RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як виростити супер-сина: поради з виховання від дитячого психолога

Якщо ви виховаєте сина справжнім чоловіком, то вдячна вам буде не тільки ваша невістка, а й сам син. Розберемося, які думки, слова і дії батьків хлопчика можуть зіпсувати особистість, що формується. Наш експерт – Наталія Простун, практикуючий дитячий і сімейний психолог.

Помилка 1: табу на слабкість

Коли у хлопчика навертаються сльози через те, що він не отримав бажаного подарунка від Діда Мороза, багато батьків соромлять сина: "Ну ж бо, припини! Ти ж чоловік". Але це стимулює формування не чоловіка, а мужлана, який дратуватиметься, якщо подібні почуття проявлятимуть інші люди. Щоб майбутній чоловік був чуйний до почуттів людей, він повинен отримати досвід толерантності до їх емоцій. Для цього хлопчикові не можна забороняти випробовувати досаду, розчарування, смуток і злість.

Потрібно промовляти кожну його емоцію і так, щоб не знецінювалися його почуття, плюс підказувати, як варто поводитися. Тоді у сина виробиться ще одна важлива для чоловіка якість: при неприємних ситуаціях не впадати в істерику або інфантилізм, а шукати вихід з них і діяти.

Скажімо, якщо дитина боїться участі в ралі на дитячих авто-атракціонах, скажіть: "Я розумію, що тобі страшно. Але нерідко початківець водій навіть справжнього авто відчуває подібні почуття. Він боїться того, що не впорається з керуванням і зіткнеться з іншими машинами. Подолати страх він може тільки після декількох уроків водіння". Нехай і не відразу, але син погодиться спробувати себе в ролі водія. Можна також вселити синові чоловічу реакцію на виклик: "Взагалі багато чоловіків люблять ризикувати". Така фраза подражнити марнославство, записане на підкірці будь-якого хлопчика, і простимулює бажання сина його проявити.

Помилка 2: зайва опіка і всемогутність мами

Просіть сина про допомогу, як тільки він почне ходити. Безумовно, ця допомога повинна бути посильною для його віку. Так хлопчик навчиться двом важливим якостям чоловіка: допомагати близьким і піклуватися про інших. При цьому в майбутньому щаслива буде не тільки ваша невістка, але і ваш син.

Справа в тому, що бути сильним і протегувати – підсвідома потреба будь-якого чоловіка. Інша справа, що деякі батьки заглушають її гіперопікою або авторитаризмом, або сумішшю відразу двох дій, що руйнують чоловіче кредо. В результаті підсвідомість чоловіка, який виріс (що і є справжнє "Я"), вступає в конфлікт з його свідомими діями (зумовленими, в тому числі, звичками, сформованими в дитинстві).

Як будь-яка фрустрація, подібний дисонанс викликає незадоволення, що виливається в невдоволення всім і вся, безпричинній агресивності або занепадницькому настрої, відсутності ініціативності. Останнє веде до вирощування підкаблучника. І навіть якщо він знаходить собі "ідеальну дружину" – бій-бабу, яка начебто теж зробила ідеальний вибір, то цей тандем насправді – співзалежні відносини, що за визначенням є нещастям: кожен живе не за сценарієм, передбаченим природою, а згідно з нав'язаною "програмою", підживлюючи понівечене світосприйняття один одного і активізуючи дитячі травми кожного.

Оскільки відносини з мамою і ставлення до неї стають калькою взаємодії сина в майбутньому з іншими жінками, то мама особливо часто повинна просити сина про допомогу. Навіть у випадках, коли "дешевше і швидше зробити самій".

Також син не повинен бачити, що мама в змозі зупинити коня і пожежу: це повинен робити чоловік, а за його відсутності хресний сина, ваш тато чи дядько.

Помилка 3: заборона на галас

Спорт на ментальному рівні формує чоловічу поведінку і підживлює його прояв, оскільки в ньому завжди є дух змагання, конкуренції і витривалості. Танці і такий спорт, як шахи, не береться до уваги – під час подібних занять немає всього спектра зазначених вище нюансів.

Крім того, формування чоловіка відбувається через гормональну стимуляцію – спорт сприяє виробленню тестостерону (що особливо важливо, коли хлопчик входить в пубертатний період розвитку).

Галасливі ігри; залізання на верхівку дерев і падіння з них; стрибки в траншею, викопану комунальниками для прокладання водопроводу, і навіть бійки – все це дозволяє хлопчикові проявити прагнення бути першим, показати, що він крутіший, що він вміє перемагати і терпіти.

Тому ні в якому разі не вимагайте, щоб син цілий день тихенько копирсався в пазлах або будував міста з лего, десятою дорогою обходив ями і вирішував конфлікти з однолітками виключно мирним шляхом.

Безумовно, ви повинні показувати синові, що спокійні забави теж цікаві, разом з ним граючи в них; розповідати, що екстремальні стрибки можуть призвести до переломів, тому завжди необхідно порівнювати свої сили; що витримка і мудрість – це чесноти чоловіка, а тому вміння вести переговори з ворогами також цінно. Але право вибору, дотримуватися ваших порад чи ні, повинно залишатися за сином: хлопчик ніколи не стане чоловіком, якщо не прийматиме сам рішення і не навчиться нести відповідальність за них, в тому числі за помилкові.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
15-01-2018, 00:04
Коментарів 0 Переглядів 3 666

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.