RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як перевірити якість питної води в домашніх умовах: тести

Згідно з різними рейтингами, саму чисту водопровідну воду можна знайти в країнах Північної Європи, а лідирують за цим показником Данія і Фінляндія. У той же час, за даними ВООЗ, понад 2 млрд людей на планеті використовують в якості питної забруднену воду, і не завжди мова йде про жителів країн третього світу, передає Ukr.Media, пише molbuk.ua.

Чому все-таки варто перевіряти якість води в домашніх умовах і які існують способи зробити це.

Навіщо перевіряти воду?

Людина використовує воду щодня. З нею в організм можуть надходити не тільки корисні, але й небезпечні речовини. Вода - універсальний розчинник, тому вона зазвичай не зустрічається в хімічно чистому вигляді. Разом з бактеріями і вірусами вона також може нести в собі і безліч різних домішок. Все це впливає на смак води, її запах, прозорість і колір. І навіть за цими простим ознаками можна визначити, що її якість змінилася.

Забруднена вода є причиною майже 70-80 % всіх відомих захворювань і на 30 % прискорює процеси старіння. Ось чому так важливо перевіряти її якість. А якщо немає можливості віддати воду на аналіз в лабораторію, первинне тестування можна провести і в домашніх умовах.

Зберігання

Цей тест дозволяє визначити наявність сторонніх домішок. Налийте воду в чисту прозору пляшку, закрийте кришкою і залиште в темному місці. Якщо через кілька днів з'явився хоча б одна з вселяючих підозру ознак (плівка на поверхні, наліт на стінках, осад), то якість води залишає бажати кращого: у ній присутня велика кількість солей металів.

Кип'ятіння

Цей досвід дозволяє визначити, чи присутні у воді метали у високій концентрації. Доведіть воду в каструлі до кипіння, потім залиште її на повільному вогні ще на 12-14 хвилин. Після почекайте ще 20 хвилин, поки вода охолоне, і потім вилийте її. Наявність вапняних відкладень та накипу на стінках каструлі - не найкращий показник. Якщо колір накипу, сірий, значить, перевищена концентрація кальцію, коричнево-жовтий - заліза.

Тест з марганцівкою

Звичайна марганцівка дозволяє визначити, чи придатна вода для пиття. Невелику її кількість розчиніть в склянці з досліджуваною рідиною і оцініть реакцію. Вода повинна стати світло-рожевою. Якщо ж вода набула жовтий відтінок, то вона поганої якості і пити її не можна. Марганцівка знебарвлюється, коли руйнує органічні речовини.

Заварювання чаю

Чай може по-різному заварюватися в різній воді, навіть якщо вся вона хорошої якості. Але особливу увагу варто звернути на прозорість напою. У склянку з свіжозаваренним чаєм налийте 40-50 мл перевіреної сирої води. Якщо вміст склянки набуває більш світлий відтінок, то якість води прийнятна. Якщо чай помутнів - таку воду пити не можна: в ній може бути надлишок солей або інших шкідливих речовин, в тому числі і органічних.

Зважування

Вважається, що вода хорошої якості легша. За допомогою точних кухонних вагів можна зважити 2 зразка води. Перший зразок - еталонний (у якості еталону може виступати вода з кулера або фільтрована вода), другий - тестований. Краще користуватися одним і тим же мірним стаканом. Хороший показник - приблизно однакова маса зразків (різниця повинна складати не більше 1-2 %).

Тест з дзеркалом

Щоб визначити наявність сторонніх домішок, нанесіть невелику кількість води (1-2 мл) на чисту скляну поверхню - для цих цілей можна використовувати дзеркало. Зачекайте, поки рідина випарується, потім оцініть результат. Якщо на поверхні залишився слід, значить, у воді присутні сторонні домішки. Вода хорошої якості після випаровування залишає поверхню чистою.

Розчинення мила

Цей спосіб дозволяє перевірити воду на жорсткість. Додайте у воду невелику кількість мила. Якщо вода м'яка, воно швидко розчиниться і створить велику кількість піни. При жорсткій воді все відбувається з точністю до навпаки. Жирні кислоти утворюютья з кальцієм і магнієм, що містяться у воді, міцні з'єднання, і мило перестає давати піну.

За життя людина випиває близько 35 тонн води. Ось чому так важливо стежити за її якістю. Особливо враховуючи, що до 80 % різних хімікатів з навколишнього середовища обов'язково потрапляють в джерела води, а в ній містяться в надлишку метали здатні викликати різні хвороби.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
19-09-2018, 01:15
Коментарів 0 Переглядів 4 849


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!