Тривале вживання в їжу соняшникової олії або риб'ячого жиру може привести до запальних процесів у печінці.
Це визначила міжнародна група науковців під керівництвом іспанського університету Гранади, пише портал MedicalXpress.
Під час дослідження вчені прийшли до висновку, що соняшникова олія, а також риб'ячий жир здатні привести до розвитку неалкогольного стеатогепатиту (хронічний та прогресуючий гепатит).
У порівнянні з оливковою олією, соняшникова може викликати фіброз, ультраструктурні зміни печінки, кажуть вчені.
Крім цього, риб'ячий жир у піддослідних щурів прискорив процеси окислення, які зазвичай починаються в похилому віці, а також змінив відносну довжину теломерів – кінців хромосом, cкорочення яких може викликати старіння клітин, а подовження може викликати рак.
Водночас риб'ячий жир, який містить оомега-3 жирні кислоти і вітамін D, вважається одним з найбільш корисних продуктів. За словами експертів, він запобігає серцевим захворюванням, допомагає зберегти здорову функцію мозку і захищає від запальних процесів.
2-02-2018, 00:39
0
1 546