Британські і норвезькі науковці у своєму дослідженні з’ясували найбільш придатну їжу для попередження появи шлунково-кишкових захворювань, в тому числі і раку. Як виявилось, такими цілющими продуктами є деякі фрутки та овочі.
Про це повідомлять у Nature Communications.
Такі продукти як гранати, червоні сорти винограду, груші, гриби, сочевиця, соя і зелений горошок є особливо ефективними для профілактики шлунково-кишкових захворювань. Саме ця їжа позитивно впливає на автофагію (поглинання клітиною власних шкідливих компонентів), запобігаючи розвитку запальних процесів в організмі.
В цих продуктах науковці з Уорікського університету у Великобританії виявили білок "Kenny", з яким і пов'язана регуляція процесу автофагії. Коли ж автофагія не функціонує належним чином, такий протеїн накопичується і провокує запалення, через що можуть виникнути ракові захворювання.