Запашний фрукт айва має багато корисних властивостей. Та попри це, декому його краще не споживати.
Айва багата провітаміном А, вітамінами С, Е, РР, має вітаміни групи В та безліч мікро- і макроелементів, передає Еdaplus.
У складі фрукту є калій і натрій, яблучна, лимонна та тартронова кислоти, пектинові і дубильні речовини, амінокислоти та катехіни. Окрім того, запашний фрукт містить велику кількість вуглеводів, зокрема, фруктозу.
З лікувальних властивостей айва має загальнозміцнюючі, кровоспинні, антисептичні, сечогінні та в'яжучі. Її радять споживати при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів та при астмі.
Айва сприятливо впливає на психіку, бадьорить та покращує настрій. А слиз з насіння айви має антисептичну дію.
Та попри чималий список корисних властивостей є й протипоказання. Зокрема, під час приготування слизового настою з насіння айви зерняток не можна подрібнювати – вони містять отруйний глікозид амігдалин.
Айву не можна застосовувати при плевритах і закрепах. Також фрукт шкодить гортані і голосу, тож її не слід їсти вчителям і співакам.
1-07-2018, 00:35
0
3 016