Науковці заявили, що вживання солодких безалкогольних напоїв збільшує ризик захворювання на рак. Зокрема, мова йде про види недуги, пов'язані з ожирінням. Це спостерігалось навіть у тих людей, які не страждали від надлишкової ваги.
Про це вчені повідомили у журналі Public Health Nutrition.
Дослідження проводили вчені з Університету Мельбурна і Онкологічного консиліуму штату Вікторія, що в Австралії. В експерименті взяли участь понад 35 тисяч людей.
За словами науковців, у 3283 людей, які регулярно вживали солодкі безалкогольні напої, виявили 11 видів пухлин. Зокрема, діагностували рак нирки, стравоходу, молочної та підшлункової залоз, шлунка, печінки, простати, яєчника, жовчного міхура, ендометрію і колоректальний раку. При цьому багато людей не скаржились на надлишкову вагу.
Навіть у людей, які не мали надмірної ваги, зберігався підвищений ризик розвитку раку, якщо вони регулярно вживали солодкі напої,– зазначив лікар-науковець Елісон Ходж.
Дослідження також підтвердило, що підвищена схильність до раку була виявлена тільки у тих людей, які споживали напої з натуральними підсолоджувачами, а не штучними. Тому вчені припустили, що саме цукор сприяв розвитку пухлин. Однак глюкоза живила не тільки онкоклітини, але й здорові.
Як відомо, за останнє десятиліття було проведено низку досліджень, спрямованих на підтвердження впливу цукру на онкозахворювання. Проте жоден із вчених не зміг достеменно пояснити ці властивості солодкого. Попри це науковці в один голос заявляють, що людям варто зменшити кількість солодкого, яке людина споживає упродовж дня.
24-02-2018, 00:04
0
1 790