонний салат з хурмою, гарбузом та йогуртовою заправкою. Це буде чудовою альтернативою будь-яким майонезним салатам.

Інгредієнти для салату з хурмою (на 2 порції):

200 г гарбуза
1 невелика хурма
сік одного апельсина
1-2 щіпки кориці
100 г натурального йогурту
1 ч. л. меду
2 ч. л. великих панірувальних сухарів
кілька листочків м'яти (для прикрашання)

Спочатку очистіть гарбуз від шкірки і наріжте його кубиками. У невеликій каструльці змішайте сік апельсина, гарбуз, корицю, поставте на маленький вогонь і варіть, поки гарбуз не стане м'яким – хвилин 15-20. Хурму теж очистіть від шкірки і теж наріжте кубиками. У невеликій ємності змішайте йогурт з медом. А потім викладіть у велику миску гарбуз, хурму, сухарі і додайте заправку – готово, можете насолоджуватися божественно смачним салатом! Щоб додати страві "святковості" прикрасьте її листям м'яти.

На основну страву можна витратити лише півгодини

В якості основної оберіть красиву і святкову страву, яке припаде до душі всій сім'ї. Один з моїх фаворитів – риба. По-перше, це дуже смачно, по-друге, її можна легко і швидко приготувати. Повірте, якщо ви відмовитеся від жирних смажених котлет на користь ніжної білої риби з вершковим маслом, лимоном і гілочкою естрагону – ви не пошкодуєте.

Інгредієнти для риби в конверті:

500 г риби (філе білої морської риби)
50 г вершкового масла
200 г цукіні
4 гілочки естрагону
½ шт. лимона
за смаком сіль і перец

Перш за все нагрійте духовку до 180 градусів. Цукіні та лимон вимийте і наріжте кружальцями. Розстеліть пергамент для запікання і розкладіть на ньому лимон та цукіні. Зверху викладіть рибу, вершкове масло і гілочки естрагону. Посоліть і поперчіть за смаком. Загорніть пергамент з обох боків, щоб вийшов закритий конверт, викладіть його і запікайте протягом 15 хвилин. Уявляєте? На основну страву можна витратити лише півгодини! А ніжний смак запеченої риби з лимонною кислинкою не залишить нікого байдужим. Крім того, розгорнутий конверт на тарілці виглядає просто чудово.

І звичайно, не можна забувати про десерт. Але готувати великий торт з масляним кремом теж зовсім не обов'язково. Ну згадайте, чи було хоч раз таке, що б після щільної трапези з горою майонезних салатів хтось по просив ще і великий шматок торта?

Тому на десерт пропоную приготувати пиріг з грушами – і займе це лише 40 хвилин.

Інгредієнти для грушевого пирога з фініками

Для тіста:

200 г в'ялених фініків без кісточок
2 ст. л. насіння льону
300 мл молока
200 мл рослинного масла
160 г цукру
200 г борошна
½ ч. л. розпушувача
1 ч. л. харчової соди
щіпка кориці

Для начинки:

6 невеликих груш
200 г цукру
2 палички кориці
5 штук. гвоздики
1 лимон
цедра одного лимона
цедра одного апельсина

Груші очистіть, але залиште хвостики. Нижню частину трохи зріжте, щоб вийшла пласка основа. Викладіть груші в каструлю, додайте 500-600 мл води, палички кориці, цукор і цитрусову цедру. Доведіть до кипіння на середньому вогні, потім зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Зніміть з вогню і дайте охолонути.

Розігрійте духовку до 180 градусів і приступайте до тіста. У мисці змішайте сухі інгредієнти, додайте подрібнені фініки, молоко і масло. Добре перемішайте, щоб вийшла однорідна маса. Форму для випічки змастіть вершковим маслом, на дно встановіть груші (рівномірно по формі). Залийте груші тістом так, щоб хвостики залишилися зверху. Випікайте 30-40 хвилин. Подавати такий пиріг рекомендую з морозивом. По-перше, морозиво – це краще доповнення до гарячого десерту, а по-друге, хто посмів стверджувати, що морозиво можна їсти тільки влітку? Давайте руйнувати стереотипи і розширювати свій кулінарний горизонт!

І головна моя порада – не потрібно накривати стіл так, щоб він ломився від їжі, яку потім вся родина буде доїдати ще тиждень. Приготуйте стільки, скільки ви зможете з'їсти: щоб вгамувати голод і потім без зусиль пересуватися вистачить 700 грамів їжі на одну людину.

У підсумку на всі кулінарні шедеври у вас піде не більше 3-4 годин, при чому основну частину часу страви будуть готуватися без вашої участі. А час, який ви заощадите завдяки такому підходу до меню, витратьте на себе – займіться улюбленою справою, проведіть час з сім'єю або просто як слід виспіться: куди краще зустрічати Новий рік повним сил і енергії.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
14-12-2018, 00:10
Коментарів 0 Переглядів 1 822


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.