RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З ростом тарифів на комунальні послуги все більш актуальною стає тема енергоефективності, а також інвестицій у сферу екології. Україна – це не перша країна, яка зіткнулася з такими викликами. В даному випадку виявився безцінним досвід країн ЄС, а також інвестиції наших європейських партнерів, наприклад, фінансування в рамках фонду Східноєвропейського Партнерства у сфері енергоефективності та екології (E5P).

E5P – це багатосторонній донорський фонд на суму 168 млн. євро, заснований під час головування Швеції у Європейському союзі у 2009 р., задля сприяння інвестиціям у проекти з енергоефективності та екології у регіоні Східноєвропейського партнерства. Фонд, який спочатку вів активну роботу в Україні, у 2014 році поширив свою діяльність на наступні країни: Вірменія, Грузія та Молдова, а також має намір розпочати роботу в Азербайджані та Білорусі. Про роботу фонду в Україні, нинішній стан речей та перспективи розповів менеджер Е5Р та проекту "Теплі міста" Андерс Лунд.

Пане Лунд, чи не могли б Ви більше розповісти про створення та завдання фонду Е5Р?

Головною метою створення Фонду було скорочення викидів вуглекислого газу (СО2). Деякі з цих країн (Вірменія, Грузія та Молдова, Азербайджан та Білорусія) здійснюють дуже значні викиди СО2, оскільки їх енергетичний кошик складається в основному з викопного палива.

Україна була першою країною, у якій E5P розпочав свою роботу. Муніципальний сектор України десятиліттями страждав від недостатнього обсягу інвестицій. До того ж в Україні не було сформованої структури тарифних ставок, яка б покривала реальні витрати на енергетичні ресурси, всі витрати на реалізацію, експлуатацію та технічне обладнання споживання ґрунтувалось на нормах, а не на самому обсязі споживання, який мав бути установлений за допомогою відповідних лічильників. Всі зазначені вище обставини разом із непрозорою структурою дотацій майже не стимулювали споживача заощаджувати тепло та енергію.

Андерс Лунд: "Україна має значний потенціал енергоефективності" (новини компанії)


Енергетична реформа не менш важлива, ніж інші питання, наприклад, реформа законодавства. Достатньо згадати той факт, що у 2014 році близько 11% ВВП України було спрямовано у енергетичний сектор у вигляді дотацій, при тому, що загальний бюджет країни становив приблизно 500 мільярдів гривень. Також попередня система сприяла корупції. Зміни, які зараз переживає країна, є шляхом побудови прозорої, енергетично ефективної, а тому й орієнтованої на споживача економіки.

Яких результатів вже досягнув фонд E5P в Україні?


Найбільш вагомих результатів було досягнуто у сфері скорочення споживання природного газу та зменшення викидів вуглекислого газу (CO2). Наразі є 59 проектів різного масштабу в різних муніципальних секторах, що знаходяться на стадії підготовки або вже реалізуються. Завдяки цим проектам ми зменшимо викиди СО2 на 586 тис. тонн на рік. Розраховуючи цю цифру ми спиралися на життєвий цикл 6 мільйонів тон СО2 за всі проектні роки разом. Для того, щоб зробити річні результати більш демонстративними, наведу наступний приклад: це те саме, як прибрати приблизно 270 тис. легкових автомобілів з вулиць Києва протягом одного року. Ще один результат – це соціально-економічний ефект, адже даний проект створює нові робочі місця у містах, що є надзвичайно важливим аспектом для українців.

Прямим фінансовим результатом від реалізації 59 проектів очікується заощадження приблизно 32 млн. євро для місцевої влади та комунальних підприємств, що є вагомим фактором для зниження витратної частини місцевих бюджетів.

Який сектор, на Ваш погляд, потребує щонайшвидшої модернізації в Україні?

Діяльність Е5Р зосереджена на муніципальному рівні. Згідно з правилами Е5Р грант може отримати лише муніципалітет (місцева влада), а не приватна чи державна компанія. До того ж саме на місцевому рівні досить обмежені інвестиційні можливості, а бюджет на поточну експлуатацію технічного обладнання протягом останніх 25 років завжди був занадто обмеженим.

Фонд Е5Р має багато проектів з модернізації системи централізованого теплопостачання, а також водоканалів та системи водовідведення. Чому саме проекти по модернізації теплопостачання є такими важливими для Фонду?

