RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Те, що вчора здавалось неймовірним, сьогодні може стати звичайною річчю. І навряд чи мешканець Чернівців, запускаючи на своєму комп’ютері перегляд нового фільму з американського сайту, дивується як так виходить – ніби тисячі кілометрів відстані, а файл пролітає її за мить.

А й справді, як? Для простішого пояснення почнемо з того, що контакт з мережею США та Європи здійснюється через кабель, прокладений через Атлантику. На нашому континенті його підхоплюють магістральні кабелі транспортних компаній. А ось вже на території Україні контакт приймає та підтримує мережа українського провайдера. І не тільки зі США, а й усіх країн Європи. Один із найбільших провайдерів в Україні – компанія "ВОЛЯ" - постачальник Інтернету та кабельного телебачення мешканцям понад 30 міст країни.

Останнім часом ВОЛЯ активно розвиває свою мережу у містах Західної України. Компанія вже представлена у більшості обласних центрів таких як Львів, Тернопіль, Рівне, Луцьк, Івано-Франківськ, Хмельницький, Чернівці. Працює ВОЛЯ і у районних центрах, зокрема, у Волочиську, Кременці Добротворі, Теребовлі, Трускавці.

Інтернет як найкоротший шлях від Буковини до Америки (на правах реклами)


У Чернівцях покриття мережі ВОЛЯ охоплює більшу частину міста. Якщо дивитись на карті, то воно виглядає як своєрідне віяло від району заводу "Гравітон" на південному сході Чернівців до району вулиці Героїв Майдану на південному заході.

Ми реально і віртуально живемо у мережі, бо якщо придивитись, то наші будинки оплутані "павутинням" кабелів. Отой головний магістральний кабель поступово через мережі міст розділяється на десятки тисяч "ниточок", які заходять у квартири та будинки.

Є ще різне обладнання – головні та підголовні станції, комутатори, які допомагають провайдеру доставляти та контролювати належний рівень сигналу кожному абоненту. Неймовірна швидкість доступу, наприклад, до віддалених на тисячі кілометрів ресурсів досягається завдяки використанню оптоволокінних кабелів, через які сигнал пролітає майже зі швидкістю світла. Господарює усім цим служба експлуатації мережі компанії.

Таке величезне господарство не може працювати без постійного нагляду. Здійснюються профілактичні роботи, під час яких оновлюється обладнання, програмне забезпечення. Якщо при таких роботах необхідно на короткий термін відключити послугу, то компанія через свій сайт обов’язково заздалегідь інформує абонентів. А самі роботи зазвичай здійснюються у нічний час, щоб створювати менше незручностей споживачам послуг.

- ВОЛЯ забезпечує послуги доступу до Інтернету та кабельного телебачення 24 години на добу, у буденні дні та свята, тому служба експлуатації мережі працює у відповідному режимі, - розповів технічний директор компанії Олександр Гнидюк. - Завдяки найсучаснішому обладнанню чергові інженери служби у центральній "диспетчерській" у Києві стежать за роботою мережі у всіх містах. Також задіяні фахівці на місцях. Якщо трапляється якийсь збій, чергові оперативно реагують та при потребі піднімають "по тривозі" суміжні служби.

Компанія має велику програму розвитку мережі, яка зокрема передбачає зменшення кількості отаких збоїв. Наприклад, на випадок відключення енергоживлення підстанцій, встановлюють резервні акумулятори. Також залучають резервні магістральні кабелі.

Головним болем залишаються пошкодження мережі вандалами. При такому аварійному перериванні послуг компанія оперативно інформує абонентів про те, що сталося, коли планується відновити роботу. Інформація розповсюджується через сайт компанії, Портал абонента, спільноту "ВОЛЯ Клуб", також використовуються смс-повідомлення. А техніки чергової групи служби виїздять на ймовірне місце аварії, шукають пошкоджений кабель та відновлюють його.

Працювати доводиться і у колодязях кабельної каналізації, у підвалах та на горищах будинків. На місце пошкодженого кабелю встановлюють муфту та за допомогою спеціального апарату зварюють оптоволокно. А таких волокон може бути у кабелі декілька десятків, а то й сотні. Трапляється це і серед ночі, і у лютий мороз. Така от служба. Вандали своїми діями дошкуляють і провайдерам, і абонентам. Тільки 2017 року ВОЛЯ витратила понад 1 мільйон гривень на компенсацію втрат від пошкоджень мережі вандалами.

Абоненту, який переглядає новий фільм чи слухає музику, усі оці турботи провайдера ні до чого. Його цікавить тільки одне – щоб Інтернет був швидкий та надійний. Бо без такого Інтернету ми вже не можемо жити та працювати.

Віктор Гуцало

Ліцензія НРУПТР серія НР № 13-3-п від 25.09.2013 р. до 25.09.2023 р.

Редактор: Марія Фернюк
22-02-2018, 08:00
Коментарів 0 Переглядів 1 379

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.