RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чоловіки чи жінки: хто частіше бреше

І чоловіки і жінки в тій чи іншій мірі схильні до того, щоб обманювати свою другу половинку. Це пов'язано з тим, що вони хочуть справити на неї максимально позитивне враження.

Згідно з дослідженнями американського психолога Роберта Фельдмана, почуття брехні має зв'язок з почуттям власної гідності. За його словами люди починають говорити неправду в тих випадках, коли відчувають загрозу для своєї самооцінки. При цьому далеко не завжди брехня є "поганою". Адже іноді вона дозволяє більш тактовно або ввічливо вийти з тієї чи іншої ситуації. Але існує і небезпечна брехня, яка здатна знищити довіру між близькими людьми, родичами або колегами по роботі, інформує UkrMedia.

Дослідження Роберта Фельдмана

Психологом з США Робертом Фельдманом було проведено експеримент, суть якого полягала в тому, що двох незнайомих один з одним людей залишали в кімнаті, а потім фіксували їх діалог з допомогою спеціальної відеоапаратури. При цьому статева приналежність кожного учасника не враховувалася. Потім всім, хто брав участь в експерименті, демонстрували відзнятий відеоматеріал та просили визначити, в яких саме ситуаціях вони казали "не до кінця правдиву інформацію". Таке м'яке і дещо розмите формулювання питання дозволяло домогтися точного результату, так як ніхто з учасників експерименту не хотів видавати себе обманщиком.

Крім того, за результатами дослідження вдалося встановити, що багато його учасники були вражені тим, скільки "неправдивої інформації" вони повідомили своєму співрозмовнику. При цьому брехня стосувалася переваг як в музиці, так і того, хто викликає або не викликає симпатію у такої людини. В результаті вдалося встановити, що близько 60 відсотків людей кажуть неправду хоча б один раз протягом 10 хвилинної розмови. Дослідник прийшов до висновку, що обманюють, роблячи це практично рефлекторно, а також вважають брехню цілком природним явищем. За допомогою цього вони намагаються не тільки справити позитивне уявлення про себе в інших людей, але і підтримати своє власне, яке склалося у них в голові.

Чоловіки проти жінок

Вважається, що чоловіки і жінки переслідують різні цілі, коли кажуть неправду. Представники чоловічої статі роблять це для того, щоб виглядати більш привабливо в очах співрозмовника. А ось дівчата брешуть тому, що хочуть, щоб інша людина могла краще себе почувати. Згідно з дослідженням, проведеним на гроші однієї відомої страхової компанії, вдалося з'ясувати, що жінки обманюють практично в два рази частіше, ніж чоловіки. У середньому вони це роблять близько 30 разів в день. Основні причини - це для того, щоб "згладити гострі кути", підтримати свого співрозмовника, уникнути конфліктної ситуації і просто зробити життя простішим.

Але чому ж це відбувається?

Відповідь може перебувати в області нейробіології. Вченими з американського університету штату Пенсільванія був проведений експеримент, в якому брало участь близько тисячі осіб. Були проскановані мозкові тканини кількох сотень жінок і чоловіків. В результаті вдалося з'ясувати, що дівчата краще орієнтуються в питаннях соціального взаємодії і емоційних сигналах. При цьому у чоловічої половини людства переважає робота задньої частини мозку, завдяки чому чоловіки більше орієнтуються на дії. Хоча це ні в якому разі не означає, що хлопець не здатний добре зчитувати емоційні посили. Таким чином, жінки частіше кажуть неправдучерез те що здатні бачити і відчувати психоемоційний стан і настрій свого співрозмовника і з допомогою брехні намагаються дати йому відчути себе комфортно.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
4-11-2018, 02:00
Коментарів 0 Переглядів 1 210

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.