Оскільки основна мета – це скоротити викиди СО2, а для цього необхідно скоротити обсяги споживання газу у секторі централізованого теплопостачання. Тим не менш, у нас є цілий ряд проектів що стосуються водоканалів та системи водовідведення: ми співпрацюємо з "водоканалом" одного з великих муніципалітетів з метою покращення їх послуг, ефективності експлуатації та збільшенням рівня потужності, залучаючи при цьому відповідні інвестиції.

Які, на Ваш погляд, перспективи розвитку існують для міст України?

Я думаю, що ці перспективи безумовно є. Для їх реалізації вже представлені різні технології та "ноу-хау", крім того Фонд та міжнародні фінансові установи надають фінансову та технічну допомогу, отже, містам залишається лише мати відповідну організаційну структуру, бажання та здатність отримувати та сприймати допомогу та залучати різні фактори та зацікавлені сторони.

У цьому напрямку для України дуже важливою реформою є децентралізація, що зможе наділити мера міста важливими обов’язками. А у разі, якщо мер не зможе вирішити проблеми міста, використовуючи свої повноваження, то його можуть не обирати на цю посаду на наступних виборах. Також слід зазначити, що на сьогодні міста не мають достатнього рівня компетенції у роботі з міжнародними донорами, а також достатнього рівня здібностей та експертних можливостей у підготовці проектів. Для вирішення цих питань в межах кожного проекту під егідою Е5Р є підрозділ із впровадження проекту, технічної допомоги та інституційного розвитку його складових. Добре те, що коли одне місто вже пройшло цю процедуру, воно вже має необхідні здібності і наступного разу співпраця з міжнародною фінансовою установою відбуватиметься набагато легше.

Європейський банк реконструкції та розвитку і фонд Е5Р фінансували та надавали донорську допомогу проекту з модернізації системи центрального теплопостачання та встановлення індивідуальних теплових підстанцій м. Чернівці. Це насправді велика допомога місту, але як ви вбачаєте довгострокову перспективу розвитку проектів в українських містах?

Ресурси Фонду обмежені, в той час як попит в Україні безмежний. Банки, які співпрацюють із Е5Р,беруть участь у проектах тільки з постачання (наприклад, тепло- чи водопостачання), оскільки вони призводять до кращих заощаджень. Саме тому Е5Р запропонував у Чернівцях встановити індивідуальні теплові підстанції, адже саме таким чином споживачі отримають реальні переваги від використання грантових коштів.
Ви порівнюєте процес переходу України до енергоефективного розвитку з тим, через що раніше пройшла Швеція. Чому?

Не всі країни ЄС мають центральне теплопостачання, як, наприклад, середземноморські країни, ви можете самі визначити, чи виправдано робити такі інвестиції.

Саме еволюція, а не стрімкий розвиток, була шляхом Швеції. В Україні це відбуватиметься набагато швидше. Швеція та решта північних країн більш ніж 100 років прямували до свого сучасного рівня розвитку. Для України цей період буде коротшим через ноу-хау та технології, що вже наявні.
Що б Ви порадили українцям щодо енергоефективності?

Я порадив би споживачам, брати активну участь у заходах з енергоефективності. Також, якщо є така можливість, ви маєте самі інвестувати кошти, в такому разі ви більше не будете залежним лише від вашого муніципалітету.

Цей процес дещо схожий на вибір та використання мобільного, а не стаціонарного, телефону: ви платите лише за те, чим ви користуєтесь. Якщо ви приймете рішення не використовувати або менше використовувати опалення, то рахунок за теплопостачання ґрунтуватиметься на тому, що ви спожили, а не на стандартній нормі.

Одним з найкращих виходів – є інвестиція у сучасні вікна, термоізоляція та встановлення теплових лічильників. Саме тому Е5Р фінансує гранти для власників квартир та будинків для вимірювання теплозбереження за допомогою програми IQ Energy.

Водночас, самі українські споживачі мають зменшити споживання тепла у своїх оселях. Лише працюючи разом, ми зможемо покращити економічну ситуацію у всій країні. IQ Energy – це дуже важлива програма для E5P, що надає шанс споживачу та ОСББ безпосередньо впливати та інвестувати. Кожна окрема ініціатива зробить свій внесок до суттєвого загального результату!
Редактор: Марія Фернюк
4-05-2017, 08:00
Коментарів 0 Переглядів 3 239

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.