RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Психологія ожиріння: 7 причин, чому людина товстішає

Психологам давно відомо, що конфлікти всередині особистості здатні приводити до серйозних проблем, однією з яких і є ожиріння. Часом набір величезної ваги людиною починається з незначних психологічних коливань, які з часом переростають в хворобливі комплекси і неврози. В такому випадку ожиріння не зможе бути усунуте лише за допомогою дієт або фізичних вправ, а зажадає ретельного опрацювання з кваліфікованим психотерапевтом, інформує Ukr.Media.

Їжа, як захист від стресу

З самого дитинства батьки заспокоюють і радують дитину за допомогою солодощів. Звичка отримувати позитивні емоції за допомогою цукерок або морозива глибокого вкорінюється в підсвідомості людини, з часом перетворюючи їжу в універсальний засіб від усіх бід і негараздів. Така особистість "заїдає" стреси на роботі і проблеми в особистому житті, швидко набираючи вагу і ненавидячи себе за це.

Психологи впевнені, що поглинання їжі, як спроба знизити шкідливий вплив стресу - одна з найпоширеніших психологічних причин ожиріння. Замкнуте коло з їжі, хвилинного полегшення і подальшої жалості до себе, вкрай важко розімкнути без допомоги фахівця. Психотерапевти рекомендують таким людям знайти собі відволікаючі хобі, яке поступово замінить шкідливу тягу до переїдання, як засобу полегшити моральні страждання.

Жага порушувати правила


Кожен з тих, хто хоч раз сидів на нещадній дієті знає, як швидко повертається вага після того, як первинна мета, наприклад, скинути 5 кг, була досягнута. Корінь цієї проблеми полягає в тому, що індивіду властиво порушувати внутрішні заборони, так як сам момент відхилення від встановлених правил доставляє йому величезне задоволення. Саме тому навіть найефективніші дієти не дадуть стійкого результату, поки людина не вирішить змінити себе зсередини, опрацювавши психологічні травми і визначивши, для чого вона живе і до чого прагне.

Фахівці не радять тим, хто жадає схуднути, мучити себе нескінченними голодуваннями. Це скоріше приведе до проблем зі здоров'ям, ніж до бажаного схуднення. Набагато краще намагатися харчуватися не менше, а краще. Наприклад, замінити шматок піци - тарілкою знежиреного сиру, або улюблений шоколадний батончик - яблуком, а солодку газовану воду - компотом із сухофруктів або склянкою кефіру. Низькокалорійна їжа не викличе у людини такої жорсткої фрустрації, як повна відмова від смачної їжі, і в той же час допоможе скинути вагу.

"Хорошої людини повинно бути багато"

Вирази "велику вагу в суспільство", "велика фігура" і "хорошої людини повинно бути багато" сприймаються деякими людьми буквально. Вони вважають, що випираючий вперед живіт - це обов'язковий атрибут неординарної особистості і великого начальника. Однак не слід забувати про те, що зайва вага негативно позначається на здоров'ї, а повні люди вдвічі частіше вмирають від інфарктів та інсультів.

Адекватна мотивація людини, зацикленої на тому, щоб бути значною особистістю, не повинна обмежувати себе голослівними твердженнями, що базуються на якихось зовнішніх ознаках. Набагато вигідніше проявляти себе особистими якостями, як-то підприємливістю і оригінальністю, ніж хизуватися великою вагою в надії, що тільки за неї і будуть поважати оточуючі.

Бажання і страх змінитися

Дана причина в більшій мірі властива представницям жіночої статі, ніж чоловікам. Такі дами щиро бажають відповідати стандартам краси і бути привабливими, але не менш щиро бояться цього. Звідки береться подібна боязнь? Через страх, що їм почнуть заздрити подруги, а коханий чоловік - ревнувати до кожного стовпа. Вони побоюються, що доведеться міняти гардероб і змінювати усталені моделі поведінки, що також загрожує стресами і нервовими розладами.

В такому випадку психологи радять клієнтові насамперед не сідати на дієту і морити себе фітнесом, а піднімати самооцінку. Викорінивши невпевненість, жінка буде здатна прийняти себе в новому образі і прорватися крізь звичну зону комфорту, яка весь цей час тягнула її на дно і робила нещасною. Їй буде легше протистояти спокусам шкідливої ​​їжі і припинити підколювання друзів, які звикли бачити в нійу безпорадного товстуна.

Визнання власної неповноцінності

У психологічній практиці часто зустрічаються випадки, коли людина миритися з тим, що вона пропаща невдаха, якій судилося вічно помилятися і бути ізгоєм. Подібна оцінка змушує людину відповідати власним світоглядом, тому вона перестає стежити за собою, вважає за краще самотність - веселій компанії, а також неминуче набирає вагу. Їжа стає для людини єдиним товаришем, який ніколи не засудить і не буде нічого вимагати взамін.

Фахівці рекомендують таким людям навчитися визначати свої сильні сторони і розвивати їх. Індивід може не вміти співати чи танцювати, зате буде чудово писати вірші або малювати. Слід постаратися не злитися на себе за те, що не вмієш чого-небудь, а радіти позитивним рисам, що відрізняє окрему особистість від безлічі інших людей. У контексті такого погляду на світ будь-які невдачі здадуться тимчасовими, а вигадана неповноцінність - потворним фантомом, зникаючим безслідно при перших променях усвідомлення себе, як неповторної людини.

Вразливість, як причина переїдання

Зайва вразливість цілком здатна стати причиною огрядності. Особливо якщо людина звикла "ковтати" образи, потім довго розмірковуючи над тим, як потрібно було відповісти кривдникові і взагалі про те, які безсовісні люди. Накопичуючись всередині, чужі підколи і зауваження призводять поступово до проблем зі здоров'ям, позбавляючи особистість гармонії і врівноваженості, що негайно позначається на наборі зайвої ваги.

Тому так важливо вміти не реагувати на дратівливість і злість оточуючих. Не сприймайте чужі негативні думки і оцінки в свою адресу всерйоз. Нехай вони обтікають вас, як вода обтікає корпус корабля, що йде своїм курсом на схід сонця. В іншому випадку людина ризикує зациклитися на образах і завмерти на місці, обростаючи жиром і нескінченно себе шкодуючи.

Зайва вага, як захист

Сімейними психологами помічено, що ожиріння може бути причиною незадоволеності партнером. Особливо часто цим прийомом підсвідомо користуються жінки, яким не подобається їх чоловік. Заміжжя за нелюбом, підсвідомо штовхає жінку у світ зайвої ваги - вони стрімко набирають вагу після весілля, бажаючи стати для чоловіка непривабливою.

Виходу з такого становища кілька: або порвати відносини з партнером, або навчитися любити його. У будь-якому випадку без прийняття цього доленосного рішення не варто навіть намагатися скидати вагу, вона завжди буде повертатися в подвійному обсязі.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
25-09-2018, 02:00
Коментарів 0 Переглядів 4 804

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.