З настанням холодів важливо звертати більше уваги на кількість і якість жирів у харчуванні, які виконують безліч функцій в організмі людини.
Про це розповіла дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у Facebook, передає 24 канал.
З її слів, те, що правильне харчування і жири несумісні, бо псують фігуру – міф. Організм людини потребує жири, тут важливо не переборщити і вибирати жири правильно.
Приблизно третя частина щоденних калорій повинна надходити з жирами – на 1 кг ваги людини нормальної комплекції це складе близько 1 граму жиру. Тобто норма становить не більше 60-70 грамів жиру щодня.
Раціон буде збалансованим, якщо його калорійність забезпечується у таких пропорціях:
- вуглеводи складають 55-60%, зокрема, "прості" вуглеводи (не більше 10%);
- білки – 15-20%,
- частка жирів – 25-30%.
Щоденний раціон повинен містити рослинні і тваринні жири в рівних пропорціях.
Вміст жиру в повсякденних продуктах:
- 2 столові ложки рослинної олії це 25 г жиру;
- 20 г вершкового масла містять 15 г жиру;
- 100 г сиру 5% або 30 г сиру 17% жирності частка жиру складе 5 г;
- в склянці молока або кефіру (жирністю 3,2%) буде міститися 8 г жиру;
- в нежирній яловичині (100 г) жир складе 17 г;
- в рибі середньої жирності (порція 140 г) - 5-10 г жиру.
До продуктів, які містять корисні для організму жири, також входять: горіхи, оливки, авокадо, рослинні олії (кукурудзяна, льняна, соняшникова, соєва, оливкова), лосось, макрель і сардини.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
12-10-2018, 01:45
0
1 361