Влада Болгарії планує на законодавчому рівні заборонити готелям, які за класом нижчі за 4 зірки, пропонувати туристам систему all inclusive (все включено).
Ініціаторами такого закону було Міністерство економіки і туризму в Болгарському агентстві з безпеки продуктів харчування. На думку фахівців відомства, послуга all inclusive в готелях низького класу часто порушується, що призводить до невдоволення відпочивальників і підриву іміджу країни.
Директор агентства Йордан Войнов як приклад розповів про один готель, в якому при місткості в 1000 осіб був ресторан, здатний одночасно обслужити не більше 30 осіб. На думку Войнова, послуга all inclusive у цьому готелі фактично була обманом клієнта.
"3-зіркові готелі і нижче повинні мати можливість нагодувати близько 60% своїх постояльців. Якщо, наприклад, місткість готелю 100 осіб, то місць у ресторані має бути мінімум на 60 осіб", - пояснив він.
"З кінця травня інспектори обласних дирекцій з безпеки продуктів харчування Бургаса, Варни і Добрич почали посилені перевірки морських курортів. Вони перевіряють торговельні об'єкти, рухомі, тимчасові і сезонні об'єкти громадського харчування, заклади в готелях, а також і об'єкти, що пропонують послугу all inclusive", - говорить Войнов.
Крім того, зазначив Войнов, минулого літа через неякісні продукти харчування, які пропонуються за послугою all inclusive, більше 300 готелів були оштрафовані.
Варто також зазначити, що масове поширення послуги all inclusive призвело до того, що в 2011 році в Болгарії був змушений закритися кожен п'ятий ресторан. Справа в тому, що, сплативши харчування заздалегідь, туристи воліють відстояти чергу в готельному ресторані і вживати не завжди якісну їжу, ніж іти у нормальний ресторан і знову оплачувати їжу.
На сьогодні майже 80% іноземних туристів, що відпочивають у Болгарії, обирають систему all inclusive.